Akta Themis ... Sylvain Neuvel

21:49



Akta Themis 
Sylvain Neuvel


Nesuď knihu podle obalu. Známé pořekadlo, kterého se mnozí čtenáři snaží držet. Několikrát se nám stalo, že se nám do rukou dostala kniha nádherná svou obálkou avšak s obsahem krapet pokulhávajícím, anebo naopak. V tom lepším případě. Ale když se skloubí nádherná obálka se skvělým příběhem... To vám je pak něco zcela jiného. 


Akta Themis, science fiction trilogii, kterou má na svědomí kanadský spisovatel Sylvain Neuvel, jste mohli zaregistrovat již v roce 2017, kdy u nás vyšel první díl s názvem Spící obři. Už jen samotná anotace slibuje dobrodružství sahající daleko za naši planetu Zemi - a to celá série začíná vesměs nevinně. Vlastně, je otázkou, co nevinného je na tom, když se malá dívka propadne kamsi do země na ohromný kovový předmět ve tvaru ruky? Ale to je jen pouhopouhý začátek Akta Themis

Možná jste někdy přemýšleli, zda-li jsme v celém vesmíru sami a věřte mi, sám autor o tom nemálo přemýšlel. Ve Spících obrech je totiž jasné, že sami určitě nejsme, ba je dokonce jasné, že existují civilizace na mnohem vyspělejší úrovni, než na které se v současnosti nachází lidstvo. Což samo o sobě "nevoní" novotou v sci-fi žánru, ale když se do příběhu zamíchá tajná organizace, diplomacie, vztahy, politika, ale i přírodní vědy, no, poté vzniká vskutku parádní čtení. 


Vrátíme-li se k příběhu a vezmeme-li v úvahu samotný začátek knihy, kdy se jedna z hlavních postav trilogie "propadla" na ruku ohromného rozměru, vyvstává otázka, co kdyby existovala šance, že po celé Zemi se podobných částí nachází mnohem víc? Částí, které by po spojení vytvořily robota, zbraň - říkejme-li nálezům, jak se nám zlíbí, velikosti mrakodrapu? Částí, které na planetě Zemi zanechal kdysi, v dobách středověku, někdo jiný? Možná pak ani nebude náhodou, že o několik let později, kdy byla objevena část ruky, zmíněná dívka, tentokrát již dospělá žena, doktorka Rose Franklinová, dostane nabídku, která se neodmítá. Má možnost se stát součástí tajného amerického speciálního týmu vybraného právě na pátrání a zjišťování původu mimozemského tělesa. Což je pomyslný start lidstva na dlouhé cestě za poznáním. 

Akta Themis čítá tři díly s názvy Spící obři, Probuzení bohové a závěrečný titul s názvem Jenom lidé. Pokud budu mluvit za sebe, prvního dílu jsem si všimla díky krásné obálce, která je krapet nevšední díky průřezu uprostřed předních desek a ani další díly za prvním nezaostávají. A přesto, že sci-fi není žánr, ve kterém bych si našla zalíbení, první díl jsem přečetla během několika hodin a ihned jsem se dala na pokračování celé trilogie. Forma, kterou jsou Spící obři, Probuzení bohové a Jenom lidé psaní, je poněkud netradiční, což jim na čtivosti neubírá - ba naopak, činí je to výjimečné. Záznamy dokumentů střídají záznamy rozhovorů, písemné záznamy hlasových nahrávek, psané dopisy, záznamy z tajných misí. Kapitoly nejsou nikterak dlouhé, tak akorát, aby vás na svém konci navnadily na své pokračování, protože se v celé sérii vyskytuje hned několik hlavních postav, které se ve svém vyprávění střídají. 


A právě hlavní postavy jsou dalším důvodem, proč jsem si Akta Themis oblíbila. Možná by vás napadlo, že díky své formě, kterou je trilogie psaná, budou postavy ploché a budou postrádat právě to "cosi", co by je mohlo činit živými a uvěřitelnými. Autor si s postavami vyhrál, a to nejen v rámci samotného příběhu. A navíc, což vskutku oceňuji, se nebojí do svého příběhu zasáhnout razantnějším způsobem. Po celou dobu nás doprovází několik pilotů a bezejmenná postava muže, díky kterému se celý projekt dává do pohybu a který dokáže ohýbat "pomyslné" vládní i mezinárodní pravidla i zákony. Tento muž je jakýmsi stavebním "kamenem", který je obvykle tím, kdo vede výše zmiňované rozhovory, na základě kterých jsou pořízeny záznamy. Je to muž, díky kterému jsou všechny postavy propojené a díky kterému se děje to, co se právě děje. Z jeho postavy vyzařuje silné charisma a vy, jakožto čtenáři víte, že byste jej za nepřítele mít určitě nechtěli. 

Samozřejmě, že každý díl se od sebe maličko liší, a to převážně kvůli tomu, kam s příběhem zacházíme, či co se momentálně řeší za situaci - od politiky, diplomacie i války po fyziku, matematiku biologii, přírodní vědy či v neposlední řadě vztahy mezi postavami.

Uf, pomalu mi dochází dech, každopádně věřím, že si jsem vám Akta Themis vychválila tak, jak si zaslouží. Když jsem začínala s prvním dílem, ponechávala jsem si určitou rezervu a žádná očekávání jsem neměla. Přeci jen, jak jsem zmiňovala, sci-fi není úplně tak můj šálek kávy. Teď jsem ráda, že jsem Themis dala šanci, bezesporu si zaslouží pomyslené čtyři hvězdičky z pěti. Věřím, že jsem ty z vás, kteří obdobně jako já sci-fi úplně tak neholdují, alespoň krapet naťukla a že jim dáte šanci. Protože si ji vážně zaslouží. Neobvyklá forma, povedeně vykreslené charaktery postav, u kterých si nemůžete být na sto procent jisti, jak se zachovají a příběh plný vědy, parádních zvratů i vyjednávání. 

                                                      
Akta Themis
Spící obři, Probuzení bohové, Jenom lidé
Autor: Sylvain Neuvel
Nakladatelství: Laser-Books, Knižní klub
Počet stran: 354+426+442
                                                      


A nezapomeňte sledovat 
Ať vám neuniknou skvělé knižní novinky!

Mohlo by se vám líbit

2 komentářů

  1. Super recenze. :) Knihy mě zaujaly a to i přesto, že obvykle sci-fi příliš nevyhledávám. :)

    OdpovědětVymazat
  2. serie to byla pekna, bavila me, zajimava tematem i zpracovanim, ale nakonec to pro me nebyla takova pecka, jak nekteri slibovali...

    OdpovědětVymazat

Spolupracuji

Nejlepší knihy, žebříček knih ČBDB.cz

Flickr Images

Back to Top