Osolený burák a makronky

18:09



Milující srdce 
je 
lepší a mocnější
než moudrost.

(z Davida Copperfielda)

Potrhaná křídla
Ruta Sepetysová


V pořadí druhá kniha americké autorky Ruty Sepetysové nás zavede na diametrálně odlišné místo oproti jejímu debutovému románu s názvem V šedých tónech, který se odehrává v drsných podmínkách pracovních táborů v Rusku. Její druhý román, Potrhaná křídla, nás přivádí do New Orleans v padesátých letech, kde teplo, barvy, mafie, vraždy, kluby a prostitutky jsou na denním pořádku. 

Člověk by si myslel, že pouto mezi matkou a dcerou je něco výjimečného. Speciálního. Něco, co si nejde koupit. Objevit anebo získat. Že je to něco, co vznikne, protože ho k tomu už samotná lidská podstata vybízí. Něco jako potřeba se nadechnout. Ale ne vždycky tomu tak je. 

Moc dobře o tom ví své hlavní hrdinka Potrhaných křídel Josie, která v sedmi letech dostala slib. Když bude hodná, maminka jí koupí panenku. Ale ještě před slibem ji maminka přestavila nějakému muži z Tuscaloosy jako svou neteř, kterou veze své sestře.  A pak s ním odešla na pokoj a malá Josie zůstala po celou noc v hale. Až ráno si pro ni matka přišla, v kapse nové perly a panenka nikde. 

„Podívala jsem se na své prsty, propletené kolem hrnku s kávou. Patrick mi říkal, že bych mohla od kterékoli místní univerzity dostat stipendium. Ale nenáviděla jsem představu, že bych tam potkávala spolužáky ze střední, kteří vědí, že moje matka je prostitutka, co chodí po městě nahá, jen v kožichu. Neměla bych šanci být normální.“ (str. 42)

Nějak takhle začíná román Potrhaná křídla. Josie je dcerou známé prostitutky, s níž však nechce mít pranic společného. Natožpak s její rádoby prací. A věřte mi, když řeknu, že to dvakrát lehké nemá. Paradoxně největší oporu  v bordelmamá Willie, která řídí celý hříšný dům pevnou rukou a ke které si málokdo cokoliv dovolí. I díky ní má Josie svůj malý byt nad knihkupectvím a chvála bohu se s matkou téměř nestýká. Na oplátku však každé ráno chodí uklízet do bordelu po prostitutkách.

Bývá pravidlem, že každý člověk mívá své sny a nejinak to má Josie, která by ráda na prestižní vysokou školu. Někam vážně hodně daleko. Tak daleko, kde by si ji nikdo nespojil s její matkou a domem lásky. Dokonce by byla ochotná přestat pracovat v knihkupectví, ve kterém pracuje společně s Patrickem, který je její víc než dobrý kamarád a který knihkupectví vlastní. A byla by ochotná obětovat i přátelství s Jessem, nádherným klukem, za kterým se nejedna žena otočí. A byla by ochotná dát sbohem své patronce Willie.

Opravdu moc by chtěla odjet nebýt muže, který si do knihkupectví jeden den přišel koupit dvě knihy a druhý den byl mrtvý.  Opravdu moc by chtěla odjet nebýt matky, která má pletky s mafiánem. A mafie nikdy neodpouští a už vůbec nikdy nezapomíná. Josie by opravdu moc chtěla studovat prestižní vysokou školu někde hodně daleko, nebýt toho, že nemá téměř žádné peníze. 

Potrhaná křídla už na první pohled zaujmou svou nádhernou zelenavou barvou s klecí na obálce, která obsah knihy báječně vystihuje. Dokáže Josie přetrhat svá pouta a oprostit se od všeho, co ji táhne ke dnu? Věta, která ani zdaleka nevystihuje celou knihu, protože celý román není pouze o Josie, byť je psaný z jejího pohledu. Ruta Sepetysová nám připravila skvělou směsici lidí, které (alespoň většinu) nebudete chtít opustit a kteří vám natolik přirostou k srdci, že uvěříte, že je doopravdy sami znáte

Román je rozdělený do padesáti devíti kapitol, které jsou kolikrát opravdu kratičké. Díky nim máte pocit, že čtete vážně rychle. Zásluhu na tom má i fakt, že se autorka nezabývá nepodstatnými věcmi a děj se neustále posouvá kupředu bez žádných zbytečností a předlouhých popisů. 

„Tik, tak, tik, tak. Slyšela jsem to celý den, ten zvuk mi tepal v hlavě a rozechvíval mi nervová vlákna. Měla jsem u sebe hodinky mrtvého člověka.“ (str. 82)

Potrhaná křídla jsou silný, barevný příběh o naději, ve kterém vám všechny postavy téměř vyvstanou před očima. Je to příběh, který má atmosféru a ke kterému se s velkou pravděpodobností budete chtít v budoucnu opět vrátit. Nevěříte? Předčtěte si a uvidíte. Doporučuji!


                                                      
Potrhaná křídla
Autor: Ruta Sepetysová
Originální název: Out of the Easy
Nakladatelství: CooBoo
Rok vydání: 2014; originál: 2013
Překlad: Petr Eliáš
Počet stran: 294
                                                      

Mohlo by se vám líbit

7 komentářů

  1. Krásná recenze. Od Ruty Sepetys jsem pořád ještě nic nečetla, i když se na to už dlouho chystám... Budu to muset brzo napravit, protože její knihy vypadají vážně velmi zajímavě. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem od ní četla jen Potrhaná křídla a i když se říká, že jsou "nejslabší", strašně se mi líbily :). Doporučuju! :)

      Vymazat
  2. Paráda! Nejradši bych se sebrala a šla si ji hned koupit, až tak jsi mě na knihu navnadila! Takže píšu na wishlist! ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé! No tak to jsem strašně ráda, že sem tě na knížku až tak navnadila! :)

      Vymazat
  3. Tohle je zatím jediná autorčina kniha, kterou jsem nečetla... Ale už brzy se k ní snad dostanu! Pěkná recenze, hezky jsi mě na knihu navnadila - i když ji už mám na poličce ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že jsem tě na knihu navnadila! :) Na další její knihy se sama moc těším :)

      Vymazat
  4. Kdysi po vydání v angličtině jsem ji vyhrála s podpisem a věnováním od autorky! :) Protože v Šedých tónech jsem do té doby v originále četla několikrát, k téhle jsem se pořád nedostala.. :/ možná už! Jako s každou knížkou :D Nakupuju jak blázen ale nestíhám číst :D

    OdpovědětVymazat

Spolupracuji

Nejlepší knihy, žebříček knih ČBDB.cz

Flickr Images

Back to Top