Tipy na knihy aneb Jako hvězdy v temné noci

20:49

Jako hvězdy v temné noci

Jojo Moyesová

Britská spisovatelka Jojo Moyesová patří mezi nejvyhledávanější a nečtenější autorky současné doby. Není mnoho čtenářů, kteří by neznali jeden z jejích nejúspěšnějších románů Než jsem tě poznala z roku 2013, který se dokonce o tři roky později dočkal také filmového zpracování.

Po výrazném úspěchu zmiňovaného románu si nejen čeští čtenáři oblíbili i její další knihy. Sama nedám dopustit například na Poslední dopis od tvé lásky či román Dívka, již jsi tu zanechal. Za ně bych dala klidně ruku do ohně.

V rámci svého řemesla však Moyesová nezahálí a během roku 2019 jí vyšel další román s názvem The Giver of Stars. Jeho překladu i vydání jsme se hned rok na to dočkali i my. Pro čtenáře a české sběratele autorčiných knih je její poslední dílo Jako hvězdy v temné noci pastvou pro oči, a to díky tmavým barvám, které se u jejího románu použily prvně. A co se samotného příběhu týče, má značný předpoklad se stát jedním z neoblíbenějších u mnoha z vás. A to i přes naprostou odlišnost od Než jsem tě poznala.

V příběhu Jako hvězdy v temné noci se ocitneme ve státě Kentucky ve čtyřicátých letech 20. století během americké hospodářské krize. V době, která ženám příliš nepřála, respektive v době, kdy to ve společnosti neměly ani zdaleka jednoduché a kdy se často právě ony musely obrnit houževnatostí i statečností. Minimálně ve chvíli, kdy měly tendenci něco dokázat. To Alice i Margery, dvě nejvýraznější postavy románu Jako hvězdy v temné noci, obě chtějí.

Do autorčina nejnovějšího románu jsme jako čtenáři vhozeni rovnýma nohama hned během úvodních stánek, tudíž nečekejte žádný dlouhý rozjezd. Co se týče vztahů, kromě nějaké té romantiky se zároveň dočkáme i nádherného vývoje přátelství mezi zcela odlišnými ženami. Alice se do Kentucky přestěhuje se svým manželem, ale její „americký sen“ se neodehrává zrovna podle svých představ. To Margery pochází z úplně jiných poměrů, a na rozdíl od Alice si dělá co chce, jak chce, nehledě na muže z jejího okolí. Obě nemohou být odlišnější. Svede je však dohromady společná myšlenka, projekt Koňské knihovny, který si klade za cíl rozšíření literatury i do odlehlých částí Apalačských hor. Právě na této cestě nalezne Alice se svými přáteli nový život, po kterém dost možná původně toužila.

Román by si měli přečíst nejen autorčini fanoušci, ale také milovníci historických románů. Jak jsem zmiňovala, přestože je román Jako hvězdy v temné noci zcela odlišný od románu Než jsem tě poznala, věřím, že si jej čtenáři a čtenářky oblíbí minimálně tolik, nakolik si oblíbili právě zmiňovaný celosvětový bestseller.

Krásné čtení přeji! Věřím, že se od románu neodtrhnete! 


                                                      
Jako hvězdy v temné noci
AutorJojo Moyesová
Rok vydání: 2020
Nakladatelství: Ikar (ČR)
Počet stran: 400

                                                      

Jestli nechcete, aby vám unikly novinky Knižního klubu,
nezapomeňte sledovat 

Mohlo by se vám líbit

0 komentářů

Spolupracuji

Nejlepší knihy, žebříček knih ČBDB.cz

Flickr Images

Back to Top