Každý den by člověk měl udělat něco, co ho děsí

13:39


Všechno, 
co chceš, 
je na opačné straně strachu,
připomněla si. 
(304)


Skoro úplný seznam těch nejhorších nočních můr
Krystal Sutherland

Každý se něčeho bojí. Tak to zkrátka je. A kdo říká, že se ničeho nebojí, lže. Tak to prostě je. Sama se strašně bojím pavouků, a pokud se prošťourám svým já, vyleze ze mě, že se bojím ztráty. 

V rodině Solarových má téměř každý svůj strach. Strach s velkým S, který se jednoho dne může stát jejich zhoubou. Celá rodina je zkrátka prokletá. Až na sedmnáctiletou Ester, ta totiž svůj Velký strach ještě neobjevila a prokletí se jí prozatím vyhýbá. Zato její táta kvůli svému strachu nevyšel už celých šest let ze sklepa. A máma? Ta si kupříkladu místo králičí pacičky pořídila rovnou několik králíků, protože se k smrti bojí smůly. A pak má Ester dvojče - bratra. Ten se obává tmy, která ho dovádí k naprostému šílenství.

Protože Ester svůj Velký strach doposud neobjevila, vede si sáhodlouhý seznam, kam si zapisuje vše, čeho se děsí a tak ví, čemu by se měla pro jistotu vyhýbat. A prozatím je v tom více než úspěšná! Alespoň do té doby, než potká Jonaha, kluka na zastávce, který jí změní pohled na věc. Co kdyby bylo lepší se svým strachům ze seznamu postavit a postavit se tak čelem rodinnému prokletí? 

Bláznivá. Zkrátka na první pohled se tahle knížka může zdát bláznivá. Koneckonců když to vezmeme od samotného názvu knihy, viděli jste někdy delší název? Já jsem se tedy s delším názvem ještě nesetkala. 

Skoro všechny postavy v tomto Young adult románu mají svou zvláštnost, která je jedinečná a specifická. Mnohdy jsem měla díky tomu pocit, že má kniha tendenci sklouzávat do sekce fantasy. Čemuž také nahrává fakt, že kromě Esteřiných kapitol v knize nalezneme stránky vyprávějící příběh v minulosti, kde slovo dostává samotná Smrt

Pro přilákání pozornosti Smrti nestačilo, že se budete jen bát. Nezáleželo, jak hluboko do morku kostí se vám strach zažral. Museli jste skutečně věřit, že umřete. Ta víra byla něco jako maják. Šťouchnutí poslané Žencovi, aby si vás přidal - třebaže pouze dočasně - do svého seznamu. Pojď a najdi si mě, říkalo to.  Přijď a vezmi si  mou duši. (str. 143)

Ve Skoro úplném seznamu těch nejhorších nočních můr je tedy každá postava zvláštní. Například samotná hlavní hrdinka Ester, skrze kterou je příběh vyprávěn v er-formě, se každý den obléká za jiného člověka. Její kamarádka? Ta nemluví. O Eugenovi jsem se zmínila už hned na začátku, přesto si myslím, že právě jeho postava rozhodně stojí i za druhou zmínku. Eugen mi díky svému charakteru a kvůli svému strachu přišel skutečně hodně zajímavý.  Jeho postava byla nejen kvůli Velkému strachu obmotána tajemností a temnotou, která mě strašně bavila. 

Byť se na první pohled kniha od australské spisovatelky může zdát "hravou", opak je tomu pravdou. Skoro úplný seznam těch nejhorších nočních můr má své poslání. To je sice podané onou hravou formou, jež nenásilným a čtivým způsobem do problematiky zasvětí právě mladší čtenáře, avšak důležité je poznamenat, že vážnosti tématu formát nikterak neubírá. Já vám neprozradím, co za poslání v sobě tento titul ukrývá, jen zmíním to, že žádný člověk není nikdy sám a že i ty nejhorší situace mají své řešení

Skoro úplný seznam těch nejhorších nočních můr je román, který je čtivý, má bezesporu zajímavé a zapamatovatelné charaktery díky zvláštním Velkým strachům, prvky fantasy se mu upřít nedají a nepatřil by do sekce Young adult, kdyby v něm chyběla láska


                                                      
Skoro úplný seznam těch nejhorších nočních můr
Autor: Krystal Sutherland
Originální název: A Semi-definitive List of Worst Nightmares 
NakladatelstvíYoli
Rok vydání: 2018, originál: 2017
Počet stran: 328
                                                      

Za recenzní výtisk děkuji společnosti Euromedia!

Mohlo by se vám líbit

3 komentářů

  1. Pěkná recenze, kniha mě zaujala na první pohled. Líbí se mi její obálka a hlavně originalita. :) Určitě si ji musím přečíst co nejdřív. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Super recenze. :-)
    Knihu vychvalovala kamarádka a docela mě na ni nalákala a ty taky. :-) Občas mám chuť na něco extra čtivého a tohle by být mohlo. :-)
    A máš knížku nádherně vyfocenou. :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Teda, vypadá to lépe, než jsem čekala! Od autorky už jsem četla Our Chemical Hearts a to se mi docela líbilo, takže možná zkusím i tohle :) Super recenze :)

    OdpovědětVymazat

Spolupracuji

Nejlepší knihy, žebříček knih ČBDB.cz

Flickr Images

Back to Top