3 x Colleen Hooverová... aneb... To nejlepší v nás, Bez naděje, Ztracená naděje

21:23


Dneska zabrousíme do nakladatelství YOLI a Ikar. Proč? Právě ta nás zásobují romány z pera, podotýkám celosvětově úspěšné, americké spisovatelky Colleen Hooverové. Mám pro vás připravené tipy na tři její knihy, které jsem v poslední době přečetla a které, pokud máte rádi romantiku a zároveň knihy, které ve vás něco zanechají, za to určitě stojí. Pojďme na ně!

Každý během svého života po něčem touží. A tužby se mění. O tom ví každý své. U někoho se tužby mohou zdát krapet povrchními, pro jiné mohou být alfou a omegou všeho. V nejnovějším románu od Colleen Hooverové To nejlepší v nás se ocitáme uprostřed spletitých nití jednoho konkrétního vztahu. Sledujeme jeho vznik paradoxně přímo od zániku jiného a přitom postupně zapadáme do tužeb a přání hlavních hrdinů, které postupně převrací po všech stránkách harmonický vztah na vztah tíživě dusivý a nebezpečně křehký.

Sledujeme tužby, které hlavní protagonisty do morku kostí ovlivňují. Takové tužby či přání, které natolik dokáží prostoupit člověkem, že se dotyčný s postupem času stává téměř někým jiným.

Kde se nachází hranice toho, co je člověk schopný snést? A jakou roli v tom všem má váš partner/partnerka, manžel/manželka? Co všechno se dá či nedá tolerovat pro dobro vás či dobro toho druhého? Hlavní hrdinové se s postupem času ztrácí sami v sobě, otázkou zůstává, dokáží nalézt to nelepší v nich? To nejlepší, co dělá člověka člověkem?


***

Bez naděje a Ztracená naděje

Další knihy z autorčina pera jsou takové dvě v jednom. Pro mě naprosté překvapení. Příběh čtete v jedné knize z jednoho pohledu, v druhé zas z jiného pohledu. Stejný příběh, jen z jiných očí. Neděste se - to vám říkám narovinu. Sama bych možná nad podobným rozvržením ohrnula nos s přivřela oči s tím, že to nebude to pravé ořechové. Opak je pravdou. Koneckonců, oba tituly nakladatelství YOLI po velkém úspěchu vydalo po několika letech znovu, jednoduše proto, že knihy už nebyly nikde k dostání. 


Bez naděje a Ztracená naděje jsou tituly spadající do žánru young adult, nebojím se však prohlásit, že ti, kterým už nějaký ten pátek není náct, si knihu užijí stejně. V příběhu první knihy se setkáváme s hlavní hrdinkou Sky, a jak to u mnoha knih podobných tomuto žánru bývá, nachází se právě na střední škole. Tím bych ale se škatulkováním v rámci young adult skončila, protože se autorce podařilo napsat příběh čítající mnoho sociálních jevů - od sebevraždy, po únos, zneužívání, podstatu rodiny a samozřejmě lásku. Zdá se vám to moc? I mně, jak si v hlavě přehrávám, co všechno Bez naděje a Ztracená naděje obsahuje, jde hlava kolem, kolik toho v sobě knihy obsahují, ale ono to dává smysl. A jak. Druhá kniha je pak vyprávěna z pohledu hlavního hrdiny Holdera, který doplňuje příběh první knihy tam, kde by čtenáři mohli nacházet pomyslné mezery.



Když se sedmnáctiletá Sky seznámí s Deanem Holderem – možná jediným klukem, jehož provází ještě horší pověst než ji – něco se v ní změní. S ním poprvé ucítí něco, co v ní všechny povrchní známosti předtím probudit nedokázaly. Holder ji uchvátí i vyděsí už během prvního setkání, ale hlavně ji dokáže probrat z citové otupělosti, kterou už začala považovat za součást své povahy. A vyvolat v ní vzpomínky na minulost... vzpomínky tak bolestné, že by si přála nechat je dál hluboko pohřbené.


Colleen Hooverová je paní spisovatelkou nejen pro značnou část čtenářů young adult literatury, tudíž i té za mě patří velké doporučení! Už několikrát jsem si na vlastní kůži ověřila, že autorka píše čtivým, svižným jazykem a zpracovává témata, která osloví značné množství čtenářů napříč všemi generacemi. 

Mohlo by se vám líbit

1 komentářů

  1. Od autorky jsem v prosinci četla svou první knihu Námi to končí a byla jsem z ní naprosto nadšená. :) Už teď se těším na její další knihy. :)

    OdpovědětVymazat

Spolupracuji

Nejlepší knihy, žebříček knih ČBDB.cz

Flickr Images

Back to Top