Tipy na knihy... aneb Malý princ, Viktorie, Stella, Bohemia

10:00


Knížek není nikdy dost. Rčení, které je na jednu stranu pravdivé, ale když vám z knihoven veškeré romány, detektivky, fantasy téměř vytékají, police jsou prohnuté pod váhou blížící se padesáti kilogramů, tak na tu druhou stranu... Co krok, to člověk zakopne o "must have" knihu. Zkrátka o rčení by se dalo polemizovat. Ne, že ne.

Ale knížek vskutku není nikdy dost, a tak pro vás mám připravených pár tipů na ty, které by vás neměly minout! A že to jsou všechno pecky, o tom se snad ani nemusím zmiňovat.

Dnešní tipy patří pohádkářům, milovníkům krásných vydání a v neposlední řadě milovníkům historických i společenských  románů. Vzhůru na ně!

Malý princ

Kdo by Malého prince neznal. Kdo by neznal příběh, který vznikl už v roce 1943. Nejen u nás jsme se dočkali Malého prince v různých vydáních, a dodnes v antikvariátech můžeme objevit kupříkladu vydání z roku 1959. 

A když už zmiňujeme jednotlivá vydání... Nakladatelství Pikola přednedávnem vydalo jedno doopravdy skvostné, luxusní vydání příběhu přeloženého do více než 200 jazyků

Větší formát Malému princi neskutečně sedl, celoplátěná vazba jej povznáší na úroveň, kterou si příběh a jeho poselství bezesporu zaslouží - a ta ořízka? 


*****

Viktorie


Historické romány mám vskutku ráda. Zejména pak ty... A vlastně všechny, které se týkají Británie a královské rodiny. Mé nadšeni a zaujetí vzniklo snad díky seriálům a Marii Stuartovně, Mary, Queen of Scots, a pokračovalo kupříkladu přes královnu Viktorii... až do současnosti. 


Můj další tip se váže právě na zmiňovanou Viktorii, která se podobně jako současná královna dostala na trůn v hodně brzkém věku. 



Díky nakladatelství Ikar a hlavně autorce Daisy Goodwin můžeme sledovat osud královny Viktorie od jejího brzkého věku napsaný na papíře, nikoliv na obrazovce. 


Za kterých okolností usedla mladá Viktorie na trůn, co všechno musela a nemusela snášet, kdo všechno se ji snažil ovládat a dostat se tak skrze ni k moci? Čtivě napsaný příběh mladé ženy, hledající a zároveň upevňující samu sebe ve světě ať už z pozice ženy jako takové, či jako jedné z nejmocnějších žen tehdy na světě

Velké doporučení. Jako třešničku na dortu považuji skutečnost, že autorka čerpala z Viktoriiných deníků. A samozřejmě nesmím opomenout krásnou obálku, která se ke knize perfektně hodí. Must have pro všechny milovníky historických románů.



*****
Má v pořadí už několikátá dětská kniha z nakladatelství Pikola, které se jistojistě stává mým oblíbeným dětským nakladatelstvím. Stela a 16 huskyů. A proč pro vás mám tip zrovna na Stelu

Protože psi. A protože Aljaška. A v neposlední řadě, i když to v tomto pořadí zrovna na poslední místo vychází, do-ko-na-lé ilustrace

Příběh je kouzelný, plný psího spřežení, které čtenáře a čtenářky zavede na dalekou Aljašku. Na Aljašku je ale cesta vskutku daleká a ještě delší a zajímavější je cesta postupně zvyšujícího se čísla čtyřnohých psích kamarádů, kterých je na konci příběhu jako borůvek.


 
Nutno podotknout, že každá stránka je vyzdobená krásnými ilustracemi, takže i oko si lebedí. Ano, moc příjemné pohlazení pro nejen dětské dušičky!




*****
Na knižních pultech se před nedávnem objevila novinka od Jana Svěráka. Oskarového režiséra a scénáristy například Obecné školy, Kukyho či mého milovaného Tmavomodrého světa, který Jan Svěrák režíroval.

Bohemia. Na první pohled kniha zaujme svou nádhernou obálkou a přečtení podtitulu Nenatočený film naláká ještě víc. Minimálně mě.



Bohemia je krátký román, který by však mohl zaujmout značné publikum, ať už tím, že je psaný režisérem, nebo také tím, že je psaný bez zbytečných metafor, přirovnávání a jiných cukrlinek. To spolu možná souvisí. Také by samozřejmě mohl zaujmout tím, že pojednává o životě mladého režiséra Ivana Šustila. Ten v Česku natočil dva úspěšné filmy, a tak mu nechybí značné ambice. Vidina toho, že by mohl prorazit i v zahraničí, je pro něj poněkud lákavá.  


Román je o životě jako takovém, o vztazích, které jsou ne vždy ideální. Ivanovi se zapalují lýtka a mnohdy na svou manželku zapomene v posteli skončí s některou jinou. Je o hledání sama sebe, protože člověk sám sebe ne vždy najde úderem osmnáctých, dvacátých narozenin. 


Začíná nové milénium a nadějný český režisér Ivan se srdcem floutka, rodinou na krku a hlavou v oblacích sní o tom natočit film v Hollywoodu. Náhoda mu přihraje do cesty o pár let starší britskou producentku, a protože si padnou do oka, začíná jeho sen dostávat reálné obrysy. Stačí překonat manželčin nesouhlas a pár nečekaných kulturních rozdílů a může dobýt celý svět. Anebo se v něm ztratit.




***

Zaujala vás některá z knih, kterou si pro nás připravil Knižní klub? 
Myslím, že každá si své publikum rozhodně najde! 




Nezapomeňte sledovat 

Ať vám neuniknou skvělé knižní novinky!

Mohlo by se vám líbit

0 komentářů

Spolupracuji

Nejlepší knihy, žebříček knih ČBDB.cz

Flickr Images

Back to Top