Mercedes Thompson ... aneb Sbírání série

20:15

Krásné pondělí, knihomolové!

Snad se ani nebudu ptát, jestli jste někdy po knize toužili tak strašně moc, že...


. . .

Problémy knihomolů kolikrát neznají mezí. Neustále vychází neskutečné množství literatury, stále víc a víc se nám nafukují naše ať už imaginární či kdesi v šuplíku napsané seznamy toho, co všechno si chceme přečíst, koupit a uložit do knihovny. Samozřejmě, že ani já nejsem žádnou výjimkou, a tak můj vlastní seznam čítá nepřeberné množství titulů různých žánrů. A že některé z knih jsou na seznamu už pěknou řádku let! Z čehož postupem času vyplývá, že se k dané knížce třeba už ani nemusím vrátit, a to jednoduše proto, že jsem se zaměřila na jiný žánr či jsem z ní jednoduše "vyrostla". Máte to podobně?

Často se najdou také knihy, ke kterým se po čase moc ráda vrátím a třeba si po přečtení eknihy koupím knihu tištěnou, jen abych ji mohla "fyzicky vlastnit", ale ten pocit jistojistě mnoho z vás zná. Koneckonců - tímto způsobem jsem si pořídila TÉMĚŘ celou sérii Mercedes Thompson od americké autorky Patricie Briggs. Báječnou sérii o kojotí automechaničce, které není žádných -náct - nýbrž -cet, která má souseda vlkodlaka a kamarádí se s upírem... a to je vlastně pouhopouhý začátek. Zkrátka série Mercedes Thompson je mou srdcovkou, kterou jsem musela mít doma. 

ALE. Už kdysi jsem sehnala téměř všechny díly. Až na jeden. Ten jsem za žádnou slušnou cenu nemohla nikde sehnat. Eshopy měly vyprodáno a titul nebyl nikde k dostání. S takovým problémem nejsem jediná, neb mě zhruba před půl rokem oslovila dívčina z Databáze knih s otázkou, zda bych ji neprodala svůj třetí díl z dosud vyprodané série Hush Hush. No... Samozřejmě, že jsem neprodala třetí díl z tetralogie. Ale zpátky k Mercy



Při pátrání po mém chybějícím dílu jsem prošmejdila veškeré stránky knihkupců, eshopů, antikvariátů i bazarů. Avšak bez kýženého výsledku. Když jsem však otevřela stránky databáze knih, našlo se hned pár nabídek s cenou natolik přemrštěnou, že mi zůstával rozum stát. Nerozumím těm, kteří se za každou cenu snaží z ostatních vytřískat co nejvíc, a to i u knih, které - a to si řekněme zcela od srdce a zcela upřímně - nemají zrovna dvakrát valnou hodnotu na rozdíl od knih od Kundery či Nabokova. A tak aby za ně člověk zaplatil trojnásobek nové knihy je holý nesmysl. 

V poslední době jsem veškerým knihám, které jsem si kdy chtěla přečíst, dala volný průběh a nechala jsem to na nich. Sama se po nich vyloženě nepídím a svým způsobem čekám, kdy se mi samy dostanou do rukou. A abych byla upřímná, jsem sama strašně překvapená, že to funguje a že se ke mně knihy dostávají byť třeba s několika měsíčním zpožděním. Což mě znovu dostává k mé milované Mercy a mému chybějícímu dílu, kterého jsem se přeci jen po těch letech dočkala a pořídila jsem ho vyloženě za pakatel od paní/slečny, která navíc bydlela kousíček od mého bydliště. A to mě jen utvrdilo v tom, že se na ně vyplatí čekat! :)


 
Vcelku by mě zajímalo, jestli jste se s takovými "prodejci" a neskutečně (ano, právě z mého hlasu ironie přímo čiší) výhodnými nabídkami už někdy setkali.

A knihy, kupujete si hned ty, které zrovna chcete, nebo si je přidáte na svůj wishlist a necháte na nich, kdy a jak se k vám dostanou?



Mohlo by se vám líbit

11 komentářů

  1. Tak tomu říkám štěstí... nebo možná spíš osud :) Jsem ráda, že si, i přes nedostatek výtisků, našla cestu k tobě :)

    Já hodně využívám knihovnu :D Ale když kupuju, tak většinou čekám na slevy nebo na akce :) Asi to není nejlepší strategie, ale aspoň moje peněženka nepláče :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! :) Já jsem za poslední 4 roky do knihovny nešla - až včerejška - a to bylo kvůli škole, a odnesla jsem si 16 knih :D

      Vymazat
  2. Taky mám doma pár sérií, jejichž shánění mi dalo pořádně zabrat. Obě mají dvacet dílů, takže si to asi dokážeš představit :D
    Jinak ano, s takovými nabídkami jsem se setkala. Možná ty knihy nemají kdovíjakou hodnotu po literární stránce, ale prakticky nejdou sehnat... Je to otázka nabídky a poptávky, a poptávka prostě nabídku vysoce převyšuje. A je na každém, jestli na takovou cenu přistoupí nebo ne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Páni, a co to je za série? Ráda se nechám inspirovat! :)
      Jasně, nabídku i poptávku chápu, nicméně mi to kolikrát od lidí přijde vážně dost sprosté a to ještě tehdy, když ti "lidé", kteří takto draze "obyčejnou" knížku prodávají, jsou ve skutečnosti antikvariáty, které knihy vykoupí za ani ne třetinu prodejní ceny :(.

      Vymazat
    2. Série o Amelii Peabody od Elizabeth Peters a o Marku Didiu Falconovi od Lindsey Davis :)

      Vymazat
  3. O této sérii jsem slyšela, ale myslím, že by to nebylo nic pro mě, i přesto gratuluji, že se ti povedlo získat kousek, na který si jistě dlouho ale trpělivě čekala. Jinak souhlasím s tím, že někdy je lepší knihám nechat volný průběh a ony si pak k tobě cestu najdou. Taky se mi to tak už kolikrát stalo, prostě nic nehrotit, ona se ta šance naskytne :-) Mě teď přijde jedna knížka, která už se v obchodech nedá sehnat a chyběla mi jako jediná do série, tak jsem megašťastná :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jééé! Tak to tvým pocitům naprosto rozumím a gratuluju ke skvělému úlovku! :) ♥

      Vymazat
  4. Znám tvoje problémy, mám několik načatých sérií u které mi chybí nějaký díl, zatím odolávám a žádné přemrštěné ceny jsem zatím neplatila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, v poslední době se snažím vyhýbat knihám, které jsou na pokračování :D Nemám nafukovací knihovny :D

      Vymazat
  5. A zrovna ten třetí díl série Hush Hush potřebuji... :D Mám omylem dva díly Crescenda - čeština a slovenština.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D no vidíš, jak jsem se strefila! :D Tak to budu držet palce, ať knihu ulovíš! :)

      Vymazat

Spolupracuji

Nejlepší knihy, žebříček knih ČBDB.cz

Flickr Images

Back to Top