Na obtíž - Colleen Hoover

12:15




 Na obtíž
Colleen Hoover

Jméno Colleen Hoover je poslední dobou skloňováno mnohými. Aby také ne. V překladu u nás od autorky vyšlo už sedm románů, a to převážně u nakladatelství Yoli, popřípadě nakladatelství Ikar. A dám ruku do ohně za to, že její další romány na sebe nenechají dlouho čekat. Zkrátka - nejen u nás se autorka stává čím dál tím oblíbenější a dokonce - autorčiny fanoušci se na ni mohou těšit již tento rok, kdy Colleen Hoover zavítá do Prahy!

A jaká témata si autorka bere na paškál? Jak už bylo zmíněno výše, v českém překladu autorce vyšlo několik románů, celkem krásných sedm knih, ve kterých nalezneme témata zahrnující problémy s prvními láskami, ale také témata obsahující domácí násilí, deprese, zneužívání, sebevraždy a další existenční problémy.

Nejnovější autorčina kniha, která u nás vyšla, nese název Na obtíž. Příběh nám ich formou vypráví hlavní hrdinka Merit, kterou byste si až s děsivou lehkostí na první pohled mohli splést s její sestrou Honor. Koneckonců, tak už to u dvojčat mnohdy bývá. Sourozenecké duo žije s poněkud větší rodinou na místě, které má do kategorie "normálního bydlení" na míle daleko. Inu bydlení v kostele stylizovaném do "velkého rodinného" domu nebude to pravé ořechové pro všechny. A bydlením v kostele? Tím to pouze začíná.

Hlavní hrdinka Merit má kromě sebejistého dvojčete další dva sourozence. O rok staršího, dle Meriina pohledu sucharovitého, Utaha a nevlastního mladšího brášku Mobyho. Kromě nejmladšího přírůstku se však rodina před lety rozrostla o nevlastní matku, kterou si našel jejich otec a která s nimi, jakožto maminka malého Mobyho, žije ve zrenovovaném kostele. Aby toho nebylo málo, kromě nevlastní matky Viktorie s nimi žije i jejich vlastní máma, shodou okolností taktéž Viktorie. Ale pozor - ta nevystrčí paty ze sklepa. A ano, slyšíte dobře. V tomto okamžiku jsem si nemohla nevzpomenout na jiný titul (snad s tím nejdelším názvem, který jsem kdy viděla), který taktéž vydalo nakladatelství Yoli. Na Skoro úplný seznam těch nejhorších nočních můr!

Každopádně, když se navrátím k příběhu, Merit tak nějak stále hledá samu sebe, své místo ve světě, možná spíš lépe řečeno místo ve své rodině. Přeci jen je rodina poněkud početnější a problémy si na svých bedrech nosí každý člen - možná vyjma malého Mobyho. Autorka skvěle vystihla obraz rodiny s nemalými problémy, přičemž neopomíná ukázat, že každá rodina může řešit naprosto rozdílný problém, avšak nemenší velikosti či vážnosti, záleží pak už jen na úhlu pohledu.

Skrze hlavní hrdinku Merit autorka řeší podstatu víry či nedůvěry v sebe samu, otevře téma deprese, ale i ve značné míře téma sourozeneckých vztahů. Ostatní charaktery však Colleen Hoover nenechává stoicky chladnými a na jejich bedra taktéž naloží kupu problémů - od sociální fóbie, naťuknutí tématu zneužívání či podvádění. Témata se s postupujícím příběhem snaží jednotlivé postavy řešit, a to mnohdy (jak jinak) za přítomnosti Merit. Čtenáři nebudou ochuzeni ani o romantickou linku, která se jaksi po celou dobu příběhu nenuceně (až na ten začátek knihy) rozvíjí.  
Na obtíž je za mě určitě povedený kousek, který mi otevřel pomyslná dvířka k autorčině tvorbě, a věřím, že jen u tohoto jejího románu nezůstanu. 


                                                      
Na obtíž
Autor: Colleen Hoover
Rok vydání: 2019
Nakladatelství: Yoli
Počet stran: 312
                                                      

A nezapomeňte sledovat 
Ať vám neuniknou skvělé knižní novinky!

Mohlo by se vám líbit

1 komentářů

  1. Máš pravdu, že autorčino jméno je v poseldní době vidět i slyšet snad všude. :)) Na její knihy se už nějakou dobu chystám a tahle vypadá vážně dobře. :)

    OdpovědětVymazat

Spolupracuji

Nejlepší knihy, žebříček knih ČBDB.cz

Flickr Images

Back to Top