Tipy na knihy aneb Bez šance

23:02

Bez šance

Neal Shusterman


Neal Shusterman není mezi českými čtenáři žádným novým a neznámým spisovatelem. Nakladatelství Yoli vydalo všehovšudy jeho čtyři knihy a další se samozřejmě chystají. Jeho bestsellerovou knižní sérii Smrtka si oblíbili čtenáři napříč celým světem a vlastně se není čemu divit. Koho by nezajímal svět, ve kterém lidstvo „zvítězilo nad smrtí“, kdy vynalezlo veškeré léky a oživovací prostředky a v rámci hrozícího přelidnění muselo vymyslet plán, jak tomu zabránit. V sérii Smrtka tak po světě putují Smrtky, jedinci, kteří mají právo zabíjet. V česku jsme se prozatím dočkali prvních dvou dílů, a na ten třetí všichni s napětím čekají. 

Vydané knihy aneb Sucho, Smrtka, Nimbus

V předminulém roce nakladatelství Yoli vydalo titul Sucho, které poukazuje na to, jak by vypadal svět, kdyby přestala téct voda. A věřte, že nic krásného by to nebylo. 

Přednedávnem však vyšel další titul, který se k někomu mohl dostat již před pár lety. Dystopický román s názvem Bez šance vydal knižní klub již v roce 2016 a v roce 2020 jej po mnoha prosbách od různých čtenářů vydalo znovu nakladatelství Yoli. 

Z toho můžou mít především radost ti, kteří sbírají knihy z konkrétních nakladatelství a chtějí mít sladěné edice. Bez šance totiž teď ladí i s autorovými předešlými knihami (Smrtkou, Nimbem i Suchem) a se všemi ostatními knihami ze zmiňovaného nakladatelství. 

Děsivě krutá dystopie

Poněkud děsivá dystopie s výstižným názvem Bez šance nás tentokrát zavádí do světa, kde byl ve společnosti přijat velmi, velmi krutý zákon. Předně, lidem nejsou umožněné potraty. Každé dítě má právo na život již od samotného početí. Musí se tedy narodit. A musí žít do svých třinácti let. Během třináctého roku dítěte se však dostává ke slovu zmiňovaný zákon, jenž umožňuje rodičům se svých dětí z jakéhokoliv důvodu zbavit tzv. rozpojením, které se provádí ve sběrných táborech. V těch jim rozeberou orgány a předají je těm, kteří je potřebují. 

V knize se setkáme se třemi hlavními hrdiny (dětmi), které dohromady přivede právě odeslání do příšerných sběrných táborů. Jednotlivé postavy se během kapitol střídají a čtenářům tak poskytují širší pohled na celou společnost, v níž bojují o své vlastní přežití. Přestože je Bez šance mířená na mladší čtenáře, nedokážu se oprostit nutkání ji doporučit i starším. 

Trocha filosofie

Protože tak jako v ostatních knihách, i v této autor nechává ve vzduchu viset otázky ohledně lidské existence i existence duše. Nechává vyvstat otázky ohledně přirozenosti, i toho, co je vlastně ještě humánní. Zkrátka a dobře, Bez šance nemá po celém světě vysoká hodnocení jen tak. Je to nesmírně čtivá dystopie se zajímavými myšlenkami, od které se nebudete chtít odtrhnout. 

Závěrem snad už dodám jen to, že s jiskrou v oku očekávám dny, kdy budu držet další autorovu knihu!

                                                      
Bez šance
AutorNeal Shusterman
Rok vydání: 2020
Nakladatelství: Yoli
Počet stran: 304

                                                      

Jestli nechcete, aby vám unikly novinky Knižního klubu,
nezapomeňte sledovat 

Mohlo by se vám líbit

2 komentářů

  1. Ahoj,
    právě kniha Bez šance, kterou jsem četla v létě 2016 zapříčinila to, že jsem začala psát svůj knižní blog . Tak jsem o knize básnila, až mi kamarádka vnukla myšlenku, začít blogovat a psát své názory na knihy.. Každopádně jelikož mi od Neala Shustermana od Roli nechybí ani jedna již vydaná kniha, tak si chci v novém kabátku pořídit i tuto (- jak jsem psala, sice jsem ji četla, ale měla jsem ji tenkrát půjčenou, takže ji ve své knihovně nemám ani v původním vydání).

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělý tip :) Tuhle dystopii jsem četla už před pár lety a líbila se mi, i když jsem možná měla přehnaná očekávání :)

    OdpovědětVymazat

Spolupracuji

Nejlepší knihy, žebříček knih ČBDB.cz

Flickr Images

Back to Top