Na Chesilské pláži

18:42



Na Chesilské pláži
Ian McEwan

Mnoho z nás sní o své svatbě. Mnoho z nás si představuje, jak bude co vypadat, kde se ona velká, převeliká událost uskuteční. A mnoho z nás možná polemizuje, co se stane po obřadu. Po hostině. Po tom, co všichni hosté odejdou a zbydou jen dva. Ženich a nevěsta. Novomanželé.

S hlavními hrdiny se setkáváme v právě tomto okamžiku. V okamžiku, o kterém mnoho z nás sní... U večeře, kdy už svatební ruch skončil, hosté odešli a zbyli jen oni. Oni a očekávání, napětí, chtíče a nevyřčená slova, která se v každém z novomanželů hromadí. 

Během večeře, a vlastně svým způsobem během jednoho jediného večera, se podíváme pomocí retrospektivy do života dvou lidí. Dvou mladých lidí, kteří jsou spoutáni dobou, počátkem šedesátých let, kdy se o intimnostech nemluví, neb na propuknutí sexuální revoluce svět teprve čeká.

Britský spisovatel Ian McEwan svá ocenění nedostal jen tak. Během několika málo stran máme možnost pocítit tíživou atmosféru kvůli oběma hlavním hrdinům. Každý z nich uchycený ve spletitých smyčkách své mysli. Mysli natolik odlišné od mysli toho druhého. 


Zjišťoval, že být zamilován není žádný neměnný stav, nýbrž věc neustálých nových poryvů vln, z nichž jednu právě zakoušel. (str 106)

Edward vyžadující fyzično, přesto stále galantní, a Florence, která se se skutečným sebezapřením Edwardovi pokouší vyjít vstříc, ale nevole k intimnostem je v ní hluboce zakořeněna. Vy, jakožto čtenáři, cítíte trápení, kterým si každý z protagonistů prochází. Až do intimní chvíle mezi nezkušenými mladými lidmi, která spustí lavinu. A přestože jsou jejich trápení rozdílná, v samotném závěru se z odlišných trápení stává pro oba jedno totožné. 

Jak již bylo napsáno, autor svá ocenění nezískal jen čirou náhodou. Je mistrem slova. Dokáže na vás hodit právě takovou druh nálady, který si sám zamane. S hlavními hrdiny budete soucítit a žít s nimi skrze jejich vzpomínky, momentální trápení i aktuální myšlenky. Budete s nimi řešit aktuální situaci. Budete se dopouštět chyb z pohledu Florence i z pohledu Edwarda aniž by si ta druhá strana uvědomila, že jde možná jen a pouze o nedorozumění

A může za to doba, ve které protagonisté vyrůstali. Anebo za to může neporozumění, na nějž měl vliv věk spolu s nedostatečnou vyzrálostí protagonistů? Tak či tak, důsledky jsou dalekosáhlé a nezvratné. Neměnné. A vy, čtenáři, vy se pak můžete kolikrát chcete pokusit příběh pozměnit násilným vtlačením spojením a kdyby udělali toto, kdyby řekl tohle, kdyby neměla... Ale marně.

Na Chesilské pláži poskytuje čtenáři skvělý literární zážitek, za mě velké doporučení!

                                                      
Na Chesilské pláži
Autor: Ian McEwan
Překlad: Ladislav Šenkyřík
Nakladatelství: Odeon
Rok vydání: 2018
Počet stran: 160
                                                      

Je libo slevu? 

A nezapomeňte sledovat
Ať vám neuniknou skvělé knižní novinky!

Mohlo by se vám líbit

1 komentářů

  1. Tak táto kniha ma doslova "bolela" (asi ako všetko od tohto autora :D) a to myslím ako kompliment! Veľmi sugestívne! Keď si predstavím, ako málo stačilo, aby bolo všetko v poriadku... podnietila ma k dlhým debatám s mojou matkou, ktorá presne chápala, čo sa stalo, pretože v dobe, kedy sa "o niektorých témach nehovorilo" žila... a zhodou okolností prišla o nádejného chlapca, takmer budúceho snúbenca, kvôli istému absurdnému nedorozumeniu, ktoré by sa teraz vysvetlilo s úplnou ľahkosťou, resp. jediným úsmevom a pochopením.

    OdpovědětVymazat

Spolupracuji

Nejlepší knihy, žebříček knih ČBDB.cz

Flickr Images

Back to Top