Všechny skryté dary, Chuť prázdna

21:17

 

Karty, které otevírají brány do jiných světů a sebevědomí, které nás může stáhnout ke dnu.

Yoli se vskutku činí a vydává jednu zajímavou knihu za druhou. A to napříč žánry! Letošní léto se u mě neslo ve znamení Caroline O'Donoghue a Barbory Adamcové. A že vám autorky nic neříkají?

Všechny skryté dary

Irské autorce Caroline O'Donoghue nakladatelství Yoli vydalo Všechny skryté dary, příběh, ve kterém tarotové karty vyvolávají dávné zlo ovlivňující studenty ze střední a ve kterém se mihnou nejen tarotové karty, ale také čarodějky, nadpřirozené bytosti, krystaly, rituály a kde najde svůj prostor i nebinární romance.

Všechny skryté dary jsou zajímavá kombinace, ve které se propisuje autorčin severský původ a která by se mohla líbit nejen young adult čtenářům! Přestože a nebo možná protože?... Se dostaneme do prostředí střední školy, setkáme se jak s první zamilovaností, ale také s hledáním svého místa ve světě, zabrousíme do tématu LGBT a okusíme hořkosladkou chuť kamarádství. A to vše promíchané s balíčkem tarotových karet, ze kterých je snad lepší nečíst. 

Chuť prázdna

A když se přesuneme do našeho českého rybníčku, dostaneme se k Báře Adamcové, která o své knize mluvila na Yoli streamu, kde na ni navnadila nejednoho čtenáře. A to včetně mě.

Chuť prázdna mě během předčítání, kterého se tehdy chopila samotná autorka, zaujala svým jazykem, který mi přišel místy až poetický. Ale nenechte se řečmi o poetičnu obalamutit. Jak už by mohl samotný název napovědět, téma knihy se točí kolem anorexie.



Skrze deníkové záznamy se dostáváme hlouběji do hlavy hlavní protagonistky, čtrnáctileté Anny, která zezačátku anorexii nečelí. Ba naopak se spokojeně sžívá se svým novým pokojíčkem. Nadhled příběhu dodávají kapitoly, které jsou vyprávěné z pohledu vypravěče. Právě tato kombinace pomáhá čtenářům pochopit celou problematiku anorexie.

Nakladatelství Yoli se letošní rok opravdu činí, a to jsme teprve v jeho půlce. Ve druhé polovině roku se můžeme těšit třeba na novinku od Anny Todd, pohádku Dívka, had, trn a například i na další knihu od autorek Pět kroků od sebe!

PS: všechny kousky pak můžete sehnat v knihkupectví Luxor, a to rovnou se slevou

Mohlo by se vám líbit

2 komentářů

  1. Hlavně Všechny skryté dary mě svým tématem lákají. :) Moc pěkně napsáno.

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, už nějaký čas čtu tvé zajímavé články o knihách. Od mládí jsem snila, že budu pracovat s knihami. Mé přání jsem si splnila, otevřela jsem si malý e-shop s knihami. Potřebovala poradit, aby se o mém e-shopu vědělo. Moje známá mi poradila, abych si internetu našla tyto webové stránky. Tam mi poradili co jak mám dělat, aby se mém e-shopu vědělo.

    OdpovědětVymazat

Spolupracuji

Nejlepší knihy, žebříček knih ČBDB.cz

Flickr Images

Back to Top