Tipy na knihy aneb Hrdinky

17:13



Hrdinky

Renáta Fučíková, Kateřina Tučková, Lenka Křížová (Procházková) & Anna Musilová


Není tomu tak dávno, co na knižním trhu přistál do červena zbarvený titul tvářící se jako encyklopedie z vydavatelství UNIVERSUM. Už jen samotný design obálky upoutá čtenáře na první pohled. Titul s názvem Hrdinky v sobe ukrývá příběhy významných českých žen. Na jeho tvorbě se podílelo mnoho lidí, mezi kterými naleznete například oceňovanou autorku Renátu Fučíkovou, Lenku Křížovou, Kateřinu Tučkovou či autorku Tamařina souhvězdí, Annu Musilovou. 


V Hrdinkách naleznete šedesát chronologicky seřazených medailonků významných českých žen, které se realizovaly napříč různými obory i profesemi - od sportu a kultury až po lékařství či techniku. Každá z nich si šla za svým snem a díky své vytrvalosti, víře a samozřejmě díky svým talentům a houževnatosti se dostaly tam, kam se dostat chtěly. Mnohdy se tyto ženy staly průkopnicemi ve svých oborech a významnými průkopnicemi pro budoucí generace. 


Na portrétech jednotlivých hrdinek se podíleli studenti z plzeňské Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara. Žádná ilustrace není stejná neb každá je tvořena jinou grafickou a ilustrátorskou technikou. Zkrátka skvost pro oči. 

Každé hrdince je věnovaná dvojstrana, kde se můžete v medailonech umělkyň, obyčejných žen i vladařek a vědkyň a mnohých dalších dočíst o jejich osudech. Jejich jednání bylo v mnoha tehdejších očích zvláštní, ne vždy se setkaly s podporou a často tak jednaly "proti proudu". 


S největší pravděpodobností Hrdinky za jeden večer nepřečtete, ale o to víc si užijete jejich listování. Přestože jsou v knize časové osy sledující významné dějinné události, na základě kterých jsou jednotlivé medailonky seřazené, nic nám nebrání v tom si knihu otevřít a skončit u hrdinky, u které nás zaujal její portrét. Listovat můžeme tam i zpět, protože v každé variantě najdeme pozoruhodné příběhy plné překážek, ale i úctyhodných okamžiků.


A o kom se v Hrdinkách můžeme dočíst? Samozřejmě nechybí taková jména jako je například Milada Horáková, Božena Němcová či Eliška Rejčka. Známá významná jména jsou doplněna i těmi méně známými, avšak nikoli méně významnými. Dočteme se například o Marii Tumlířové, Polyxeně z Lobkovic či Esteře Teuflové ze Streitenfeldu.



Nezapomeňte také sledovat 
Ať vám neuniknou skvělé knižní novinky!

Mohlo by se vám líbit

1 komentářů

  1. To vypadá skvěle. Tenhle druh knih mám hodně ráda. :) Nedávno jsem četla Milované a obávané, což je kniha o 50 nejvýznamnějších ženských mytoloických (nejen) postav, laděné ve feministickém duchu.

    OdpovědětVymazat

Spolupracuji

Nejlepší knihy, žebříček knih ČBDB.cz

Flickr Images

Back to Top