Sucho - Neal Shusterman, Jarrod Shusterman

11:30



Sucho
Neal Shusterman, Jarrod Shusterman


Jméno Neal Shusterman jste s největší pravděpodobností skloňovali v souvislosti s jeho pa-rád-ní Smrtkou či jejím pokračování s názvem Nimbus. Pro mnohé z nás Top knihy za rok. Nicméně autor společně se svým synem zapracoval na zcela novém standalone titulu Sucho.


Pro mnohé nepředstavitelná událost, pro mnohé krutá realita. Sucho. Bezvodí. Stavu, kdy vám z kohoutku neukápne ani kapka vody, kdy jsou v obchodech vybílené regály, kdy máte popraskané rty a nikoliv obrazně, nýbrž doslova vás bolí mrkat, můžete říkat jakkoliv. Ona ta nálepka situaci nijak nezmění, natož pak vylepší.

Dokážete si představit, že tehdy, když jste si nalili skleničku vody nebo si třeba umyli ruce... či se osprchovali, zalili kytky... anebo umyli nádobí, to bylo naposledy? A na jak dlouho to bylo naposledy? Věru, to vám nikdo neřekne. Může to být do večera. Ale klidně také na několik dní. Týdnů. Nedej bože měsíců.

V takové situaci pak v obchodech během několika málo okamžiků zmizí veškeré zásoby vody. Včetně jejího pevného skupenství. Včetně ledu.

V situaci Bezvodí byste možná patřili do skupiny lidí, kteří doma mají nějakou tu zásobu vody v PET lahvích. A minimálně ze začátku by pro vás situace nebyla natolik svízelná. U nás doma bychom hned od začátku byli v pěkné kaši.

A víte, jak by Bezvodí pokračovalo v následujících dnech? Do popředí by se ve vrchovaté míře dostával lidský hyenismus. Malé díte, těhotná žena, staří lidé, pro kapku vody byste v tom momentě možná udělali téměř cokoliv... komukoliv. Říkal někdo, že je váš přítel? No, teď už tomu pravděpodobně bude jinak.

A víte, jak dlouho je lidské tělo schopné vydržet bez vody? Kolik času by vám den za dnem zbývalo?

Tolik otázek, myšlenek i domněnek mi díky Suchu od zajímavého dua Shustermanů vyvstalo na mysli. Za mě doporučení a velké díky do nakladatelství YOLI. O všem zmíněném autoři píší a vytváří příběh několika postav zasazených právě do takovéto, nebojím se prohlásit, tragédie.

Dynamiku příběhu zajišťuje jak napínavý děj, tak i střídání pohledů mezi hlavními hrdiny. Pro doplnění pohledu na celkovou tragédii autoři do příběhu vsunuli tzv. momentky, kdy se jako čtenáři přeneseme kamsi v situaci Bezvodí a sledujeme náhodně zvolené osoby a jejich, mnohdy tragické, jednání.

Přestože se jedná o jiný žánr, než se kterým se nám Neal Shusterman předvedl v podání Smrtky, míří ode mě na knihu opět velké doporučení. Duo otce a syna vskutku funguje. 
                                                      
Sucho
Autor: Neal, Jarrod Shusterman
Rok vydání: 2019
NakladatelstvíYoli
Počet stran: 384
                                                      

Nezapomeňte sledovat 
Ať vám neuniknou skvělé knižní novinky!

Mohlo by se vám líbit

0 komentářů

Spolupracuji

Nejlepší knihy, žebříček knih ČBDB.cz

Flickr Images

Back to Top