Kdo by v patnácti dokázal odolat svodům atraktivní učitelky?

16:18

Tampa

Autor: Alissa Nutting
Originální název: Tampa
Nakladatelství: Odeon
Rok vydání: 2014; originál: 2013
Překlad: Martin Pokorný

Počet stran: 224
Edice: Světová knihovna (Odeon, od 2000)
Autor obálky: Ivan Brůha


Celou noc před nástupem do školy jsem strávila na své straně postele v bdělé smyčce vzrušení, bezhlasé masturbace. Tajně jsem si navlékla hedvábné negližé a průsvitné kalhotky, samozřejmě až pod noční košili, aby na mě nevnikl můj muž a nevyplenil terén. Lidi čistě od pohledu soudí, že jsme s Fordem dokonalý pár, a mně to přijde k popukání. (str. 5)

Hned na okraj řeknu, že když jsem si Tampu kupovala, nebyla jsem si jí tak úplně jistá. Na databázi knih v tu dobu měla něco kolem 40 procent (dnes se pohybuje okolo 60), což, ruku na srdce, je opravdu nevalné hodnocení. Přesto mě anotace natolik zaujala, že jsem si řekla, že ji zkusím (a hlavně, knihy z nakladatelství Odeon mám ráda).

knihou jsem se ponořila do vskutku kontroverzního tématu, které nenechá nejednoho člověka chladným. Od toho se také odvíjí hodnocení, v nichž lidé uvádí, že Tampu kolikrát ani nedočetli. Málem jsem k nim přidala i já. S přečtením prvních řádků jsem se zalekla, že to bude další obyčejná erotická literatura, které je podle mého všude nadmíru a která mě upřímně moc nebaví.

Přesto se můj dojem během malé chvíle zcela změnil nahlédnutí do mysli chladnokrevné mladé učitelky Celeste mě doslova odrovnalo a já nemohla pokračovat jinak, než číst dál. Doposud jsem se v žádné knize nesetkala s postavou, ať už s hlavní či vedlejší, která by mě na jednu stranu tak odpuzovala a na stranu druhou mě její jednání, chování a myšlení natolik fascinovalo.

Rozešla jsem se s ním a zahájila sérii odpudivých schůzek se staršími kluky. Takhle to probíhalo celou střední školu, až mi konečně došlo, že moje skutečná touha se upíná o pár let nazpět. Na vysoké jsem se vrhla na antiku a krátkodobě jsem dokázala svou sexuální frustraci konejšit studiem líčení starověkých bitev a zaníceného prolévání krve. Ve druháku jsem se ale seznámila s Fordem, změnila si hlavní obor na pedagogiku a teď konečně získala místo, které mi umožní natrvalo se vrátit do osmé třídy. (str. 6)


Hlavní hrdince, pokud ji tak mohu nazývat, zcela chybí lidské city, o emocích ani nemluvě, a veškeré své jednání směřuje pouze k jednomu. Uspokojit své sexuální potřeby, které jí uspokojí pouze čtrnáctiletí chlapci. Celeste své myšlenky před námi nikterak neskrývá, a tak je kniha prošpikovaná podrobnými popisy sexuálních scén, detailními popisy sexuálních potřeb a zvrhlými chtíči, u kterých se málokdo nebude červenat a člověk se v MHD musí neustále ohlížet, zda se na něj někdo přes uličku divně nedívá, či se mu dokonce nedívá přes rameno.

Stačilo pár sekund, abych si zdvihla sukni, sklouzla kalhotkami o centimetr stranou, rozepnula mu kalhoty a ucítila přesně to, po čem jsem toužila, váhavý příraz a vlnu uvolnění, která by mi v tu chvíli připadala nekonečná - ale věděla jsem, že nemůžu hned poprvé dojít až sem. (str. 79)


Jak jsem již řekla, veškeré jednání této sexuální deviantky je beze špetky citu a bez nastavených morálních hodnot. Svého manžela využívá jen kvůli jakémusi krytí, díky kterému by nikoho nenapadlo označit Celeste jako psychopatku a ta přitom svého manžela nenávidí a celý se jí doslova a do písmene hnusí. Přesto s ním zůstává a "trpí", a to jen kvůli tomu, aby zdárně došla ke svému cíli - čtrnáctiletým klukům - a mohla si mezi nimi vybrat TOHO správného a následně ho zneužít. Z čehož vyplouvá otázka. Bere se jako sexuální zneužití to, když velice atraktivní mladá a sympatická žena projeví zájem o tak mladého chlapce, který ochotně přikývne a ke všemu svolí? Vždyť on sex přeci chtěl a všechno dělal dobrovolně a s chutí a nikdo ho k ničemu nenutil. A co teprve to, když se s rozbouřenými hormony do takového psychopata člověk zamiluje? Změní se?


Musím uznat, že ocitnutí se v mysli devianta bylo vskutku zajímavé. Po přečtení celého románu veskrze všechny rozhořčené komentáře u knihy chápu, protože si v ní člověk může najít mnoho, když hledá. Nechutenství ba dokonce odpor vůči hlavní hrdince a jejímu jednání, morální otázky, které na povrch vyplouvají snad od první stránky, dráždivé vzrušení, které nás doprovází celu knihou a satiru na dnešní společnost, ve které má krásná žena (bohužel) navrch.


Řekla jsem že, rozhořčené komentáře chápu, ale nechápu tak nízké hodnocení. Věřím, že si kniha zaslouží víc, než pouhých 40 procent.


Za mě rozhodně zajímavý, čtivý kousek, díky kterému jsem se podívala do hlavy pořádně zvrhlému ženskému deviantovi.


Moje hodnocení 4,5/5


Mohlo by se vám líbit

10 komentářů

  1. Na tuto knihu jsem již v knihkupectví narazila, ale nedávala jsem ji žádnou šanci, ačkoliv erotické literatuře se nevyhýbám. Po přečtení tvé recenze, ji ale musím přehodnotit. Zní velice zajímavě (jak sama píšeš) být v mysli deviantky. Hodně jsi mě na knihu nalákala, takže půjde nespíš na seznam :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Teda, asi by mě také odradilo nízké hodnocení, ale myslím si, že dle tvého vyprávění, kniha nebyla prostě pochopena a přijata bez emocí. Určitě je skvělý nápd pro knihu a také skrývá pro Ameriku naprosto běžné chování učitelek. Takže mě si nalákala. A ne jen jako učitelku :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D Rozhodně ji zkus :D A navíc se mi potvrdilo, že přestože má kniha nízké hodnocení, nemusí být vůbec špatná - ba naopak! :D

      Vymazat
  3. Tuto knížku jsem před nějakou dobou viděla myslím že na buxu za pár kaček a uvažovala nad ní, ale po přečtení hodnocení jsem si ji nekoupila a jak vidím dle tvé recenze, byla to asi chyba :-) Taky si knížku píšu na seznam :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Za sebe se ji nebojím doporučit, protože mě kniha nadmíru překvapila a rozhodně zaujala! :)

      Vymazat
  4. Tý jo, tenhle žánr není vůbec můj oblíbený, ale asi se nechám Tvou recenzí přemluvit a zkusím se začíst. Působí to fakt dobře, až svůdně. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Za zkoušku nic nedáš a jak říkám, z téhle "odeonky" jsem byla vážně hodně překvapená a jsem ráda, že jsem si ji nakonec pořídila. :)

      Vymazat
  5. Na knížku jsem docela dost zvědavá, mám ji doma, zatím na přečtení čeká.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem od ní podle databáze knih téměř nic nečekala a nakonec mile překvapila :)

      Vymazat

Spolupracuji

Nejlepší knihy, žebříček knih ČBDB.cz

Flickr Images

Back to Top