Co mě zaujalo ... aneb Knižní novinky za Září 2017

21:02

Krásný první pátek v měsíci, knihomolové!


A protože se nám víceméně slunečný srpen překlenul v září, mám pro vás přichystanou várku knižních novinek, které vychází právě v září a které mě něčím zaujaly. Tak žádné dlouhé povídání a jdeme rovnou na ně!

***
Šest vran
Leigh Bardugo
nakl. Fragment
Ketterdam – rušné přístavní město, kde se dá za peníze koupit naprosto cokoliv. Nikdo to neví lépe než Kaz Brekker, fenomenální podvodník a zloděj. Neštítí se žádné špinavé práce a dokáže vybruslit z každé situace. Jednoho dne dostane nabídku, na kterou by kývl jen šílenec. Pohádková odměna však několikanásobně převyšuje všechna nebezpečí, která ze sebevražedné zakázky plynou. Sám to ale nezvládne. Bude potřebovat další pomocníky… Trestance prahnoucího po pomstě. Zázračného střelce se slabostí pro hazardní hry. Černou ovci z prominentní rodiny na útěku z domova. Špiónku pohybující se neslyšně jako stín. Dívku využívající svoji krásu jako smrtící zbraň. Šest nebezpečných psanců se pokusí o nemožné – vloupat se do Ledového paláce, nejstřeženější pevnosti světa. Kdo z nich přežije? Jaká tajemství vyplavou na povrch? Odvrátí nebezpečí, které hrozí světu?

***
Divotvůrce
Sebastien de Castell
nakl. Egmont (ČR)
Divotvůrce Magie je zrádná hra. Kellen je pouze několik okamžiků od svého prvního magického souboje a čtyř zkoušek, které z něj mají udělat divotvůrce. Je tu však jeden problém: jeho magie je slabá. Jste-li zavěcenci Jan’Tepu a blíží se vaše šestnácté narozeniny, měli byste být připraveni prokázat své magické schopnosti. Buď to, nebo mít v záloze nějaký zázrak. Jenže Kellen nemůže spoléhat ani na jedno z toho. Nezdědil totiž žádné magické nadání a nemá tedy výjimečné schopnosti jako ostatní. Ví, že bude muset použít pár triků, aby nezneuctil svou rodinu a nestal se sha’tepským sluhou. A tak, když do městečka přibyde rázná a přímočará cizinka, Kellen je samé ucho. Ferius Parfax je ostřílená světačka, vyhnankyně, kterou musí uživit bystrý rozum a tři balíčky karet. A s kartami, které mu rozdal nemilosrdný osud, se Kellenovi bude hodit každá pomoc. První svazek napínavé série nabité triky, pastmi a neuvěřitelnými průpovídkami mluvícího veverčáka.


***
Píseň zimy
S. Jae-Jones 
nakl. CooBoo
Liesl celé své dětství poslouchala krásné a tajemné příběhy o Králi skřetů – o nezbedném panovníkovi, který vládne podzemí, o Králi duchů, který ji inspiroval ke skládání hudby. Když ale Liesl vyrostla, musela své sny o králi a skládání hudby nechat stranou a věnovat se praktičtějším věcem. Avšak když zmizí její sestra Käthe, jen Liesl ví, že ji odnesli skřeti, a vydává se do podzemní říše, aby ji zachránila a přivedla zpět. Král podzemí jí sestru vydá pouze pod jistou podmínkou – za jeden život vyžaduje jiný. Aby zimu mohlo vystřídat jaro, musí si do podzemí vždy odvést pannu, a pokud se má Käthe vrátit, musí se pro ni Liesl obětovat. Bez smrti se nemůže svět znovu zrodit, a tak Liesl nabídne králi svou ruku. V podzemní říši Liesl zjistí, že ji král nadále inspiruje a že ho obdivuje. Avšak jak se její hudební talent rozvíjí, Liesl pomalu ztrácí sílu a jako králova nevěsta umírá. Čím blíž si ale s králem jsou, tím horší se zdá jejich rozhodnutí: Obětují svou lásku, anebo nastane konec světa?



***
Krverůž
A. G. Howard
nakl. CooBoo
Moderní převyprávění gotického příběhu Fantoma opery, aneb když se neopětovaná láska změní v šílenství… Sedmnáctiletá Rune je velmi nadaná operní zpěvačka, která ale kvůli svému talentu velmi trpí. Její matka ji pošle na uměleckou konzervatoř do Francie v naději, že jí odborníci budou schopni pomoci. Avšak proslýchá se, že v budově školy straší fantom ze známého románu. V KrveRůži se Rune seznámí s maskovaným Thornem, nedostižným houslistou, který ji učí zpívat ve snech, jež se zdají skutečnější než realita, a který ví, kdo dívka je a co provedla. Oba po nějaké době zjistí, že je pojí cosi nad - pozemského, a zamilují se do sebe. Když ale vyjde najevo, komu Thorn slouží, bude se muset rozhodnout: Zničí Rune, nebo bude čelit zlobě fantoma této opery, jedinému otci, kterého kdy poznal?


***
Láska mezi řádky
Jodi Picoult, Samantha van Leer
nakl. CooBoo
Co byste dělali, kdyby na vás postava z knihy promluvila? Delilah nesnáší školu právě tak moc, jako miluje knihy. Přesněji řečeno jednu knihu, které se nemůže nabažit. Kdyby děti v její třídě věděly, kolikrát četla tu sladkou pohádku, kterou našla v knihovně, určitě by se jí vysmály. V patnácti by už na pohádky věřit neměla. Avšak pro Delilahu znamená tento příběh víc než jen slova na papíře. Cítí, že se za příběhem něco skrývá. A jednoho dne přijde na to co. Zjistí, že okouzlující princ z pohádky je skutečný a zalíbila se mu jedna dívka, která čte opakovaně jeho příběh. Jak to, že princ ze slov žije? A může jejich láska vydržet, když každý pochází z jiného světa?



***
Říše bouří
Sarah J. Maas 
nakl. CooBoo
Pro Aelin dlouhá cesta k trůnu teprve začala, ale už nyní je jasné, že bude plná zrady, nepřátelství a nevraživosti. Pokud si chce udržet korunu a ochránit své království, musí se spojit s lidmi, kteří až do teď byli nepřáteli a musí bojovat proti zlu, které se chystá pohltit celý svět. Zkáza se na ni řítí ze všech stran a jediná zoufalá možnost, jak přežít, je obětovat to, co miluje nejvíce na světě.








 ***
Plamen v temnotě
Sabaa Tahir
nakl. Host
Pokračování Jiskry v popelu. Eliasovi a Laie jde o život. Po Čtvrté zkoušce a událostech, k nimž při ní došlo, se vojáci vydávají na lov dvou uprchlíků, kteří utekli ze Serry a vydávají se na nebezpečnou cestu do srdce Impéria. Laia se chystá proniknout do Kaufu, nejstřeženějšího a nejnebezpečnějšího imperiálního vězení, aby zachránila svého bratra, jehož schopnosti jsou klíčem k přežití Učenců. A Elias je rozhodnut jí pomoci, přestože se tím vzdává poslední šance na svobodu. Temné síly, lidské i ty z jiného světa, však pracují proti nim. Dvojice musí na každém kroku své cesty bojovat, aby přelstila nepřátele: krvežíznivého císaře Marka, nemilosrdnou Velitelku, sadistického Dozorce, který vládne kaufskému vězení a - což je nejbolestivější - i Helenu, Eliasovu dlouholetou přítelkyni, která nyní zastává funkci císařova Krkavce. Helena se musí podrobit Markově vůli a postavit se do čela mise, která jí zlomí srdce: najít zrádce Eliase i učeneckou otrokyni a oba zabít.

 ***
Spojka, dvojka, plyn
Dorthe Nors
nakl. Argo
Čtyřicetiletá překladatelka Sonja má pocit, že je nejvyšší čas na životní změnu. A začne tím, že si konečně udělá řidičák. Ukáže se však, že to není tak jednoduché. Ani po šesti měsících cvičných jízd neumí Sonja řadit. Její instruktorka Jytte toho má totiž hodně na srdci, a aby nemusela přerušovat vyprávění, řadí radši sama a Sonja jen točí volantem. Navíc musí tajit, že trpí mírnou závratí. A sestra s ní nemluví, masérka jí zase pořád pitvá duševní život, místo aby se starala jen o tělo, a nejvíc ze všeho ji vyčerpává, jak se pořád musí pohybovat mezi všemi těmi vykuchanými těly a uřezanými údy, kterými jsou poseté detektivky jejího dvorního autora. Co na něm všechny ty ženské mají?! Naučí se Sonja přeřadit na trojku? Najde spřízněnou duši? A co je důležitější – najde sama sebe?




 ***
Všechno není zapomenuto
Wendy Walker
nakl. Knižní klub
„Temný psychothriller, napínavý a neodhadnutelný do poslední věty.“ – Reese Witherspoon Fairview je malé městečko v Connecticutu, klidné a spořádané, jak má být. A pak v něm jedné noci dojde k brutálnímu znásilnění patnáctileté dívky. Oběť napadení, Jenny Kramerová, si však na nic nepamatuje: stačilo jí se souhlasem rodičů krátce poté podat jistou kontroverzní látku a hrůzná vzpomínka se ztratila. Ale pocity a bolest tak úplně nezmizely… Děsivá událost postupně rozleptá Jennyinu osobnost, a nejen její. Jennyin otec Tom je posedlý myšlenkou najít viníka, matka Charlotta se marně snaží obnovit bezúhonnou pověst rodiny. Kramerovi proto vyhledají pomoc místního psychiatra Alana Forrestera. Ten vidí jedinou možnost – navrátit Jenny paměť. Krutá minulost bude muset znovu zaútočit… na všechny



 ***
Kuchař, chmaták a realitní magnát
Liou Čen-Jün
nakl. Odeon

Kuchař se jmenuje Liou Jüe-ťin. Přijde o svou ledvinku. Pustí se do hledání, a jak hledá, najde cizí kabelku. Ta však ukrývá tajemství nebezpečné pro pár vysoce postavených. Začíná hon na kuchaře Liou Jüe-ťina. Tady už jde do tuhého. Když se ovečka nevědomky ocitne uprostřed vlčí smečky, bývá z toho pořádná mela. Román s přitažlivým názvem Kuchař, chmaták a realitní magnát je podobná fraška jako Manžela jsem nezabila, autorova první česky vydaná kniha. Je ale pestřejší, hutnější a možná i humornější.






Co říkáte na novinky z prvního školního měsíce? 
Našli jste tu svou favoritku či favorita?


Mohlo by se vám líbit

20 komentářů

  1. Není snad jediná kniha, která by mě nezaujala. V září se budu muset hodně krotit...kde jsou má předsevzetí?!?

    OdpovědětVymazat
  2. Tyhle novinky jdou většinou mimo mě - až na Plamen v temnotě, ten netrpělivě očekávám. Pak ještě čekám na Nutné zlo, třetí díl jedné trilogie, kterou vydává Argo - alternativní historie, příšery a takové pěkné věci. Většinou na novinky moc nejsem, takže na mě je dost, když nutně potřebuji čtyři knihy za dva měsíce (protože A zrodí se píseň a Síla v říjnu). :)
    http://jaderna-knihomolka.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nutné zlo zní vážně dobře. Podívám se po sérii :). U mě to většinou bývá tak, že si na knihy "počkám", až se ke mně dostanou za dobrou cenu a to většinou z druhé ruky :D

      Vymazat
  3. Mě teda nejvíce zaujala kniha Plamen v temnotě :) na druhý díl se už těším jako mimino, protože první díl mě naprosto dostal!
    A když jsem tak četla ty anotace, zaujala mě i kniha Spojka, dvojka, plyn. Něco mi říká, že by to mohla být fajn i vtipná kniha.
    Mrs. Jungová

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Spojka, dvojka, plyn...název je vážně skvělý, přijde mi hrozně chytlavý a právě jak říkáš, zaujme :D

      Vymazat
  4. Z tohohle výčtu mě láká jen Láska mezi řádky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alespoň jedna tě zaujala. Pořád lepší, než nic, ne? :)

      Vymazat
    2. To ano, já vybrala do svých tipů jiné knihy - tak kdyžtak mrkni ;)

      Vymazat
  5. Já se rozhodně těším na Plamen v temnotě :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Mě se strašně líbí obálka Krverůže :-) a píseň zimy vypadá zajímavě, že bych si na zimu vyzkoušela? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také se mi líbí obálka Krverůže :) Já mám na zimu schované Sněží, sněží :D

      Vymazat
  7. Prvních sedm knih také musím mít. :D V září toho na můj vkus vychází nějak mnoho a já nevím, co dřív. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V září máme opravdu pestrý výběr, co se nových knížek týče :)

      Vymazat
  8. Zajímavý výběr, nejvíce mě láká nová odeonka! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Koneckonců - jak jinak. Odeonky jsou mé srdcovky a téměř vždy se člověku (mně) zavděčí :)

      Vymazat
  9. Úžasný výběr! Tolik knih, které bych si z toho seznamu chtěla přečíst! Nejvíc mě zaujala Spojka, dvojka, plyn. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! A Spojce, dvojce a plynu se nedivím, má dost chytlavý název :D

      Vymazat
  10. Asi dvě knihy mě nezaujaly, ale jinak.. musím přečíst :) Vážně nevím, jestli je skvělý nebo hrozný, že vychází tolik skvělých knih :D

    OdpovědětVymazat

Spolupracuji

Nejlepší knihy, žebříček knih ČBDB.cz

Flickr Images

Back to Top