Tipy na knihy aneb Na hraně noci - Olivia Hawker

22:01



Na hraně noci

Olivia Hawker


Románů odehrávajících se během druhé světové války bylo napsáno nespočet. Některé jsou lepší, některé jsou horší a jiné se zas úplně vymykají. 

Během letošního podzimu vydalo nakladatelství Ikar nový historický román, který má na svědomí americká spisovatelka Olivia Hawker. V románu Na hraně noci se znovu dostáváme do jednoho z nejtemnějších období našich dějin. 

Ke slovu se opět dostávají události odehrávající se ve čtyřicátých letech minulého století. Stojí ale další takový příběh za přečtení? Ó ano! Nenechte se zmýlit! Už dlouho jsem nečetla historický román, který jsem jen tak nemohla odložit. 

Všechny postavy v románu působí neskutečně živě, ale hlavním hrdinou je Anton – mnich, voják a učitel hudby. Krapet netradiční kombinace, ale všechny „profese“ mají své důvody. Díky postavám otevřeme další dveře, které nás zavedou do bojů – duševních i fyzických – odehrávajících se během druhé světové války. 

Román je protkaný nití v podobě náboženství a (nejen) vnitřní cestě a konfliktech, potřebou dát najevo svůj vzdor, ale zároveň nikoho neohrozit. 

Dokonce bych se nebála prohlásit, že mi román místy přišel až lehce poetický. 

Autorčin styl psaní mi opravdu sedl a vlastně si ani nepamatuji, kdy naposledy mě dojal samotný doslov. Jak jsem zmiňovala, při čtení mi postavy přišly realistické, a když jsem během doslovu zjistila, že je to příběh napsaný podle skutečných událostí, i slza ukápla. Na hraně noci vypráví příběh, ve kterém byl Josef Anton Starzmann skutečným, žijícím mužem. 

Je to děsivé a svým způsobem i podivně krásné, když si člověk pomyslí, že nejdůležitější události v našem životě mohou záviset na rozmarech dějin, na nečekaných zatáčkách na cestě. Jak odlišný by byl můj život, kdyby nebylo několika dní, několika okamžiků, které se odehrály třicet pět let před mým narozením v maličkém německém městě. 

Ale historie je nám v patách. Je to duch, která nás všude provází. 
 Na Hraně noci, strana 348 - Olivia Hawker 

Jak jsem říkala, knih odehrávajících se během druhé světové války bylo napsaných mnoho a každému jistojistě sedne jiná. Za sebe však Na hraně noci vřele doporučuji. Krásný, poutavý příběh, který se nedal jen tak opustit.


                                                      
Na hraně noci
Autor: Olivia Hawker
Rok vydání: 2020
Nakladatelství: Ikar
Počet stran: 352
                                                      

Nezapomeňte také sledovat 
Ať vám neuniknou skvělé knižní novinky!


Mohlo by se vám líbit

2 komentářů

  1. Přesně takový druh knih mám moc ráda. :) O téhle knize není téměř slyšet, což se zdá jako velká škoda... určitě si ji připisuji na seznam.

    OdpovědětVymazat
  2. Tato kniha se mi dostala do podvědomí díky tomu, že byla mezi knihami v "Knihománii 2020". Měla jsem ji na seznamu mezi knihami k Vánocům, ale "Ježíšek" nakonec vybral jiné. Nezbývá, než si ji co nejdříve sama koupit. :)) Moc mě láká.

    OdpovědětVymazat

Spolupracuji

Nejlepší knihy, žebříček knih ČBDB.cz

Flickr Images

Back to Top