Tipy na knihy aneb Griša, Šest vran a Zjizvený král

11:24




Narazit v dnešní době na takovou fantasy knihu, která by neomílala po sté a prvé to samé, je oříšek. Kolikrát jsem se "spálila", kdy jsem byť i při ne příliš vysokých očekávání dočítala nějaké fantasy s velkým sebezapřením. A o tom, že mi v hlavě takové knihy nijak extra dlouho nevydrží, o tom žádná. Dneska pro vás mám však tip na něco, co by mnozí z nás označili jako #musthave


Na začátku roku jsem po dlouhém odhodlávání sáhla po duologii Šesti vran, kterou napsala Leigh Bardugo. Šesti vranám i Prohnilému městu jsem se dlouho vyhýbala, protože této duologii předchází trilogie Griši. Na tu se názory dost významným způsobem liší a mnoho z nich není příliš lichotivých, a tak trilogie na základě hodnocení spadá do vskutku mírně nadprůměrných fantasy sérií - na rozdíl od Šesti vran. Grišu i Šest vran teď ale přeskočme. Po zmiňované duologii vyšlo co do vizuálu nádherné zpracování dalšího, odděleně stojícího dílu, kterého se mi dostalo díky Mega knihám a kterým začíná další série z autorčina pera. Série zasazená do stejného světa jako předešlých pět knih, s názvem Zjizvený král

Ač jsou jednotlivé série od sebe oddělené, spadají do jednoho a toho samého světa. 

Světa se svou magií, kde jsou grišové na denním pořádku, kde narazíte na kruté i podlé krále. Do světa, kde znají svá místa bojovníci i důmyslní zloději a mnozí další. Autorka v knihách pracuje s vymyšlenou terminologií, proto se v tomto bodě hodí doporučení začít právě s Grišou. Byť já sama jsem začínala se Šesti vranami a byla tak vhozena do rozvířené řeky. A zvládla jsem to. Šest vran i Prohnilé město nasadili laťku level milion, o to  byl pak větší pád do trilogie Griši. Nicméně nelituji, protože se mi svět ani zdaleka nechtěl opustit, a jako bonus jsem se jako čtenářka dozvěděla důležité milníky nutné pro porozumění Zjizveného krále

Duologie Šesti vran včetně následného Prohnilého města a Zjizveného krále je vážně skvělé fantasy. Na příbězích a jejich vyprávění se podílí vždy několik postav (mužských i ženských), které se mezi sebou střídají. Pomyslnou štafetu si jednotlivé postavy přebírají ve chvílích, kdy čtenář s napětím očekává vyústění děje v jednotlivých kapitolách. Co se týče kapitol, ty jsou v převážné většině kratší, což bezesporu přispívá k dynamice příběhu a následné rychlosti čtení. 




Mnozí by mohli namítat, že velké množství postav během čtení spíš čtenářům motá hlavu. Ne zřídka pak vzniká problém se začíst, či dokonce rozpoznat jednotlivé charaktery mezi sebou.
 
Leigh Bardugo dokázala své postavy od sebe výborně odlišit. 

Čtenář je během krátké doby schopný rozpoznat postavy nejen na základě jména u každé kapitoly, ale byť už jen na základě jejich chování, jednání, mluvy či preferencí.

Co se týče děje, zdá se být zcela logické, že díly duologie i jednotlivé díly trilogie na sebe navazují - a to jak v rámci jednotlivé série, tak i mezi sériemi navzájem. Možná byste však mohli být překvapeni, že Zjizvený král je spjat jak právě se zmiňovanou duologií, tak i s trilogií Griši. A tímto se opět navracíme zpátky ke Griše. Griša je jakousi vstupní branou do spisovatelčina světa a postavy z Griši i následných Šesti vran se objevují ve Zjizveném králi. Což mě přivádí k velkému pozor a doporučení. Byť by vás v knihkupectví zaslouženě upoutala obálka Zjizveného krále, před jeho přečtením je nutné přelouskat minimálně Šest vran. Nejlépe však uděláte, když začnete Grišou. To se pak alespoň povezete na vzestupné vlně. Čím dál se v autorčině světě budete pohybovat, tím lepší knihy budou. 


Mnohokrát zmiňovaná duologie i Zjizvený král je příběh přeplněný napětím, momenty, díky kterým čtenáři hltají jednu stránku za druhou. Ze série Griši si z mého pohledu autorka vzala co do postav to nejlepší a pokračuje s nimi právě ve Zjizveném králi. Šest vran, Prohnilé město i Zjizvený král jsou příběhy se zlodějskou důvtipností, podlostí, ale také krutostí. S každou stránkou vám jednotliví hlavní hrdinové přirostou k srdci, a to nejen díky jejich bravurním charakterům, ale i vtipům, které utrousí na tom správném místě, napětí a mnoho dalšímu. A samozřejmě, všichni hlavní hrdinové jsou s každým dalším dílem ovlivněny svou minulostí - a nejen svou, ale i minulostí svých přátel. 


Zkrátka a jednoduše, co do Šesti vran i Zjizveného krále, za mě obrovské doporučení, protože...
 
Takhle dobrou fantasy jsem už sakra dlouho nečetla. 


 
Nezapomeňte také sledovat Mega knihy na Facebooku!

Mohlo by se vám líbit

2 komentářů

  1. Sérii Griša jsem nečetla, ale duologie Šest vrana a Zjizvený král mě nadchly, a to hodně. :) Souhlasím, že je to fantasy, která nekopíruje, přichází s originálním zajímavým příběhem a postavami. Mě osobně se navíc moc líbí inspirace carským Ruskem, která v průběhu knih s různou intenzitou vyplouvá na povrch. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Knihy od Leigh Bardugo vždy stojí za přečtení. Já tuhle autorku žeru. :)

    OdpovědětVymazat

Spolupracuji

Nejlepší knihy, žebříček knih ČBDB.cz

Flickr Images

Back to Top