Co mě zaujalo ... aneb Knižní novinky za Prosinec 2016

20:35

Přeji všem krásný, první, prosincový pátek!


Dnes tu pro vás mám několik knižních novinek, které tento měsíc vychází. Musím se přiznat, že jich mám pár vyhlídnutých...koneckonců...jinak by to ani nešlo!

Pojďme se na ně podívat!

***
Irská kuchařka
Mary Beath Keaneová

nakl. Garamond
předpokládané datum vydání: 9. prosince
Irská kuchařka je dramatický příběh inspirovaný skutečným životním osudem Mary Mallonové, která si jako mnozí jiní přijela do Ameriky splnit svůj sen. Díky talentu a tvrdohlavosti se jí podaří vydobýt si vysněnou pozici kuchařky v bohatých domácnostech, její sen ale skončí, když ji úřady jako prvního člověka v Americe označí za bezpříznakového přenašeče břišního tyfu, kterým údajně nakazila desítky lidí, z nichž několik zemřelo.
Mary Mallonová, také známá jako Tyfová Mary, nikdy nepřijala, že by měla být zdrojem infekce a dál pod změněnými jmény vařila, ačkoli tyfové epidemie propukaly téměř všude, kde byla zaměstnána. Nakonec musela strávit několik desítek let v karanténě, ve které i zemřela. Irská kuchařka ovšem není pouze tragickou výpovědí o jednom životě, ale i obrazem dobového New Yorku, kde se na pozadí prvních vyrůstajících mrakodrapů mísí sny s trpkou realitou.

***
1815 - Krvavý mír
Sabine Ebertová
nakl. Knižní klub
předpokládané datum vydání: 14. prosince
Podzim 1813, po bitvě národů u Lipska
Spojenci na vítězné přehlídce slaví vítězství nad Napoleonem – a lidé doufají v mír. Ale než se kvadriga z Braniborské brány, kterou Francouzi ukořistili, následující léto konečně vrátí do Berlína, čekají zemi další krvavé boje. V mnoha německých městech panuje hlad, zkáza a choroby. 
Vídeňský kongres má nově uspořádat Evropu – ale Napoleon se v březnu 1815 vrací z Elby. 
Vojska se znovu dají na pochod a lidé – ať už králové, vojevůdci nebo občané – musejí činit životně důležitá rozhodnutí. Mladá Henrietta se bojí o svou zemi a svou velkou lásku...



***
Zákulisí Panství Downton
 Podrobný průvodce 
1. - 4. sérií
Emma Rowleyová
nakl. Slovart (ČR)
předpokládané datum vydání: 9. prosince
Kniha je exluzivní vstupenkou do zákulisí natáčení Panství Downton. Zde je místo, kde všechno vzniká: od hereckých výkonů přes režii až po kostýmy a rekvizity. Pojďte a objevte, jak slavní tvůrci společně s herci vytvářejí drama. Vstupte do království kadeřníků a vizážistů, užijte si unikátní pohled na natáčení v zámku Highclere, sdílejte pohled z režisérského křesla, ponořte se do šatníků, prozkoumejte hudbu a seznamte se s mimořádnými lidmi. Nabízíme vám jedinečné nahlédnutí do utajeného světa. Prostřednictvím podrobných rozhovorů a úžasných snímků získáte možnost sledovat realizaci Panství Downton zevnitř.



***
Konec hdky
Stephen King
nakl. Beta - Pavel Dobrovský
předpokládané datum vydání: 11. prosince
Pachatel hrůzných činů leží v nemocnici a jeho uzdravení je nejisté, přesto má neuvěřitelnou moc páchat to nejhorší myslitelné zlo. Pokud ho vyšetřovatel Bill Hodges s Holly Gibneyovou brzy nezastaví, stanou se jeho oběťmi i oni…














*** 
Čarodějka z Marstrandu 
Ann Rosman 
nakl. Víkend
předpokládané datum vydání: 3. prosince
Druhý díl ze série příběhů s kriminální inspektorkou Karin Adlerovou

Na Marstrandském ostrově, poblíž Carlstenské pevnosti, se našlo bezhlavé tělo. Ještě téhož dne dojde ve městě k dalšímu příšernému nálezu – na mříži visí hlava, na níž byl odříznut nos.
Vyšetřováním neobvyklých vražd je pověřena kriminální inspektorka Karin Adlerová. Ukáží se jako hodně složité, zejména poté, co soudní lékařka zjistí, že nalezená hlava nepatří k bezhlavému tělu – jde tedy o dvě vraždy. Jenže záhy se ukáže, že jsou už tři, když kriminálce v Göteborgu dojde zpráva o dalším hrůzném nálezu. Všechny oběti byly o život připraveny způsobem, jakým byly ve středověku mučeny ženy obviněné z čarodějnictví. Souvisí současné vraždy s mučením a popravami žen, odsouzenými kdysi za čarodějnictví?
 

*** 
Čtvrtý hrob pod nohama
Darynda Jonesová 
nakl. Beta - Pavel Dobrovský
předpokládané datum vydání: 8. prosince
Být Smrtkou je někdy vážně otrava. A protože se vyšetřovatelce Charley Davidsonové její poslední případ pořádně zamotal, vzala si volno, aby se mohla naplno věnovat sebelítosti. Když jí ale na dveře zaklepe žena, která je přesvědčená, že se ji někdo snaží zabít, musí Charley znovu vyrazit do boje... nebo se aspoň obléknout a učesat. Horší je, že sexy syn Satanův, Reyes Farrow, zmizel z Charleyina života, ale Charley není schopna na něho zapomenout.







*** 
Prach
Hugh Howey
nakl. Knižní klub
Kultovní román Silo čtenářům představil fascinující a propracovaný postapokalyptický svět podzemních základen. Turnus vylíčil, co stálo u zrodu tohoto světa. A v Prachu, závěrečném dílu bestsellerové trilogie, se tento svět dobere svého konce.
Život v silech už nebude mít dlouhého trvání: operace Padesát Světového řádu spěje k vyvrcholení, to však bude jiné, než mohl kdokoli očekávat. Osudy hrdinů ze Sil 1, 17 a 18 se protnou, aby přinesly poslední velký příběh a odpovědi na otázky, které se vinuly celou sérií. 
Prach vypráví o nezlomné touze přežít navzdory osudu i okolnostem. Vypráví o zlobě, zkáze, naději a vykoupení. A hlavně o lidech a jejich existenci ve světě, který je až nebezpečně povědomý – ve světě, jehož zkázu (jsme) si přivodili sami…

***
Sobí bobky
Lars Simon
nakl. Joel
předpokládané datum vydání: 10. prosince
Kdesi mezi středním Švédskem a Laponskem zmizela žena jménem Linda. Žena, kterou Torsten Brettschneider zbožňuje. A je to právě on, kdo ji teď musí najít. Že to zní jako prudce romantická procházka švédskými lesy? Ano, zhruba. Každopádně se Torsten nepustí do pátrání sám. Na cestách ho doprovodí jeho letitý VW-busík pokřtěný jménem Lasse a kamarád Rainer s velice řídkým plnovousem. Kdyby si Torsten s Rainerem nenaběhli na vidle Ásů, mohlo to skutečně probíhat prudce romanticky. Ale neprobíhalo. Členové sekty Ásů mají totiž chorobně utkvělou představu, že jsou reinkarnací severských božstev… Tak tedy nastartujme sněžné skútry a vydejme se na pološílený výlet ledovou tundrou Laponska!



*** 
Dreamologie
Lucy Keatingová 
nakl. Yoli
předpokládané datum vydání: 12. prosince

Kdo by nechtěl potkat kluka svých snů? ...A jak se vůbec stane, že se do někoho zamilujeme?Alice potká kluka svých snů – doslova. S Maxem toho od dětství prožili spoustu, pojí je dlouhá léta přátelství, ale i vzájemných sympatií – až na to, že vše se odehrává pouze v jejich snech. Když se pak Alice se svým otcem přestěhuje z New Yorku do Bostonu a začne chodit na novou školu, je pro ni velkým překvapením, když Maxe ve třídě potká – krásného kluka z masa a kostí. Cestu k sobě ale nenacházejí snadno. Za vším vězí dávný experiment, který jim hranici mezi realitou a snovým světem nadlouho rozostřil. Komediální příběh s laskavě potrhlými hrdiny a spoustou sympatických postav, které čtenáře donutí smát se nahlas! 




Chystáte se na některou z knižních novinek, nebo už máte nějakou tu svou (třeba i starší) vyhlédnutou? :)


Mohlo by se vám líbit

20 komentářů

  1. Ahoj, mě zaujala Irská kuchařka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta mě zaujala na první pohled :) Má krásnou obálku :)

      Vymazat
  2. Sobí bobky vidím poprvé a vypadají asi nejlákavěji. :)
    Jinak jako milovníka detektivek a hororů mě zaujal i Konec hlídky od S. Kinga, jenže já bych od něho mohla číst úplně všechno, takže to se moc nepočítá. :D
    Anita

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když jsem na Sobí bobky narazila, musela jsem se smát :D
      Je paradoxní, že jsem od Kinga vlastně ještě nic nečetla. Viděla jsem jen Carrie a poslouchala Holčičku, která...
      Ale rozhodně mám Kinga ve svém knižním seznamu :)

      Vymazat
  3. Prach mam taky na seznamu, i kdyz jsem se jeste nedostala ani k Turnusu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se upřímně nedostala ani k Silu, ale už ho mám doma :D

      Vymazat
  4. Irska kucharka vypada zajimave :-)A ta obalka :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Skvělý výběr novinek :) Irská kuchařka vypadá hodně zajímavě :) Na Prach a Dreamologii se také chystám :) Tak hezké prosincové čtení :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za pochvalu! :) Irská kuchařka mě zaujala hned na první pohled :)

      Vymazat
  6. Obálka Irské kuchařky je naprosto skvostná, budu se po ní muset podívat :)

    OdpovědětVymazat
  7. Sobí bobky vypadají opravdu skvěle :D miluju knížky u kterých se člověk zasměje. Na sérii Silo si brouzím zuby už dlouho, tak jsem zvědavá, kdy se dokopu k tomu ji přečíst. :D Moc pěkný výběr.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vypadají fakt dobře :D Silo jsem také ještě nečetla, ale v příštím roce bych to ráda napravila :D

      Vymazat
  8. Až na Dreamologii mi knihy nic neříkají, ale vypadají zajímavě. A Sobí bobky bych si chtěla přečíst už jen kvůli obálce... já vím, neměla bych vybírat podle ní, ale tomu nejde odolat :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také se přiznám, že si občas vyberu knížku podle té obálky no... Ať hodí kamenem, kdo to nikdy neudělal, že? :D

      Vymazat
  9. Sobí bobky mají skvělou obálku… a ještě lepší název! :D Ale stejně mě nejvíc zaujala Irská kuchařka a světe div se, nezaujala mě ani tak moc obálka, jako anotace ^^ po téhle knize se určitě podívám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že sis z mého seznamu vybrala! :) A máš pravdu, ty Sobí bobky zní skvěle :D

      Vymazat

Spolupracuji

Nejlepší knihy, žebříček knih ČBDB.cz

Flickr Images

Back to Top