Uplynulo mnoho staletí

19:50


Tvoje vlasy,
nazýval jsem tě 
mo ninghean donn,
vzpomínáš si?
(385)

Mořeplavec
Diana Gabaldon


Příběh Jamieho a Claire obletěl napříč celým světem, však ruku na srdce, kdo by neznal jednu z nejznámějších cestovatelek časem a skotského horala, kteří jako by byli stvořeni jeden pro druhého avšak v různých stoletích. Rukou americké spisovatelky Diany Gabaldon vznikla rozsáhlá knižní série, v níž si na své přijdou jak romantici a milovníci historie, tak i milovníci dobrodružných románů

První díl s názvem Cizinka nás zavedl za jednou z našich hlavních postav - a to Claire Ranndallovou, která se se svým manželem Frankem vydala po druhé světové válce do Skotska. Právě tam měli v plánu obnovit své manželství, neb válka a dlouhé odloučení na nich zanechalo své šrámy. Avšak při jedné prohlídce okolí se Claire dostala na kopec Craigh na Dun a pouhopouhým dotykem se přenesla do 18. století. Do století, ve kterém už jí jen to, že je žena a Angličanka, mohlo způsobit doopravdy velké problémy. A tak se nebylo čemu divit, když svým rádoby zachráncům, kteří ji brali neznámo kam, chtěla uniknout, a to až do doby, než se začala sbližovat s Jamiem Fraserem.

druhým dílem s názvem Vážka v jantaru jsme se nechali ze Skotska přenést do Francie, kde se psanec Jamie společně s Claire ukryl. A právě ve Francii Jamie nalezl nejen bezpečný úkryt, ale i živobytí v podobě obchodu s vínem a hlavně se zde setkal s Karlem Eduardem Stuartem, známým jako Bonnie Prince Charlie, jenž by se moc rád vrátil na trůn...

A konečně Mořeplavec. Třetí díl navazuje téměř tam, kde končila Vážka v jantaru. Hned zkraje se nacházíme v roce 1746, těsně po bitvě u Cullodenu a skrze Jamieho se probouzíme na bitevním poli. Veškeré události několika posledních hodin na něj těžce doléhají a téměř okamžitě se stává zajatcem anglických vojáků. Ti však rudovlasého Jamieho pustí a posílají zpátky na Lallybroch, kde jeho útrpná a dlouhá cesta trvající dvacet let teprve začíná. O skrývání a přežívání, věznici či životě na venkově jako vězeň rozhodně nouze nebude. Až nakonec Jamie skončí jako tiskař v Edinburghu.

Třetí díl úspěšné knižní série s sebou zároveň přináší velmi důležitou otázku. Jak byste se zachovali vy, kdybyste po dvaceti letech zjistili, že váš milovaný či vaše milovaná přežila něco, co vůbec přežít neměla? Co byste sami udělali? O dvacet let starší Claire v tom má jasno. Z pohledu Claire sledujeme, jak se společně se svou dcerou Briannou a Rogerem Walkerfielem pouští do obrovského a obtížného pátrání po Jamiem. A protože nachází stopy, které jim podávají čím dál tím jasnější informace, na kterém místě a čase se Jamie kdy nacházel, je Claire své životní lásce znovu o něco blíže. A poslední stopu nachází v Edinburghu.


Claire se naklonila nad okraj loďky a ruku držela ve vodě. Přes slunce přecházel malý mrak a jezero tím najednou získalo šedé zabarvení. Když se zvedl vítr, na hladině se objevily desítky malých vln. Přímo dole, těsně za člunem, byla voda temná a neproniknutelná. Jezero Loch Ness je hluboké sedm set stop a voda je velmi studená. Kdo může v takovém místě žít?
„Skočil byste tam, Rogere?“ zeptala se tiše. „Skočil byste přes palubu, potopil se, procházel se tou tmou, dokud vám neprasknou plíce, aniž byste poznal, zda jsou tam nějací tvorové se zuby a velkými těžkými těly?“
Roger cítil, jak mu chlupy na pažích vstávají, a to nejen proto, že náhle zavál chladný vítr.
„Ale to není celá otázka,“ pokračovala a stále se dívala do pusté, tajemné vody. „Šel byste tam, kdyby dole byla Brianna?“
„Šel byste?“ Jantarové oči se na něho zaměřily bez mrkání jako jestřáb.
Olízl si rty, suché a popraskané od větru, a vrhl rychlý pohled přes své rameno na spící Briannu. Obrátil se zpátky čelem ke Claire.
„Ano, myslím, že bych to udělal.“
Dívala se na něj dlouho a potom přikývla. Neusmívala se.
„Já také.“ (str. 272)

Rozsáhlému pokračování opět nechybí čtivost a Diana Gabaldon znovu ukazuje, že psát zkrátka umí. Přestože má kniha lehce přes tisíc stránek, nebude vám trvat více než několik dní a další díl budete mít přečtený jako nic. Zprvu je román rozdělen do různých časových úseků, které mezi s sebou vzájemně přeskakují a každý takový úsek vypráví osud jedné z našich dvou hlavních postav. Nicméně se nebojte, že byste při čtení ztratili nit! To opravdu nehrozí

Diana Gabaldon má celý příběh báječně promyšlený a to včetně názvu, který knihu bravurně vystihuje. Necelá první polovina je sice věnovaná pátrání a minulosti, ale téměř celá druhá polovina knihy se odvíjí na moři, na cestě do Ameriky, na které se naši hrdinové potýkají s jinými podmínkami, než na které jsou zvyklí. Ve druhé polovině knihy na nás čeká jedno nebezpečné dobrodružství za druhým a v neposlední řadě se v Mořeplavci setkáme se zcela novými postavami, které celý příběh pěkně okoření. A nesmutněte! Nechybí ani postavy nám známé z minulých dílů!

Pokud jste ještě po pokračování slavné série nesáhli, dlouho nepřemýšlejte a udělejte tak co nejdříve! Mořeplavec - další příběh Jamieho s Claire vám jistojistě utéci nesmí! A vězte, že si opět přijdou na své jak milovníci romantiky, tak i čtenáři s duší dobrodruha!


                                                      
Mořeplavec
Autor: Diana Gabaldon
Originální název: Voyager
Série: Outlader, 3. díl
Nakladatelství: Omega
Rok vydání: 2017; originál: 1991
Překlad: Jana Novotná
Počet stran: 1141
                                                      

Mohlo by se vám líbit

6 komentářů

  1. Moc pěkná recenze, nedávno jsem dočetla Vážku v jantaru a její konec mě vyloženě dostal. Mořeplavec na mě čeká doma a musím říct, že se na něj vážně moc těším. :) Cizinka je prostě srdcovka. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že se ti líbí a s Cizinkou máš naprostou pravdu! Knihy jsou skvělé, ale jsou to neskutečné bichle :D

      Vymazat
  2. Výborná recenze :) Knihu jsem před pár dny dočetla a příběhově se mi moc líbila. Cizinka je moje oblíbená série :)

    OdpovědětVymazat
  3. Můžu s tebou jen souhlasit. Mořeplavec je úžasná kniha, ostatně jako celá série. Už se těším na Bubny podzimu :)

    OdpovědětVymazat
  4. I mně se Cizinka moc líbila. :) Už chci pokračování. :D

    OdpovědětVymazat

Spolupracuji

Nejlepší knihy, žebříček knih ČBDB.cz

Flickr Images

Back to Top