Brýlatý chlapec s nachovou jizvou na čele

9:18

Harry Potter a Kámen mudrců

Autor: Joanne Kathleen Rowling
Originální název: 

Harry Potter and the Philosopher's Stone
Nakladatelství: Albatros
Rok vydání: 2015; originál: 1997
Překlad: Vladimír Medek

Ilustrace: Jim Kay
Počet stran: 248

Zhruba měsíc jsem si pohrávala s myšlenkou, zda bych se po mnoha letech neměla ponořit do světa Harryho Pottera. Přeci jen už je to nějaký ten pátek, co jsem proplouvala mezi řádky s Harrym, Ronem a Hermionou.

Měsíc mi trvalo, než jsem se k činu (chápejte ke čtení) rozhoupala. A vlastně za to může řada znamení, která mě poslední dobou doprovázela a nabádala, abych se do Harryho pustila. V prvé řadě to byla novinka v podobě knihy Harry Potter a prokleté dítě, kterou jsem tedy ještě nečetla, ale ráda bych se k ní dostala postupem času čili postupným přečtením celé série. V druhé řadě bude zanedlouho v kinech uvedený film s názvem Fantastická zvířata a kde je najít. Datum premiéry je stanovený na 17. listopadu 2016 a film si rozhodně nenechám ujít. Třetím znamením bylo, že vyšel (jako minulý rok první díl) letos v říjnu druhý, ilustrovaný díl Harry Potter a Tajemná komnata. A protože měla teď 17. října svátek Hedvika, bylo o čtení rozhodnuto!


Kniha Harry Potter a Kámen mudrců vypráví neobyčejný příběh o ne tak zcela obyčejném, jedenáctiletém, brýlatém klukovi s jizvou na čele, který přišel o své rodiče a který již od svého prvního roku života vyrůstá u své zlé tety a strýce.  Peklo ze života mu kromě nich dělá i jeho rozmazlený a především zákeřný bratránek Dudley. 

Úderem Harryho jedenáctých narozenin se jeho dosavadní život doslova obrátí vzhůru nohama. V tu noc, přesně o půlnoci, zaklepe na dveře zarostlý, černovlasý obr jménem Hagrid a předá brýlatému klučinovi dopis, kterému nemůže uvěřit. Je čaroděj.

 Vážený pane Pottere,s potěšením Vám oznamujeme, že ve Škole Čar a kouzelv Bradavicích počítáme sestudijním místem pro Vás.

Tímto dopisem se Harrymu otevírá neuvěřitelný, tajemný a především kouzelný svět plný čar. Svět, ve kterém se běžně kouzlí, svět, ve kterém neživé věci mluví a myslí. Svět, ve kterém existují duchové a jiná, opravdu tajemná zvířata. Ale především také svět, ve kterém konečně nachází skutečné přátele a objevuje skutečné zlo. Zlo, kterého se bojí i velcí čarodějové a čarodějky. Zlo, jehož jméno je Vol... Ten-jehož-jméno-nesmíme-vyslovit a který chce získat svojí moc zpět prostřednictvím tajemného Kamene mudrců.

Jsem přesvědčená, že příběhy Harryho Pottera zná téměř každý a to ať už z knížek, filmů či z pouhého vyprávění. Já jsem na Harrym vyrůstala, proto je to moje velká srdeční záležitost.

Filmy (zejména první, druhý a třetí) znám téměř nazpaměť, a proto mě bavilo porovnávat, co je ve filmu a co je v knize jinak. Byla jsem potěšená, že jsou v knize momenty, a že jich tedy není málo, které jsou odlišné od těch, co jsou na filmovém plátně a které jsem si ze čtení nepamatovala.



Celá knížka, kromě první kapitoly, je psaná z pohledu Harryho, který podle mého mluví na svůj věk trošku více dospěle, ale možná je to autorčin záměr anebo zkrátka jen můj pocit. Přestože se autorce povedlo stvořit svět, který tu ještě nebyl, který je dokonale promyšlený a vše je v něm naprosto perfektně spojeno, tak je první díl vcelku krátký. Onu krátkost ale vidím u prvního dílu jako plus, jelikož je to vlastně takové první seznámení s obrovským a novým světem a dle mého je první díl zaměřen především pro mladší čtenáře, tím však ale nechci říct, že by si starší čtenáři čtení neužili! Naopak!

Toto vydání Harryho Pottera a Kamene mudrců je přeci jen speciální, výjimečné a naprosto kouzelné. Obrovskou zásluhu na tom má britský ilustrátor Jim Kay, který celou knihu opatřil svými (alespoň pro mne) dokonalými ilustracemi, kterým bych chtěla věnovat značnou část svých "dojmů" z knihy prostřednictvím několika fotografií. Jdeme na to!

***
"Dursleyovi měli všecko, co si přáli, přesto však měli i své tajemství a ze všeho nejvíc se báli, aby ho někdo neodhalil. Měli strach, že by to snad vůbec nepřežili, kdyby se někdo dozvěděl o Potterových." (str. 9)


***
"Někdo praštil do dveří takovou silou, že vyletěli z pantů a s ohlušujícím rachotem dopadly na podlahu. Na prahu teď stál jakýsi obr. Tvář mu skoro úplně zakrývala dlouhá ježatá hřív a divoké, štětinaté vousy, pod vším tím porostem se vak daly rozeznat jeho oči, lesklé jako dva švábi."(str. 46)


***
"Brýtro," řekl Hagrid skřetovi, který byl v tu chvíli volný. "Přišli jsme si vyzvednou nějaký peníze z trezoru pana Harryho Pottera.""Máte jeho klíč, pane?""Jo, někde bych ho měl mít," řekl Hagrid a začal vykládat na pult obsah svých kapes."(str. 72)


***
"Harry vyjekl, a ostatní kolem také. Zadní stěnou v tu chvíli vplulo do síně možná dvacet duchů. Zaplavili ji perleťovou barvou a byli jakoby průsvitní; klouzavě se pohybovali po místnosti, dohadovali se mezi sebou a nových žáků s téměř nevšimli."(str. 103)


***
"Skoro bezhlavý? Jak můžete být skoro bezhlavý? " Rytíř Nicholas se zatvářil velice dotčeně, jako by se jejich rozhovor vůbec neubíral takovým směrem, jak si přál."Asi takhle," pronesl podrážděně. Uchopil své levé ucho a zatáhl."(str. 109)


***
"Pamatováček, se zatřpytil v paprscích slunce, jak ho zdvihl."Dej ho sem, Malfoyi," vyzval ho Harry klidně. Naráz všichni zmlkli a dívali se na ně. Malfoy se nepěkně ušklíbl."Myslím, že ho nechám někde, kde by si ho Longbottom mohl vyzvednout - co takhle někde na stromě?"(str. 131)


***
"Když se přiblížila sedmá, Harry vyšel z hradu a vydal se v podvečerním šeru k famfrpálovému hřišti. Nikdy předtím na stadionu ještě nebyl.  Na tribunách kolem hřiště byly nad sebou stovky sedadel, aby tak diváci seděli dostatečně vysoko a viděli, co se děje. Na obou stranách hřiště byli tři zlaté sloupy, nahoře zakončené obručemi."(str. 145)


Na ukázku jsem vybrala opravdu jen několik málo ilustrací, ale věřím, že vás zaujaly alespoň natolik, abyste, byť jen na chvilku, zapřemýšleli o koupi tohoto povedeného vydání, protože za to rozhodně stojí! Čtení Harryho jsem si díky nim krásně užívala a zábavně s nimi objevovala pro mne (bohužel) již zapomenutý děj. 

Ilustrované vydání prvního dílu rozhodně všem vřele doporučuji!

Moje hodnocení 5/5


Mohlo by se vám líbit

2 komentářů

  1. Moc hezky sepsaný článek :) Po těch ilustrovaných vydáních také pokukuji, samozřejmě je nepotřebuji, ale těžko se odolává... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mockrát děkuju! :)
      Když jsem minulý rok zjistila, že bude nové, ilustrované vydání, tak jsem ho zprvu nechtěla, ale když jsem viděla ty ilustrace...bylo zkrátka rozhodnuto :)

      Vymazat

Spolupracuji

Nejlepší knihy, žebříček knih ČBDB.cz

Flickr Images

Back to Top