Ona. Černooká.

22:45



Černooká 
Anna Musilová

Zaznamenali jste jako já, že se v poslední době často mluví o českých autorech? No, je k tomu také důvod! Momentálně držím v rukou Černookou. Debutový young adult thriller Anny Musilové, který pro nás, milovníky knih, vydalo nakladatelství Yoli

První dojem dělá hodně, na tom se bezesporu jistě všichni shodneme, že? A možná to je právě důvod, proč jsem si před několika měsíci poznamenala, kdy Černooká vychází. Viděli jste už totiž její obálku, jíž zdobí ilustrace Leny Vítkové? Ta je jedním slovem dokonalá! Mnohdy se říká nesuď knihu podle obalu, v tomto případě jsem se do knihy zamilovala ještě předtím, než kniha vůbec vyšla. Ale stál její obsah za čekání?

Převážná většina knih, které u nakladatelství Yoli vyšly či vychází, jsou barevné. Černooká je jiná. Kromě již zmiňované nádherné ilustrace zdobící přední část desek, je totiž zbytek černočerně černý (koneckonců, obdobně tomu je i u Hledání Aljašky od Johna Greena). A existuje k tomu opodstatněný důvod.

Hlavní hrdinkou a středobodem tohoto thrilleru je Viktorie. Osmnáctiletá studentka Viktorie, kterou v dětství poznamenalo trauma. Zemřela jí maminka. A rovnou vám říkám, že pasáže, ve kterých se Viktorie vracela ve svých vzpomínkách do doby, kdy její maminka žila, se mi stěží četly. Ne, že by Černooká nebyla čtivá! Naopak! Přesto jsem si od čtení musela chvílemi dávat pauzy, a to zejména tehdy, kdy cestovala MHD, a horlivě jsem se snažila zamaskovat slzy, které mi zaplavovaly oči. 

České pořekadlo tvrdí, že čas zahladí rány. V případě Viktorie tomu tak však nebylo a není. Cítíte Viktoriin zármutek. Její rozpolcenost a beznaděj. Vidíte, jak se vše neustále zhoršuje. Co je realita? A co iluze? Ze samotných stránek na vás po celou dobu příběhu dýchá skrze hlavní hrdinku tíživá atmosféra. Vše jakoby bylo zahalené v mléčném závoji, který se vám ani hlavní hrdince nedaří strhnout a nedokážete vidět jasně. A byť vedlejší postavy v knize jsou, prostoru dotanou pramálo. Což však ničemu nevadilo. A všechen tento mix smutku, obav, zoufalství, iluze i reality spěje k překvapivému konci. Ke konci ke kterému budete sami rychle spěchat a který vás zanechá zírat na poslední stránky. Protože ano! Tohle se zkrátka přesně-takhle-mohlo-stát!


„Přestaň se mi bránit!“ zařve a praští mnou o zeď. (str.96)

Černooká mě neskutečně překvapila. Jak svou čtivostí, ale i co se týče jazykové stránky. Autorčin debut dle mého názoru není obvyklý young adult román, nýbrž thriller, po kterém mohou sáhnout i mnohem starší čtenáři. Téma knihy, a tedy deprese, není ani zdaleka nic jednoduchého na pochopení, ale autorka stvořila něco, z čeho si budou schopni udělat ucelenější obraz o oné depresi všichni. A samozřejmě jde ruku v ruce s tématem již zmiňovaná emoční náročnost. Bezesporu. 

Abych odpověděla na otázku výše. Černooká předčila má očekávání a jsem strašně ráda, že mám tento thriller doma. Za mě zkrátka ano. Ano. Ano! 


                                                      
Černooká
Autor: Anna Musilová
NakladatelstvíYoli
Rok vydání: 2018
Počet stran: 286
                                                      

 Černookou zkrátka chcete!
A právě teď můžete pořídit se slevou!

A nezapomeňte také sledovat 

Knižní Klub na Facebooku

Mohlo by se vám líbit

4 komentářů

  1. Super recenze :) Kniha vypadá vážně hodně zajímavě. Navíc je to tvorba české autorky, což je vždycky plus. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Krásná recenze. Mě čenooká také bavila, četla jsem ji nedávno - velice povedený mladický debut.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemůžu jinak, než souhlasit! A nebojím se tvrdit, že více než předčila má očekávání! :)

      Vymazat

Spolupracuji

Nejlepší knihy, žebříček knih ČBDB.cz

Flickr Images

Back to Top