Smrtka a Nimbus - Neal Shusterman

12:52


Smrtka, Nimbus
Neal Shusterman

Nakladatelství YOLI, zaměřené na young adult literaturu, vydalo minulý rok spoustu knih. Mnoho z nich, drtivá většina, přibližuje svým čtenářům závažná témata - od nemocí, psychických poruch po sociálně patologické jevy, jako je například zneužívání. Zároveň téměř v každé knize naleznou čtenáři motiv lásky, ať už lásek prvních či hledání lásky v sama sebe. Mezi knihami z nakladatelství YOLI se však najde i pár výjimek, několik vybočujících titulů neřešící podobná témata. Tyto tituly zasahují do jiných žánrů, a to především do fantasy - jako například trilogie Královna Tearlingu či trilogie Half Bad. A právě další knihou vymykající se svým žánrem byla minulý rok Smrtka. 


Nebojím se prohlásit, že Smrtka byla nejlepší novinkou z nakladatelsví YOLI za loňský rok a možná nejen za ten. Dílo zahraničního autora Neala Shustermana sklízí nejen dobré, nýbrž výborné ohlasy téměř ze všech stran. A o čem Smrtka je?


Představte si svět, ve kterém by lidstvo přemohlo všechny nemoci. Technologii by vyvinulo na takovou úroveň, kdy je možné oživit člověka z kteréhokoliv úmrtí. Problém však nastává ve chvíli, kdy lidé zkrátka přestávají umírat. To pak své slovo dostávají smrtky, vybraní lidé, kteří mají oprávnění kosit. Natrvalo. A vybrat jedince k takové práci není vůbec nic jednoduchého. Smrtky si vybírají své učence, kteří se po složení několika zkoušek a po roce učení mohou stát právoplatnou smrtkou. Nutno podotknout, ze každá smrtka k výběru i způsobu zaučování přistupuje rozdílně a mnohdy ne tak, jak by měla. Smrtka je od první do poslední stránky parádní čtení, během kterého se čtenáři střetávají s dvěma ústředními postavami, Citrou a Rovanem, s jejichž prostřednictvím se čtenáři setkávají s dalšími, neméně důležitými a významnými charaktery.

Autor u Smrtky však nekončí. Před nedávnem u nás vyšlo pokračováním s názvem Nimbus, které na Smrtku bezprostředně navazuje. Není nic neobvyklého, kdy autor jakéhokoliv titulu u prvního dílu nastaví laťku natolik vysoko, že ji jen s obtížemi následujícím dílem překročí. Zdá se to neuvěřitelné, ale Nimbus je minimálně stejně dobrý jako byla Smrtka samotná. Kromě postav z prvního dílu Nimbus doplňují i postavy nové a neméně důležité. 

Oba tituly jsou kromě samotného příběhu doplňovány jednostránkovými záznamy. V případě prvního dílu je text ozvláštněn deníkovými záznamy různých smrtek. V případě Nimbu je příběh doplněn myšlenkovými záznamy "vědomí", které dohlíží na všechny pozemšťany a usnadňuje jim život. Kromě samotného příběhu, od kterého bylo téměř nemožné se odtrhnout, musím vyzdvihnout právě tyto myšlenkové záznamy v délce jedné strany, které byly mnohdy až filosofického charakteru. Čtenáři jsou tak kromě příběhu předkládány úvahy o existenci i osudu lidstva včetně jeho účelu.

Neal Shusterman prvním dílem rozehrál silnou, originální hru, přičemž druhým dílem hra zdárně s celým svým úspěchem pokračuje. Jednu jedinou výtku k pokračování mám. Autor se na konci druhého dílu ke svým čtenářům zachoval poněkud krutě, a tak dokud nebudete mít třetí díl v ruce, čtěte jen a pouze na vlastní nebezpečí. Čekání ať už na vydání originálu třetího dílu či čekání na jeho překlad je doba poněkud dlouhá a pro fanoušky série poněkud ukrutná! Za mě skutečně velké nadšené doporučení na oba dva díly!

                                                      
Smrtka, Nimbus
Autor: Neal Shusterman
Rok vydání: 2018, 2019
NakladatelstvíYoli
Počet stran: 384+440
                                                      

Nezapomeňte sledovat 
Ať vám neuniknou skvělé knižní novinky!

Mohlo by se vám líbit

2 komentářů

  1. od autora jsem cetla akorat Bez sance, coz kazdy taky chvalil jako toto, ale pro me to bylo zklamani a nepochopitelne tema...

    OdpovědětVymazat
  2. Máš hezký blog.
    Když už sem se sem omylem dostal a ze zvědavosti si přečetl, o čem může být kniha s takovýmto morbidním názvem, tak mě napadá k tomu otázka:
    Podle jakých pravidel si smrtky vybírají, koho zavraždí v rámci toho neustálého redukování populace?
    Berou životy nějakým provinilcům? Berou životy jen tak náhodně? Berou životy po dosažení určitého předepsaného věku?
    A mimochodem znáš americký kamenný monument, ve kterým je vytesáno, že je nutné zredukovat světovou populaci na 0.5 miliardy? (dnešní populace 8 miliard)

    OdpovědětVymazat

Spolupracuji

Nejlepší knihy, žebříček knih ČBDB.cz

Flickr Images

Back to Top