Záblesk života - Jodi Picoultová

21:19



Záblesk života
Jodi Picoultová

Jodi Picoultovou s největší pravděpodobností netřeba představovat. Jedná se o celosvětovou úspěšnou spisovatelku, která se nebojí zpracovávat velice těžká, mnohdy komplikovaná témata, která se dotýkají nás všech. 

V jejích knihách se můžeme dočíst o nacismu, druhé světové válce, těžkých zdravotních onemocněních, duševních poruchách, autismu či o rasismu. Její nejnovější kniha, Záblesk života, se věnuje interrupcím a všem úhlům pohledů, které se tohoto tématu týkají.

Mělo by dobrovolné ukončení těhotenství existovat? Mělo by být povolené?

Záblesk života je román psaný retrospektivně, tudíž od samého začátku víte, co se stalo.


Potratová klinika. Střelec. Vyjednavač. Rukojmí. Několik mrtvých.

Několik postav, které si mezi sebou přehazují pomyslnou štafetu a retrospektivně vám vypráví a odemykají pomyslná vrátka do ranních hodin, k začátku svého dne, kdy se rozhodli, že v den D půjdou do potratové kliniky. Mezi nimi samozřejmě i doktor a zdravotní personál. 


Možná byste mohli namítat, že číst román, u kterého víte, jak vlastně skončí, je zbytečné. To se vám však pouze zdá. V samotném výsledku nejde o konec. Jde o to pochopit proč. Pochopit motivace jednotlivých postav - ať už to jsou ženy, které se rozhodly ukončit těhotenství, či střelec, který měl svou vlastní motivaci a důvody... anebo motivaci samotného doktora.


Byť Jodi Picoultová se svým Zábleskem života začíná od jeho konce, mnohým může pomoct otevřít oči a pochopit ony rozdílné úhly pohledů. Autorka v románu detailně vykresluje jednotlivé postavy - od doktora, střelce, po vyjednavače, odpůrce bojující za život, mladé dívky či jednotlivé ženy, které se rozhodly své těhotenství ukončit. 

Dobrovolné ukončení těhotenství. Bezesporu úkon či čin, který má, měl i bude mít své zaryté odpůrce, kteří svůj názor nezmění, i kdyby se hnula zem. Ale je možné, že to jsou právě oni, kteří jsou příčinou těchto útoků na potratové kliniky? 


Kdy? Přesně kdy? V kterém okamžiku vzniká život? Kdy je správné nazývat dítě dítětem a tudíž tvorem, který má svá práva? Má mít žena práva o tom rozhodovat se svým tělem? Má být interrupce zakázána za okolnosti znásilnění? Další a další otázky. 


Téma, které se v naší společnosti nahlas neřeší, ale povolené je a dokonce je víceméně snadno dostupné. Příběh, který nám autorka vypráví, se odehrává v USA, tam, kde se do všech stran hlásá svoboda a demokracie. Možná by vás ani nenapadlo, jak moc je podstoupení interrupce, hlídané, střežené a pro mnohé nedostupné, a jak moc a kolik agresivních odpůrců interrupce má. 


Jak je autorčiným dobrým zvykem, předestírá vám mnohé úhly pohledů, na stůl skrze karty vykládá množství a množství otázek souvisejících s ukončením těhotenství, avšak svým stylem psaní nenabádá člověka k té či oné straně. Koneckonců střelec je zarytý věřící. A doktor provádějící interrupce také. Svůj názor si člověk tvoří sám, sám se musí rozhodnout, na kterou stranu se přikloní. 


Výborný román od výborné autorky. Záblesk života si určitě přečtěte.


                                                      
Záblesk života
Autor: Jodi Picoultová
Rok vydání: 2019
NakladatelstvíIkar
Počet stran: 384
                                                      

Nezapomeňte sledovat 
Ať vám neuniknou skvělé knižní novinky!

Mohlo by se vám líbit

2 komentářů

Spolupracuji

Nejlepší knihy, žebříček knih ČBDB.cz

Flickr Images

Back to Top