Co mě zaujalo ... aneb Knižní novinky za Leden 2017

20:37

Krásný páteční den, moji milí!

Dnes tu
máme první lednový pátek, a tak nastal ten pravý čas na pár knižních novinek, které mě zaujaly. Leden vypadá dle mého názoru opravdu slibně a na "své" si přijde snad každý. Ani já nejsem výjimkou a už teď vím, že si i tento rok má peněženka trošku popláče. Ale žádné dlouhé žvatlání a jdeme rovnou na věc!



 A co nám tedy první měsíc v roce připravil? 

***
Ve tvých očích
Nicholas Sparks
nakl. Ikar (ČR)
předpokládaný datum vydání: 12. 1. 2017
Colin Hancock má za sebou divokou minulost, a přestože se snaží žít správně, stále se nad ním vznáší hrozba vězení. Maria Sanchezová, dcera mexických přistěhovalců, je jeho zdánlivý opak; úspěšná, tvrdě pracující, dokonalá. Ani jeden nehledá vážný vztah, ale náhodné setkání na deštivé silnice zkříží jejich cesty nečekaným způsobem. Silně zakořeněné předsudky nakonec nejsou tak silné jako pouto, které se mezi nimi vytvoří. Nový román Nicholase Sparkse připomíná, že ti, kdo nás dokážou vidět v nejjasnějším světle, se zprvu mohou skrývat ve stínu…




***
Hvězdy nad hlavou
Marissa Meyerová
nakl. Egmont
předpokládané datum vydání: 25. ledna 2017
Jak se Cinder ocitla pod ochranou Michelle Benoitové? Co přimělo Winter k rozhodnutí nikdy nepoužít svůj měsíční dar? A co vedlo k uvěznění Cress v satelitu a k Vlkovu postavení alfy v královnině armádě? Fanoušci Měsíčních kronik v této knize najdou devět povídek, v nichž si mohou přečíst o minulosti svých oblíbených postav. Soustředí se na klíčové momenty raného života hrdinů, které ovlivnily jejich budoucí život.





***
Griša - Světlo a stíny
Leigh Bardugo
nakl. Egmont
předpokládané datum vydání: 31. ledna 2017
Ravka, kdysi mocná a hrdá země, se otřásá v základech. Pás neprostupné temnoty obývaný krvežíznivými nestvůrami, ji rozdělil na dvě části. Její budoucnost leží v rukou nic netušící dívky… Alina nikdy v ničem nevynikala. O to víc je překvapena silou, která se projeví v okamžiku, kdy je se svým regimentem napadena a jejímu nejlepšímu příteli hrozí smrt. Jejích výjimečných schopností si všimnou na nejvyšších místech a dívka je dopravena na královský dvůr, kde se má naučit ovládat své dosud nezkrocené schopnosti. Má se stát grišou – členkou privilegované vrstvy mágů a kouzelníků. Jenže nic v tomto světě plném přetvářky není tak, jak se jí snaží namluvit. Alina proniká do tajemného společenství grišů a poznává blíž i jejich nejvyššího mága, okouzlujícího Temnyje. Postupně přichází na to, že vše, co se kolem ní děje, má jediný cíl. Zneužít její jedinečnou moc proti celé zemi i proti ní samotné. Pokud se nechce stát loutkou v rukou zla, musí uprchnout. Jediná možná cesta však vede tam, kam se jiní neodvažují. K pásu neprostupné temnoty…

***
Jestli odejd...

Adele Parks
nakl. Domino
předpokládané datum vydání: 15. ledna 2017
Dokázal by ji milovat víc, než nenávidí válku? Jestli odejde, bude muset zabíjet, nebo bude sám zabit. Jestli zůstane, bude uvězněn a možná odsouzen k trestu smrti. Takto bezútěšné jsou možnosti volby, před kterými stojí talentovaný dramatik Howard Henderson. Nedokáže sdílet nadšení svých vrstevníků pro účast ve válce, nechce bojovat s neviditelným nepřítelem. Ví velice dobře, jak to na frontě chodí, a nechce se na tom sebeméně podílet. Když poslechne své srdce, bude zostuzena a opovrhována. Když se zachová podle společenských konvencí, bude v osamění odsouzena k bezbřehé nudě. Takovéto možnosti se nabízejí půvabné Vivian Fosterové. Právě se vdává, když vypukne válka, a její doposud odtažitý manžel se vmžiku mění v bojovného vlastence. Vivian zůstává sama na farmě v Derbyshire, bolestně odtržená od společenského života, z něhož se mohla dříve těšit... Lze v čase běsnící války nalézt krásu? Anebo přátelství Howarda a Vivian představuje jen zoufalý únik z dusivé bezvýchodnosti situace, v níž se oba ocitli? Odejdi do války a už nikdy nepohlédni své lásce do očí. Zachraň svého nepřítele. Anebo jdi k čertu. Správná volba jako by snad ani neexistovala...

***
Dům Smrti
Bernhard Aichner
nakl. Knižní klub
předpokládané datum vydání: 10. ledna 2017
Lovkyně se mění v lovnou zvěř!Dvacet let prázdný hotel. Vražedkyně na útěku. Noční můra, která nebere konce.
Při exhumaci na innsbruckém hřbitově najdou přítomní v rakvi dvě hlavy a čtyři nohy. Jde o vraždu. A jen jedna osoba přichází jako pachatelka v úvahu, funebračka Blumová, která tehdy mrtvé pochovala. Teď hledá útočiště na místě, kterému je lépe se vyhnout...
Volné pokračování thrilleru Přítelkyně smrti.






***
Čáry života
Veronica Roth
nakl. CooBoo
předpokládané datum vydání: 17. ledna 2017

Ve světě, kde vládne násilí a právo silnějšího, kde mnozí trpí, má každý člověk zvláštní dar. Akos a Cyra jsou pro ten svůj zneužíváni. Cyra má dar bolesti a síly a její bratr, tyran, vládnoucí celému válečnickému národu, její sílu používá k tyranizování nepřátel. Akos pochází z mírumilovného národa a pro rodinu by obětoval i vlastní život. Dokáže si Cyra s Akosem navzájem pomoci, nebo přinese jeden druhému zkázu? 





***
Černooké Zuzany
Julia Heaberlin
nakl. Omega
předpokládané datum vydání: 9. ledna 2017 

Píše se rok 1995. Šestnáctiletá Tessie Cartwright, zdravá, šťastná, mladá hvězda školního týmu, je v blízkosti svého domova ve Fort Worth unesena. O více než 30 hodin později je nalezena zraněná, zbitá a částečně zahrabaná v hrobě na poli, které je pokryto kobercem z květin, známých jako černooké Zuzany. Není tam sama, v hrobě je nalezna další mrtvá studentka a kosti dalších dvou obětí. Senzacechtiví novináři oběti nazvou právě podle oněch květin, které na hrobě rostou. Jedinou z černookých Zuzan je i Tessie – jediná dívka, která přežila. Tak začíná brilantně koncipovaný a mistrně napsaný thriller Julie Heaberlin je o boji jediné křehké dívky proti všemocnému zlu.


***
Tam, kde ji nli
Kimberly Mc Creight
nakl. Omega
předpokládané datum vydání: 15. ledna 2017 

Na konci nebývale dlouhé zimy je v potoce poblíž slavného univerzitního kampusu v Ridgedale v New Jersey nalezeno tělo novorozence. Nikdo neví, kdo to dítě, jak se do potoka dostalo či jak zemřelo. O hrozivém nálezu informuje zdejší obyvatele Molly Andersenová, píšící pro místní deník Ridgedale Reader, jež se sem přestěhovala teprve nedávno – a která se doposud úplně nevzpamatovala z traumatického potratu. Když se mladá novinářka pustí do vlastního pátrání, začínají navíc z minulosti malého městečka vystupovat děsivá temná tajemství… 




***
Kluk z kostek
Stuart Keith
nakl. Plus
předpokládané datum vydání: 23. ledna 2017
Alex svou ženu Jody miluje, ale zapomněl, jak jí to dát najevo. Zbožňuje i svého autistického syna, ale ani za mák mu nerozumí. Sam je plný překvapení a svět je pro něj hádanka, kterou bez pomoci nedokáže rozluštit. Až díky hraní Minecraftu pro sebe otec se synem najdou společný prostor, v němž se začnou lépe poznávat a navzájem se chápat. Dokáže se rozpadlá rodina kousek po kousku, kostku po kostce dát znovu dohromady?







Zaujala vás některá z letošních lednových novinek? A také vám přijde, že tento rok začíná naprosto báječně? :)

Mohlo by se vám líbit

20 komentářů

  1. Už jsem ráda, že jsem narazila aspoň na Tvůj článek a už konečně mám trochu větší rozhled, co teď vychází! :) Rozhodně mě zaujaly knihy Černooké Zuzany, Kluk z kostek a Tam, kde ji našli :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Černooké Zuzany mám v plánu si přečíst teď na konci ledna. Jsem na ně opravdu hodně zvědavá! :)

      Vymazat
  2. Tam, kde ji našli nad ní také docela uvažuji, pěkné kousky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Knížka Tam, kde ji našli mě zaujala hned na první pohled. Má krásnou obálku :)

      Vymazat
  3. Zajímavé tipy na čtení :) Určitě musím mít Čáry života a Grišu, navíc mě zaujaly Černooké zuzany :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za pochvalu! :) Griša mě také hodně zaujala a na Černooké Zuzany se teď v lednu chystám :)

      Vymazat
  4. Já bych si ráda v budoucnu přečetla Čáry života, Hvězdy nad hlavou a pokud někdy vyjde tak i Třetí Stříbrnou knihu snů :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hvězdy nad hlavou mám také v plánu :D. Letos bych si ráda dokoupila celou sérii Měsíčních kronik, kterou jsem kdysi četla ve čtečce a mám nutkavou potřebu je mít doma v knihovnách :D

      Vymazat
  5. Krásný výběr knih z lednových novinek :)
    Tam, kde ji našli - vypadá zajímavě.

    OdpovědětVymazat
  6. Já pokukuji po tom Sparksovi a rozhodně si pořídím Tam, kde ji našli. Četla jsem od autorky Případ Amelia a bylo to skvělé. Taky mě pokouší ty Čáry života, ale není to zrovna můj žánr, tak nevím, zda riskovat... Uvidíme. Jinak mě toho v lednu naštěstí moc dalšího nezaujalo - ještě Ledové srdce a Výkupné pro krále. Aspoň se nezruinuju :) Měj se moc hezky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Sparkse se chystám letos. Ještě jsem od něj žádnou knihu nečetla, ale některé filmy na základě knížek jsem už viděla, takže si umím představit, do čeho půjdu a jsem na něj zvědavá :)

      Vymazat
  7. Také mě zaujala kniha Tam, kde ji našli i přesto, že jsem autorčinu předchozí knihu zatím nečetla. Na seznamu k přečtení ji už mám dlouho :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Předchozí autorčinu knihu jsem také nečetla a tato mě hned na první pohled zaujala svou nádhernou obálkou :)

      Vymazat
  8. Všechny knihy vypadají skvěle :) Já se nejvíc těším na Sparkse, jeho knihy mám hrozně moc ráda :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem od Sparkse ještě nic nečetla, ale myslím si, že u něj je to sázka na jistotu :) Letos se na jeho knížky chystám :)

      Vymazat
  9. Černooké Zuzany právě čtu a zatím mě hodně baví :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musím s tebou souhlasit, Zuzany mě doslova polapily a už nepustily! :)

      Vymazat
  10. Griša i Sparks mě taky lákají. Momentálně čtu Čáry života (na ně jsem se už dlouho těšila a zatím se mi moc líbí.) :)

    OdpovědětVymazat

Spolupracuji

Nejlepší knihy, žebříček knih ČBDB.cz

Flickr Images

Back to Top