„Velká sestřičko?“ „Ano, Malá Cress?“

15:21


„Když byla ještě malá holčička, 

čarodějnice ji zavřela do věže, 

kde nebyly žádné dveře ani schody.“


Cress
Marissa Meyerová

S třetím pokračováním úspěšné knižní série Měsíčních kronik se seznámíme s novou hlavní hrdinkou Cress. Ta je již od svého útlého dětství vězněm v satelitní družici obíhající Zemi a kvůli tomu je od všech odříznutá a naprosto závislá na své Paní, která se stará hlavně o to, aby měla Cress jen to nejnutnější k přežití v družici. Jednou za tři týdny ji navštíví, předá balíčky s jídlem, odebere jí krev a znovu odletí. A touto paní není nikdo jiný, než Sibyl Mira, hlavní divotvůrkyně královny Levany.


Cress už od malička svými schopnostmi dokazovala, že je nadprůměrně inteligentní dívkou, co se týká technických, převážně počítačových dovedností. A díky času, který tráví v oběžné družici, se stala velice zdatnou hackerkou. Natolik zdatnou, že její služby využívá samotná měsíční královna Levana. Díky Cress královna špehuje celou Zemi, odposlouchává veškeré důležité telefonáty a v neposlední řadě hledá skulinku a jakoukoliv záminku k tomu, aby mohla na Zemi zaútočit. 

Její družice dokončila jeden úplný oběh kolem planety Země každých šestnáct hodin. Její vězení skýtalo nekonečný a dech beroucí výhled - na ohromné modré oceány, vířící oblaka a východy slunce, při nichž se polovina planety jakoby vznítila. (9)

Avšak po sedmi letech věznění zatouží Cress po svobodě a hlavně se už dál nechce podílet na zvěrstvech, která díky ní Levana páchá. S pomocí mikročipu, jediným možným předmětem, který ji dokáže spojit se Zemí, se rozhodne zabojovat o svůj život. Spojí se s celou posádkou Zvonečníku, ve kterém se nachází naše známá mechanička Cinder, Scarlet s Vlkem i kapitán Thorne. Spolu se domluví na přesném datu a čase, kdy k záchraně dojde. Ale nic není tak jednoduché, jak se zdá. Několik minut před domluvenou záchranou její družici navštíví Sibyl. A to pak o svůj život nebojuje pouze Cress, nýbrž i členové Zvonečníku. 

„Kapitáne?“„Nic mi není, řekl trochu podrážděně.“Cress zaváhala, prsty držela těsně nad jeho ramenem. Sledovala, jak se mu zvedl hrudník pomalým nádechem, a naslouchala jeho roztřesenému nervóznímu výdechu.„Já,“ promluvil pomalu, „nemám z téhle situace moc velkou radost.Cress se kousla do rtu a hluboce s ním cítila. „Co můžu udělat?“ (163)

Jakmile jsem v lednu letošního roku otevřela první stránku prvního dílu Měsíčních kronik, věděla jsem, že čtení rozhodně litovat nebudu. A taky že ne. S otočením poslední stránky Scarlet jsem se nemohla dočkat Cress. A konečně jsem se dočkala! Třetí pokračování Měsíčních kronik se mi líbilo ze všech (prozatím) třech přečtených dílů nejvícA to bez debat. Už od prvních stránek mě příběh vězněné Cress se svou malou vesmírnou družící zaujal a polapil a už nepustil. A není se čemu divit.


Pro třetí díl hledala americká autorka Marissa Meyerová inspiraci ve známé pohádce Rapunzel, dívce, která byla svůj život vězněná ve vysoké věži a čekala na svého prince, až ji vysvobodí. A přestože jde o retelling známé pohádky, nebojte se, že byste do rukou dostali něco známého a předvídatelného. Naopak. Svět plný kyborgů, androidů, vesmírných družic, vesmírných lodí, polovlčích mutantů, strachu, nákazy Letumózy, to vše na vás ve třetím díle stále čeká.

A do toho všeho (v neposlední řadě) nová hlavní hrdinka Cress. Cress, která je naprosto úžasná! Oblíbila jsem si všechny hlavní i vedlejší postavy, se kterými jsem se doposud v Měsíčních kronikách setkala, nicméně Cress je všechny převyšuje. Geniální, inteligentní hackerka, přesto skromná, nesmělá a od prvních stránek sympatická a do toho všeho tu je kapitán Thorne.  Ach ano. Lepší dvojici byste zkrátka těžko hledali. Ten, kdo si ho v předešlém dílu oblíbil, v tomto bude nadšený. (Aby taky ne, když jeho postava dostala mnohem větší prostor.) 

Nicméně se nebojte, že by se celý děj točil pouze a jen o výše zmíněné dvojici. Jednotlivé kapitoly pro sebe mají i postavy z předešlých dílů (Cinder, Kai, Levana, Scarlet, Vlk,  Iko), na které čeká mnoho útrap, kterými si budou muset projít. A že jich rozhodně nebude málo! Autorce se vůbec nedá zapřít, že by celou knižní sérii neměla do sebemenšího detailu promyšlenou. A čtivost? Člověk by si mohl říct, že přes 600 stránek mu nějaký ten čas zabere, ale opak je pravdou. Cress mi (bohužel) zabrala pouze jeden víkend, a já v neděli dopoledne otáčela poslední stránkou. Zkrátka a dobře,  ti, kteří četli předešlé díly, si nesmí nechat pokračování Měsíčních kronik ujít. Cress pro mě byla/je prozatím tím nejlepším dílem. 


                                                      
Cress
Autor: Marissa Meyerová
Originální název: Cress
Nakladatelství: Egmont
Rok vydání: 2014; originál: 2014
Překlad: Jana Zejmanová
Počet stran: 616
Série: Měsíční kroniky

                                                      


Moje hodnocení 5/5


Za tento recenzní výtisk srdečně děkuji portálu DOBRE-KNIHY.cz Toto vydání najdete v sekci fantasy, sci-fi, horory a knihu můžete zakoupit zde.


Mohlo by se vám líbit

18 komentářů

  1. Tak hrozně ti závidím, že už máš knihu přečtenou :D Na mě pořád prosebně kouká z poličky, tak snad se k ní co nejdříve dostanu :) Jinak skvělá recenze a jsem ráda, že se ti líbila, protože jak tak vidím, tak se mám na co těšit :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já závidím tobě, žes ji stále nečetla! :) Jsem moc ráda, že se ti recenze líbila! :)

      Vymazat
  2. Cress je bez pochyb úžasná kniha, ale přesto mi přišlo, že v ní něco chybělo, jen nevím co :D Momentálně se už těším na Winter :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vážně? Mně naopak přišla ze všech 3 dílů nejlepší :D. Možná to bylo tou vesmírnou družicí, která mi přišla hodně zajímavá a vesmíru, nevím, každopádně Cress u mě zabodovala na celé čáře :D

      Vymazat
  3. Krásná recenze. Cress je opravdu úžasná a počkej co řekneš na Winter, to je bichle s 800 stánkami, ale nedá se odložit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za pochvalu! :) Tak to se mám na co těšit! Jsem zvědavá, jaký bude další díl, ale Cress zatím u mě vede :)

      Vymazat
  4. ja tuhle serii zeru, cetla jsem to jednim dechem... a asi budu muset nekdy udelat opacko :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Časem si ji určitě také ještě jednou přečtu :) Každá knížka se čte naprosto sama :)

      Vymazat
  5. Achhhh, na túto sériu ma lákajú všetci!! Ale že ozaj všetci! :D Je to strašné. Prečo to nemohli vydať aj u nás? Aj tak mi to nezabráni prečítať si to. Skvelá recenzia, bola si posledná kvapka k môjmu pokušeniu. Maj sa krásne! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za pochvalu! Jsem ráda, že ses už konečně nechala nalákat! Určitě se ti budou líbit! :)

      Vymazat
  6. Na Měsíční kroniky se časem taky chystám. :) Jsem zvědavá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Závidím ti, že je máš ještě před sebou! :) Ať se líbí! :)

      Vymazat
  7. Já už dočetla i Winter a mám hrozný absťák :D ještě, že jsem si koupila i Hvězdy nad hlavou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jééé, no tak to se ti vůbec nedivím :D Nechci vidět sebe, až dočtu Winter, to na tom budeme dost podobně! :D

      Vymazat
  8. Měsíční kroniky jsou všude! Já už se do nich musím tak konečně pořádně pustit. V mobilu mám Cinder, kterou si čtu když zrovna nemám po ruce žádnou jinou knížku, baví mě to, ale ještě jsem se pořádně nezačetla. :/
    Já už nevím co mám dělat, potřebuju nějak na rok zastavit čas a jenom číst a číst. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprosto s tebou souhlasím! A myslím, že by to chtělo obraceč času, asi zavoláme Hermioně :D Ta by nám nějaký mohla půjčit :D Co ty na to?

      Vymazat
  9. Souhlasím, série je díl od dílu lepší. Mimochodem, teď jsem si všimla, že jsem si vybrala stejný úryvek z knihy, ale já fakt neopisovala ! :-)

    OdpovědětVymazat

Spolupracuji

Nejlepší knihy, žebříček knih ČBDB.cz

Flickr Images

Back to Top