Co přišlo pak? Zbytek vám povím, až přijde čas

19:53


Haló!
Jsem stále tady. 
A nezapomínejme, že to já jsem hrdina tohoto příběhu. 
A jsem mnohem zajímavější než jídlo. 
A trvalejší než jídlo. 
Jsem stále tady. 
Moi.
(156)

Nedostižná láska
Hannah Mary Rotschild

Současný Londýn a jeho umělecká scéna, ve které se kromě umělců pohybují oligarchové, bohatí patroni i naprosto obyčejní lidé. Barvy, jež daly vzniknout obrazům, které se řadí mezi umělecké skvosty napříč celým. A jména. Jména mistrů jako je třeba renesanční malíř Tizian, či francouzský malíř Watteau.  To vše se ukrývá v románu, který vznikl rukou britské autorky Hannah M. Rotchild, předsedkyně správců Národní galerie v Londýně

Nedostižná láska je příběhem malby, která se po dobu své existence zapletla mezi mnoho  rozdílných lidí. Mezi nimi byste kupříkladu mohli nalézt i jedny z neznámějších postav v historii jako takové. Z ruky do ruky chudých či bohatých tato malba putovala s jediným cílem, a to podtrhnout, vyzdvihnout anebo projevit lásku k druhému člověku

Jednoho dne se však obraz, jehož autora budete muset sami vyčíst v řádcích románu, zasekl v jakémsi londýnském vetešnictví. A právě od okamžiku, kdy se mladá a nadějná kuchařka Annie rozhodne, že si malbu nevelkého rozměru koupí, začíná celý příběh

V románu se střídají pohledy několika zcela odlišných postav a za zmínku rozhodně stojí již  výše zmíněná mladá kuchařka Annie. Žena, které se rozpadl dlouholetý vztah a která si se zlomeným srdíčkem hledá své místo ve světě. Nutno podotknout, že Annie je vlastně jedna z málo postav v knize, která o samotném umění neví zhola nic. Zato ve vaření je přímo výborná a večeři či oslavu narozenin bych si od ní moc ráda nechala udělat. 

Další postava, která stojí za zmínku a jejíž charakter se mi líbil, je postava dcery židovského magnáta, jenž přežil hrůzy druhé světové války. Ta pro svého otce pracuje v jejich rodinné firmě Winkleman Fine Art, a právě rodinná historie, která s novými stránkami vyplouvá napovrch, se stává zajímavější a zajímavější. 

A jak se říká, do třetice všeho dobrého, kapitoly, které jsou psané z pohledu samotného obrazu - a ano, čtete dobře - kapitoly, které vypráví samotný obraz, jsem viděla prvně v životě a právě proto si myslím, že jsou to ony, kdo dodávají knize jakýsi šmrnc a přidávají na její zajímavosti.

„Pokud bych měl přijít se špetičkou kritiky svého mistra, bylo by to v poli dvoření: láska je stejně tak umění jako malování nebo žití, vyžaduje cvik, šikovnost, odhodlání, pokoru, energii a něžnost. Jako mnoho před ním i po něm, i můj mistr se zamiloval se sladkou extází neopětované vášně. Podle něj byl "problém" v tom, že není milován, když ve skutečnosti to byla neschopnost lásku dávat.“ (str. 193)

Nedostižná láska v sobě ukrývá mnoho dalších postav, které si mezi s sebou předávají štafetu a příběh tak posouvají kupředu. Co britské autorce nemohu upřít je, že si s každou postavou ve svém románu dala vskutku záležet, a tak jsou jejich charaktery vážně vyšperkované. Její propracované postavy však jdou ruku v ruce s faktem, že i pouhopouhou procházku, ve které k ničemu zásadnímu nedojde, dokázala protáhnout na celou jednu stránku, ne-li více. 

Nedostižnou lásku bych doporučila lidem, kteří mají zalíbení především v umění a obrazech, kolem kterých se román všehovšudy točí. Jména malířských velikánů na vás nejednou ze stránek vyskočí, a pro čtenářku, jako jsem například já, která jména těchto mistrů sice od poslechu zná, ale z praxe už nikoliv, je Nedostižná láska příhodným nakopnutím se něco nového dozvědět

Mezi postavami, kterých je vážně hodně, si své oblíbence najde snad každý čtenář, přesto si na Nedostižnou lásku vyhraňte pár dní. Rozvláčné popisky a natahované věty vám zaberou o něco více času. 

A v neposlední řadě Londýn jakožto pozadí, ve kterém se příběh odehrává, je naprosto vydařenou volbou. Nejenže o něm sama autorka hodně ví, ale také se v příběhu dočtete o několika zajímavých místech, která jste i vy samotní možná již navštívili, anebo kterými se inspirujete a v budoucnu se tam díky Nedostižné lásce sami vydáte. 


                                                      
Nedostižná láska
Autor: Hannah Mary Rotschild
Originální název: The Improbability of  Love
NakladatelstvíKnižní klub
Rok vydání: 2017, originál: 2015
Počet stran: 408
                                                      


Za recenzní výtisk děkuji Euromedia  Group!

Mohlo by se vám líbit

13 komentářů

  1. Pěkná recenze, o knize jsem ještě vůbec neslyšela. A musím říct, že mě zaujala. Na první pohled obálkou, poté i po přečtení anotace. Rozhodně se po ní musím podívat - díky za tip. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že se ti líbí a že tě Nedostižná láska zaujala! :)

      Vymazat
  2. Skvělá recenze! Jak to, že o týhle krásce nevím? Vypadá hodně dobře! Šup s ní na seznam, díky za tip ;)
    Měj se krásně ♥

    OdpovědětVymazat
  3. Úžasná fotka a pěkná recenze :) Kniha mě rozhodně zaujala :) Vypadá to jako skvělá oddechovka a hlavně má i parádní obálku :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za pochvalu! :) Obálka se mi také líbí, aby také ne, když je na ní motiv Londýna, že? :D

      Vymazat
  4. Já jsem úplně uchvácená tvými fotkami, jsou vážně skvělé! Jinak kniha vypadá taky super, píšu si ji na seznam :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Tak toto vyzerá na príjemnú oddychovku (až na tie opisy, ktoré spomínaš) a k tomu má knižka nádhernú obálku...a ten nápad s obrazom je skvelý! To by ma naozaj zaujímalo, čo má ten obraz na srdci :D
    Veľmi sa mi páči fotka, ale celkovo, tvoje fotky sú geniálne a nádherné!!! Maj sa krásne a ďakujem za tip♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak teď už se holky vážně červenám! Jsem moc ráda, že se vám fotky líbí! :) Nápad s mluvícím obrazem je vážně super, v knížce mě hodně překvapil a skvěle děj oživoval a doplňoval :)

      Vymazat
  6. Nádherná fotka, ale ti z nás, kdo se pravidelně kochají na Tvém instagramu už vědí, že jinak než dokonale to neumíš ♥ ♥ ♥ A samozřejmě moc povedená recenze! Na začátku bych vůbec neřekla, že mě na tento titul dokážeš nalákat, a ejhle, přesně to se Ti podařilo! :) Tak moc děkuji za inspiraci :) Měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, děkuju, děkuju! ♥ Takovouhle horu pochval si od vás vážně nezasloužím! Jsem moc ráda, že se vám všem fotky líbí a samozřejmě, že jsem ráda, že jsem vás na Nedostižnou lásku nalákala :) Inspirace ke čtení není nikdy dost :) ♥

      Vymazat
  7. O knize jsem neslyšela, ale zní docela dobře. Nic, co bych si absolutně nutně potřebovala přečíst, ale když na ni narazím, přečtu si ji :)

    OdpovědětVymazat

Spolupracuji

Nejlepší knihy, žebříček knih ČBDB.cz

Flickr Images

Back to Top