Prostá pravda

23:48



Prostá pravda
Jodi Picoultová

Americká spisovatelka Jodi Picoultová už dávno není neznámou spisovatelkou. Na svém kontě má více než dvě desítky románů či povídek a do českého jazyka jich bylo přeloženo krásných jedenáct. S přehledem lze o autorce prohlásit, že s každým dalším románem její popularita nejen u českých čtenářů stoupá. Sami jste určitě zaznamenali její, možná nejznámější, román z druhé světové války s názvem Vypravěčka anebo kupříkladu knihu Je to i můj život pojednávající o leukémii. 

Sama jsem od Jodi Picoultové přečetla také Velké maličkosti, román, který je vystavěný na základě skutečného příběhu, jehož středobodem je otázka rasismu a diskriminace. A jak jsem již napsala v recenzi, kterou si můžete přečíst zde, skutečně mě nadchl:

Velké maličkosti si zasluhují mé obrovské doporučení a přečíst si je zkrátka musíte. A to nejen díky tomu, jak jsou čtivé, skvělé, mrazivé a pravdivé, ale hlavně kvůli tomu, aby vám o něco více otevřely oči anebo do nich vtiskly své poslání. Jsou jednou z nejlepších knih, které jsem za tento rok přečetla. A to mluví za vše. 

Tentokrát jsem se ponořila do autorčiny Prosté pravdy, která se doslova nedávno zasloužila o nové vydání. Prostá pravda vypráví příběh zasazený do jedné z větví novokřtěnců, Amišů. Hlavní hrdinkou knihy je mladá amišská dívka Katie Fisherová, se kterou se seznamujeme již během prvních stránek v poněkud překvapivé a situaci. Mladá Amiška porodila dítě. To by nebylo nic neobvyklého, ale Katie není vdaná, a tudíž dítě bylo nemanželské. A to by byl sám o sobě kvůli jejímu původu dost velký problém. Aby toho nebylo málo, narozené dítě bylo nalezeno druhý den mrtvé.

Přestože je Katie Amiška, a ti, jak je známo, patří do pacifistického náboženského směru vycházejícího z Bible a striktně odmítají násilí i militarismus, je obviněna z vraždy. Obhajoby se ujme svérázná advokátka Ellie, která si kvůli její obhajobě vyzkouší, jaké to je žít s Amiši. Nalezené důkazy téměř jasně ukazují proti Katie, ale mohla mladá amišská dívka něco takového, jako je vražda novorozence, opravdu provést?


„Některé skvrny nikdy nesmyjete.“ (str. 20)

Samotný příběh je napínavý. Do konce románu netušíte, jak porota a soudce rozhodnou. A netušíte ani vy sami, kdo se přičinil o smrt novorozence. V příběhu se střídají pohledy Ellie i Katie, každá z nich dává čtenáři nahlédnout do svého života i toho, jak uvažují. Samozřejmě že do příběhu zasahují i další postavy, ať už z vnějšího světa, či další Amišové, a jak jsem již napsala, ani s přibývajícími stranami si stále nejste jisti, na čí stranu se chcete postavit. 

Prostá pravda je výborná ale ještě v něčem jiném. Umožní vám totiž nahlédnout pod pokličku Amišů. Lidí, kteří se izolují od mainstreamové společnosti. Lidí, kteří mezi s sebou žijí v míru, odmítají násilí a odmítají používat techniku - telefony, automobily i elektřinu. Nikomu však svou víru nevnucují. Díky Prosté pravdě se seznámíte s životem, který je natolik odlišný od toho "našeho", a přesto je mu dosti podobný. Seznámíte se s mnoha novými pojmy, které běžně Amišové používají. A hlavně si užijete příběh, u kterého si téměř do samotného konce nebudete jisti, kde stojí samotná pravda.

Obdobně jako Velké maličkosti se i Prostá pravda četla téměř jedním dechem a přináší čtenáři cosi nového, zajímavého a pro mnoho lidí neokoukaného. Život Amišů. Jejich jednání. Smýšlení. Vztahy a mnoho dalšího. Rozhodně doporučuji!


                                                      
Prostá pravda
Autor: Jodi Picoultová
Překlad: Alexandra Fraisová
NakladatelstvíIkar
Rok vydání: 2018, originál: 2000
Počet stran: 464
                                                      

 Prostou pravdu si 
teď můžete pořídit se slevou!

A nezapomeňte také sledovat 

Knižní Klub na Facebooku

Mohlo by se vám líbit

4 komentářů

  1. Pěkná recenze :) na autorčiny knihy se už delší dobu chystám, zatím ale nebyla ta správná doba a nálada. Její knihy nebudou žádná lehká jednohubka a já se na ně musím připravit. :)

    OdpovědětVymazat

Spolupracuji

Nejlepší knihy, žebříček knih ČBDB.cz

Flickr Images

Back to Top