Ekonomie milostných vztahů

19:36


Samotář
Teddy Wayne

Pocit, že někde můžete začít zcela od začátku. Ten pocit, který jedince prostoupí, když načíná novou etapu svého života, kterou může začít jako úplně jiný člověk, než kterým doposud byl. Právě ten pocit v mnoha lidech nechává rozvibrovat vzrušující očekávání z odpovědí, na které možná někdy až příliš brzy padnou odpovědi - jak mě budou ostatní vnímat? Jakou roli si přiřknu? Kým se stanu?

Protagonista románu David se dostal na Harvard. Už jen to je samo o sobě vzrušující. Ta možnost v knize nahlédnout do studentského života jedné z nejznámějších univerzit na světě. Liší se studentský život kupříkladu od studentského života u nás v Česku? Co myslíte?  Vzrušující je pro Davida i ona výše zmíněná možnost změny - to, jak bude kýmsi jiným. Člověk, který na střední do kolektivu nepatřil ani mezi oblíbence a ani mezi typické outsidery má nyní novou, jedinečnou příležitost získat oproti střední škole rozdílný status. 

...David Federman...

Během prvního dne na univerzitě David potká tu dívku. Krásnou nedosažitelnou Veroniku. Jak obyčejné, bleskne vám hlavou. Americký prozaik Teddy Wayne však nesepsal obyčejný alá romantický příběh zasazený do univerzitního prostředí. Nenechte se zmýlit. Titul Samotář je příběhem o lidech mezi kterými zeje určitá společenská i sociální propast. Co všechno je David nejen ochotný, ale především schopný vykonat proto, aby se dostal k "předmětu" své touhy dostatečně blízko? A co vlastně pro Davida znamená být Veronice dostatečně blízko? 

Samotář je knihou o manipulaci. Manipulaci, vypočítavosti, zvrácenosti. Samotář je příběhem o Davidovi Federmanovi, který odmítá přijmout jemu již předem předurčené místo ve společnosti. A přestože se vám během prvních stran hlavní protagonista této knihu bude zdát jako obyčejný mladík, brzy pochopíte, že tomu tak není. Drobné narážky a Davidovo smýšlení vás upozorní, že máte co dočinění s duševně nemocným, třebaže inteligentním, jedincem.

Tituly vycházející ze Světové knihovny Odeon alias odeonky mnohdy zaručují kvalitu. A to jak kvalitu po jazykové tak i dle obsahové stránce. Jazyk je vskutku pestrý...

„ ...po stranách obličeje rošťácky visely prameny vlasů, kaštanové a sem tam s nádechem odstínů z prostředka října. Připomínala jsi čerstvě vyraženou minci, která ještě při nakupování nezmatněla.“ (str. 21)

Obvykle v sobě odeonky skrývají či nesou i jistou přidanou hodnotu. To něco, díky čemu jsou u mnohých čtenářů chválené a vyhledávané - a Samotář není jiný. Příběh vyprávěný z Davidova pohledu vás lehce vtáhne a něco na jeho osobnosti vás zkrátka nepustí. Možná to bude kvůli jeho vypočítavosti, na základě které jedná a nebo si vás David získá kvůli své osobnosti, ze které cítíte, že je s ním něco špatně a jeho jednání téměř vždy odsuzujete. Což je důvod, proč budete chtít číst dál. Byť samotná anotace může čtenáře lákat na lehce romantický příběh, prvky romantiky jako takové bychom v Samotáři moc nenašli. Naopak bych vyzdvihla surovost (a to i v sexuálních pasážích), kterou je Samotář psaný. Tou se mírně podobá Tampě, kterou bych vám všem skutečně vřele ráda doporučila a která je dle mého o stupínek výš. Samotář však rozhodně na mě svůj dojem udělal a mé očekávání splnil. Pokud máte pro odeonky obdobně jako já slabost, váhat dál nemusíte. 

                                                      
Samotář
Autor: Teddy Wayne
Překlad: Jiří Hrubý
NakladatelstvíOdeon
Rok vydání: 2018, originál: 2016
Počet stran: 256
                                                      

Máte jako já pro odeonky slabost?
 Mrkněte na Samotáře na stránkách Knižního Klubu,
tam si ho právě teď můžete pořídit se slevou!

A nezapomeňte také sledovat 

Knižní Klub na Facebooku

Mohlo by se vám líbit

2 komentářů

  1. Pěkná recenze. Nedávno jsem četla svou první odeonku a tou byla Vegetariánka. Rozhodně mě zaujala a tak se začínám o knihy z tohoto nakladatelství více zajímat. Zaujal mě třeba Malý život i Samotář. Díky tvé recenzi si jej nejspíš půjčím v knihovně. Nevím, jestli stojí si knihu koupit.. To se dá ale vždycky napravit :D

    OdpovědětVymazat
  2. Kniha vypadá hodně zajímavě a prostředí Harvardu obzvlášť. Odeonky jsou všechny zvláštní a svým způsobem originální, tahle nejspíš nebude vyjímkou. :)

    OdpovědětVymazat

Spolupracuji

Nejlepší knihy, žebříček knih ČBDB.cz

Flickr Images

Back to Top