Psí domov ... W. B. Cameron

22:25

Psí domov
William Bruce Cameron

Mnoho z nás má čtyřnohé kamarády, kteří se stali nedílnou součástí našich životů. Od křečků, přes králíky, želvy, psy, kočky až po koně a mnohé další tvory. A přemýšleli jste někdy nad tím, co by vám řekli, kdyby mohli mluvit? Jak by komentovali své chování, někdy možná i nechování z našeho člověčího pohledu?

William Bruce Cameron, úspěšný americký spisovatel, se o to již několikrát pokusil a věru úspěšně. Nedávno jsme na filmových plátnech mohli zhlédnout Psí poslání na základě stejnojmenné knihy, kterou Cameron napsal v roce 2010,  a hlavně jsme si díky nakladatelství Ikar mohli přečíst knihu, která se dočkala mimo jiné i filmové obálky. A v čem je Psí poslání jedinečnou knihou? Odpověď je vskutku jednoduchá! Je psána z pohledu psa, a čtenáři odkrývá veškeré psí myšlenky, touhy, postřehy i chutě. Je zábavná, dobrodružná, také krapet smutná a hlavně, plná lásky. Psí poslání se stalo natolik úspěšným, že se nejenže dočkalo filmového zpracování, ale vysloužilo si i pokračování, které je neméně oblíbené.

Avšak nenechte se zmýlit výše zmiňovanými knihami. Autor má na svém kontě více než jen dvě knihy. V českém překladu mu vyšly už všehovšudy tři, a právě tou třetí je Psí domov. V autorově třetí knize, která v originále vyšla v roce 2017, opět zavítáme do říše čtyřnohého tvora, tentokráte fenky jménem Bella. Víme, že psi jsou neskutečně věrná stvoření. Co všechno se může postavit do cesty mezi psa a jeho páníčka? Hned zkraje mohu uvést a věřím, že čtenáři Psího poslání pochopí, Bella na rozdíl od Baileyho zůstává po celou dobu "ve své kůži" a své poslání nehledá. Za to kvůli nedobrovolnému dobrodružství hledá svoji cestu zpět, zpět domů. Bella se narodila jako kříženec, kterého ke smůle všech nepříliš dobří muži z odchytové služby označili jako pitbula, který patří v Detroitu k zakázaným plemenům - a jak je všeobecně známo, proti zákonům je člověk mnohdy malým pánem. 

Bella, čtyřnohá hlavní hrdinka, ví, kde je její místo a kam, možná lépe řečeno - ví, ke  k o m u  patří a je pro to ochotna udělat cokoliv. Psí domov je román, který nenavazuje na předešlé dvě autorovy knihy, což je věc, kterou by mohli ocenit ti, kteří se neradi pouštějí do vícedílných knih. Psí domov je (alespoň prozatím) stand alone románem plným dobrodružství, nástrah a vztahů s mnoha rozdílnými lidmi, které čtyřnohou Bellu potkávají. Třešničkou na celé knize je dle mého její zpracování, protože jak bylo napsáno výše, Psí domov je psaný z psího pohledu - a tentokrát mi ti čtenáři, kteří Psí poslání již četli, dají jistojistě za pravdu, že William Bruce Cameron psát z pohledu psa doopravdy umí. Jeho sonda psím vědomím i svědomím je natolik uvěřitelná, že během čtení kolikrát spatříte sami sebe v roli páníčka akorát očima čtyřnohé Belly. 

Psí domov, obdobně jako Psí poslání, si zaslouží vřelé doporučení nejen všem pejskařům!


                                                      
Psí domov
AutorWilliam Bruce Cameron
Nakladatelství: Ikar
Rok vydání: 2019, originál: 2017
Počet stran: 304
                                                      


A nezapomeňte sledovat 
Ať vám neuniknou skvělé knižní novinky!

Mohlo by se vám líbit

1 komentářů

  1. Moc pěkná recenze :) Tuhle knihu jednoduše miluju, vážně je úplně skvělá :)

    OdpovědětVymazat

Spolupracuji

Nejlepší knihy, žebříček knih ČBDB.cz

Flickr Images

Back to Top