Kavárna v Kodani a Čajovna v Tokiu

15:39


A co se takhle ve věčném shonu zastavit, posadit se někam do pořádně měkkého křesla, vzít si do ruky ten nejmilovanější hrníček a knihu. Třeba tu, která na polici leží už pěkný pátek. Anebo třeba tu, která patří mezi nejnovější přírůstky. A že jich je, nemám pravdu? Počet nových knih neustále roste, knihovny praskají ve švech. Ještě štěstí, že se v knihovnách neobjevují tak rychle, jak rychle utíká vteřinová ručička na ciferníků. To by byl pořádný průšvih.

Tipy za tři... dva... jedna...

Vybrat si v nepřeberném množství novinek je někdy pěkný oříšek, a jak se stalo už téměř pořekadlem, tipů na knihy snad není nikdy dost.

Se svým prvním tipem se zavděčím pravděpodobně všem nenapravitelným romantikům. Slyšeli jste už o sérii Romantické útěky, které vydává nakladatelství Cosmopolis? Teď možná nepotěším prakticky všechny zastánce standalone románů, protože zmiňovaná série čítá už neuvěřitelných šest dílů. Ale! Než se počtu zaleknete! Jednotlivé díly na sebe nenavazují a dají se číst klidně na přeskáčku. To už zní lépe i příležitostným čtenářům, no nemám pravdu? Julie Caplin to má vskutku dobře promyšlené!

Hygge a skořicoví šneci aneb Kavárna v Kodani

Série začíná Kavárnou v Kodani, v rámci které se podíváme do překrásného Dánska, zapátráme po tom správném hygge, ochutnáme různé druhy výborných káv a chuťovým buňkám pustíme opratě a smlsneme si na výborných skořicových šnecích. Mňam!


A samozřejmě se necháme vtáhnout do romantického příběhu, který se odehrává na tripu mezi hlavními hrdiny, slečnou z PR a poměrně pohledným novinářem. Vedlejších postav v románu není zrovna po málu, čehož autorka využila a jedné z vedlejších postav věnovala rovnou šestý díl série Romantických útěků.

Čajovna v Tokiu

Z celé série si tak můžete sami vybrat, zda se společně s hlavními hrdiny podíváte do zmiňovaného Dánska nebo do Ameriky, Paříže, přenádherného Islandu, nedalekého Chorvatska či exotického Japonska. A právě tam, v Tokiu, se odehrává zmiňovaný šestý díl, ve kterém dostává prostor vášnivá fotografka Fiona, dříve vedlejší postava v Kavárně v Kodani. Čapněte proto vaše objektivy, popadněte pasy a společně s Fionou vycestujte daleko za hranice České republiky, do románu Čajovna v Tokiu.



Aby série dostála svému jménu, co by to bylo za „romantický útěk“, kdyby Fiona na své cestě nepotkala člověka, který jí před lety zlomil srdce. Ale abyste nenabyli mylného dojmu, že jde v románu britské spisovatelky jen a pouze o romantiku! Malinko vás vyvedu z omylu.

Autorka se kromě postupného rozvíjení vztahu mezi hrdiny nakrásně věnuje popisu japonské kultury, a jak je u ní dobrým zvykem, i japonské kuchyni, a že je o čem psát.

Julie Caplin píše velmi čtivě a nutí čtenáře u svého příběhu zůstat o „kapitolu déle“, však to všichni známe. Pokud jste se sérií ještě nezačali, a dokonce o ní slyšíte prvně, neváhejte. Britská autorka si pro své čtenáře v každém díle nachystala milý romantický příběh okořeněný bohatou špetkou cestování.



Mohlo by se vám líbit

3 komentářů

  1. Knihy od autorky mám hodně ráda. I když je příběh poměrně předvídatelný, má v sobě něco, co nutí číst dál. :) Navíc autorka dokáže skvěle vykreslit atmosféru daného přostředí, kultury, mentality lidí... :)

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsme zatím od autorky žádnou z knih nečetla, ale třeba jednou napravím....

    OdpovědětVymazat
  3. Já jsme zatím od autorky žádnou z knih nečetla, ale třeba jednou napravím....

    OdpovědětVymazat

Spolupracuji

Nejlepší knihy, žebříček knih ČBDB.cz

Flickr Images

Back to Top