Co mě zaujalo ... aneb Knižní novinky za Květen 2018

16:30


Šup, šup, šup! Novinky jsou tady! A třeba si některou z nich pořídíte na Světě knih, který je už za týýýden! Těšíte se tak moc, jako se těším já? Určitě ano, viďte?

Nový sci-fi triller Artemis od autora celosvětového hitu Marťan, Andyho Weira, si rozhodně nesmí nechat ujít žádný fanoušek tohoto žánru! Tentokrát spisovatel vsadil na Měsíc a na hlavní hrdinku, pašeračku Jazz. A té jedna zakázka téměř přeroste přes hlavu...

Jazz Bašarová pracuje jako kurýrka. Občas i nelegálního, čili pochopitelně lépe zaplaceného zboží. Jak jinak přežít v Artemidě, jediném městě na Měsíci, když nejste bohatý turista nebo výstřední milionář? Když si tu poctivě vyděláte sotva na jídlo? Když ani příležitostné pašování nestačí na slušnější bydlení? Všechno se ale změní v okamžiku, kdy Jazz dostane nabídku provést velkou věc. A to za odměnu tak závratnou, že se prostě neodmítá. Jenže tahle zakázka jí brzy přeroste přes hlavu – zaplete se totiž do vysoké hry, v níž jde o ovládnutí Artemidy. A kterou by nemusela přežít…

Po úspěšné Vegetariánce korejské spisovatelky Han Kang u nás v květnu vychází její druhá kniha, a to Kde kvete tráva. Obě dvě knihy vyšly u Odeonu v edici Světové knihovny a nebojím se prohlásit, že už to je znamením kvality. Román je inspirovaný skutečnými událostmi v roce 1980, kdy jihokorejská vláda nařídila masakr civilistů, vlastních obyvatel.

V noci na 27. května 1980 proběhl v jihokorejském Kwangdžu nejhorší masakr civilistů nařízený vlastní vládou, jaký moderní dějiny země pamatují. Pod záminkou potírání komunistické diverze schválili čelní představitelé státu vojenský zásah k potlačení lidových nepokojů, které byly ve skutečnosti projevem nesouhlasu s panujícím autoritářským režimem. Román sleduje osudy několika mladých hrdinů, které se oné osudné noci protnou. Ti, kteří přežili, musí čelit pronásledování ze strany státních orgánů i vlastním vzpomínkám na prožité trauma.


U nakladatelství Odeon ještě chvilku sečkejme. V jejich Světové edici totiž vychází titul, na který se ohromě těším. Bude to znít jako klišé, ale anotace zní naprosto skvěle! Americký spisovatel Teddy Wayne napsal román, jehož hlavním hrdinou je David. Nedoceněný mladý muž, kterého objeví studentka Veronika. Proč po něm zrovna tato kráska touží? Tragický milostný příběh, mix, který vaše čtenářské chutě jistojistě uspokojí. #mojemusthave

David se nikdy necítil dostatečně oceněný. Na střední dost trpěl, takže když se jako jediný z ročníku dostane na Harvard, doufá, že tam bude mezi svými – jenže je to ještě horší, všichni mu dávají najevo jeho sociální původ, neberou ho jako sobě rovného. A pak se objeví studentka Veronika… Než mu dojde, proč tahle krásná a chytrá žena touží zrovna po něm, je už skoro pozdě. Tragický milostný příběh o závislosti, vypočítavosti, kličkování, nejistotě, nespokojenosti. Univerzitní román, který však přináší nečekané a nové téma psychosexuální obsese.


Teď si odskočíme do žánru fantasy, kde by měli zbystřit všichni fanoušci Sarah J. Maasové. V květnu totiž vychází Věž úsvitu, která je označovaná jako šestý díl. Tentokrát však nebude sledovat příběh Aelin, ale v hlavní roli bude mít Chaol. Co myslíte, máme se na co těšit?

Chaol byl vždy věrný svému vládci. To se ale změnilo, když byl skleněný zámek zničen a král Adarlanu se ho pokusil zabít. Chaol sice přežil, ale utrpěl těžká zranění. Jeho jedinou nadějí jsou léčitelé v Atice, pevnosti na Jižním kontinentu. S blížící se válkou se do potíží dostanou i Dorian a Aelin. Aby přežili, musí Chaol přemluvit krále Jižního kontinentu, aby se do války zapojil na té správné straně. Avšak to, co odhalí v Atice, je mnohem důležitější.


Young adult žánr v poslední době "skoro" vládne světu, avšak tentokrát k tomu má obrovský důvod! Po Hledání Aljašky, Papírových městech a hlavně po mega úspěšném románu Hvězdy nám nepřály se fanoušci Johna Greena k-o-n-e-č-n-ě dočkávají jeho nového románu! Jedna želva za druhou! Jaké to je žít s psychickou poruchou? Autor o tom ví své...

Šestnáctiletá Aza neměla vůbec v plánu pídit se po tajemstvích uprchlého miliardáře Rusella Picketta, ale v sázce je sto tisíc dolarů a její nejlepší a nejstatečnější kamarádka Daisy, se nemůže dočkat, až se společně pustí do vyšetřování. Aza se opravdu snaží. Snaží se být dobrou dcerou, skvělou kamarádkou, vzornou studentkou, a taky schopnou vyšetřovatelkou. Zároveň však bojuje s nekončícím vírem svých vlastních myšlenek, kterým není schopná poručit…


Young adult literaturu ještě neopustíme, protože v květnu vychází Probuzení Simona Spiera s filmovou obálkou a s novým názvem - Já, Simon! Kniha, která americkou spisovatelku Becky Albertalli vyšvihla přímo do nebes. Nedávno jsem od autorky přečetla její druhou knihu s názvem Podělaným navrch, nezapomeňte mrknout na recenzi!

Šestnáctiletý Simon už nějakou dobu ví, že je gay, ale ještě není připravený sdělit to okolnímu světu. Jedinou výjimkou je tajemný Blue, se kterým si Simon už několik měsíců vyměňuje e-maily a jejich vzájemné pouto sílí. Jenže pak citlivá korespondence padne do nesprávných rukou a Simon se stane obětí vydírání: buď udělá, co se po něm chce, i když se mu to příčí, nebo riskuje, že si tajné e-maily přečte celá škola. V sázce je však ještě mnohem víc – plachého Bluea by nechtěná publicita mohla vyděsit a Simon už by nikdy nezjistil, kdo Blue ve skutečnosti je…

Našli jste tu pravou?
A s kým z vás se uvidím na Světě knih?

Mohlo by se vám líbit

9 komentářů

  1. I když mám doma Marťana, kterého jsem ještě nečetla, tak mě rozhodně zajímá i Artemis. Doufám, že budou obě knihy super, zatím jsem viděla jen film a byla jsem nadšená :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem na tom dost podobně. Viděla jsem film, který byl skvělý. V knižní podobě jsem však Marťana nečetla, ale máme ho doma - dostal ho totiž přítel. A Artemis si do sbírky určitě pořídíme :)

      Vymazat
  2. Skvělý výběr :) Já už nedočkavě vyhlížím Artemis a Věž úsvitu :)

    OdpovědětVymazat
  3. Artemis a Vez usvitu, to je pro me povinnost, na obe se moc tesim :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Také mně zaujaly první tři knížky z Tvého výběru. Artemis, to je jasňačka. Kde kvete tráva bude moje první zkušenost s Han Kang, její Vegetariánka mě nějak nezaujala, ale námět této už je pro mě zajímavý. A Samotáře mám na seznamu od momentu, kdy jsem zjistila, že jej Odeon vydá. Tak snad to budou všechno skvělé kousky :) Ať si k Tobě novinky najdou cestu brzy :) Měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
  5. Jedna želva za druhou - po té taky koukám :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Na poslední tři jsem se těšila a až na Věž úsvitu už je mám přečtené a můžu říct, že jsou úžasné. Hlavně želvy :)

    OdpovědětVymazat

Spolupracuji

Nejlepší knihy, žebříček knih ČBDB.cz

Flickr Images

Back to Top