Moje jediné poslání

21:12


Zůstat?
Psí dvířka?
Hodný pes?
Tahle slova jsem znal. 
Jenže co znamenají dohromady?


Psí poslání
William Bruce Cameron 


Narodit se jako toulavé štěně není zrovna dvakrát velká výhra, přesto se mnoho naučíte.
Narodit se jako retrívr s výhledem báječné rodiny, ve které najdete osudového páníčka, to je lepší!
Rodit se zas a znovu určitým posláním, a v hlavě stále slyšet Bailey, Bailey, Bailey!


V psím poslání je naším hlavním hrdinou právě čtyřnohý kamarád, na kterého čeká celý svět a nejeden psí život. Co jeden život, to jakýsi úkol, který mu pomůže se dostat o kousek dál. Anebo o kousek blíž. Ale blíž kam? Blíž k páníčkovi? To se pak ale může stát, že taková cesta může být mnohdy více než obtížná.

Psí poslání obletělo napříč celým světem a v pozoru byli nejen pejskaři. Ti, kteří viděli filmové zpracování z roku 2017, které má jen tak mimochodem na portálu csfd.cz přes 80 %, a ti, kteří se právě přes filmové plátno dostali ke knižnímu zpracování, jenž má na svědomí americký autor William Bruce Cameron, zcela jistě neprohloupili! 

Poutavý, dojemný, a zejména čtivý příběh čtyřnohého psího společníka budete hltat téměř už od první stránky. A to z mnoha důvodů. Četli jste někdy knihu (pohádky nepočítám), která by byla psaná ze zvířecího pohledu? Pokud ne, tato bude jistě tou pravou.

Jednoho dne jsme pochopil, že ty teplé, kníkající a zapáchající kuličky, které se hemží kolem mě, jsou bratři a sestra. Dost mě to zklamalo. Ačkoli jsem teprve začínal vnímat nejasné obrysy, hned mi došlo, že to velké, krásné stvoření s dlouhým, úžasným jazykem je moje matka. (str. 7)

Jak jsem se již zmínila, čtivost románu ani zdaleka nechybí a pravděpodobně na tom má zásluhu i to, že dle mého (a velice skromného) názoru autor vystihl myšlení a chování čtyřnohého hrdiny více než bravurně. Sama jsem si některé situace dokázala živě představit i ze své vlastní zkušenosti s mým čtyřnohým miláčkem. Při čtení se vám mnohokrát po tváři rozline úsměv, protože sledovat a vlastně i zjišťovat, jak čtyřnozí kamarádi podle autora uvažují, je pro čtenáře Psího poslání obrovským, zábavným a troufám si tvrdit i poučným zážitkem. Nebudu vám zatajovat, že váš úsměv bude pravděpodobně místy vystřídaný smutným pohledem a za pár kapesníčků budete rádi, nicméně se nemusíte bát, že by byla knížka jedno velké klišé, které z vás bude nuceně ždímat emoce. To rozhodně ne. 

Kromě toho, že je román psaný z pohledu psa, je na knize zajímavé i to, že v celém Psím poslání je poskrovnu dialogů. Přeci jen by nepůsobilo příliš realisticky, kdyby se psi mezi sebou či psi spolu s lidmi bavili. Veškeré informace, které se k nám čtenářům dostávají, jsou díky tomu, co si náš hlavní čtyřnohý hrdina myslí a veškeré dialogy se k nám dostanou díky tomu, co sám od lidí slyší. Zajímavé, že?

Jelikož jsem četla knížku i viděla filmové zpracování, tak se neubráním menšímu srovnání ve kterém samozřejmě (a jak jinak) vyzdvihnu právě knihu. Přestože je film povedený, ani zdaleka nestačí a nepopisuje myšlenky čtyřnohého přítele tolik, nakolik jsou popsány v knize, což je obrovská škoda. Právě psí myšlenky a jednání z pohledu psa rozlišuje Psí poslání od všech ostatních knih, a je to právě to, co činí Psí poslání natolik odlišné od ostatních.

Abych vše shrnula. Psí poslání je nádherný román, který je psaný svižným a čtivým jazykem. Román o přátelství, lásce a oddanosti, která je tak hluboká, jak jen psí srdce může být, a proto ho všem rozhodně a vřele doporučuji! Nebudete litovat.

                                                      
Psí poslání
Autor: William Bruce Cameron
Originální název: A Dog´s Purpose
Série: Psí poslání, 1. díl
NakladatelstvíIkar (ČR)
Rok vydání: 2017; originál: 2010
Překlad: Renáta Tetřevová
Počet stran: 280
                                                      

Mohlo by se vám líbit

10 komentářů

  1. Taky se mi psi poslání moc líbilo. A těch slz! Jsem celkem zvědavá na psí cestu, určitě si ji hodlam taky pořídit :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprosto s tebou souhlasím! :) Někde jsem slyšela, že Psí cesta má být ještě lepší, než bylo Psí poslání, čemuž se mi ani nechce moc věřit, ale určitě si ji také přečtu :)

      Vymazat
  2. Moc pěkně napsaná recenze :) Na tuto knihu se ohromně moc těším. Mám ráda psy a příběhy o nich :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem moc ráda, že se ti líbí! :) Rozhodně se do Psího poslání pusť. Nádherná knížka, kterou by si měl přečíst každý milovník psa :)

      Vymazat
  3. Psí poslání si chci už dlouho přečíst. Film mám stažený, ale říkám si, že se na něho podívám asi až po přečtení knihy. Krásná recenze :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! A přesně! Takhle to udělej :D Sama jsem si nejdřív knížku přečetla... A pokud bych měla srovnat film s knihou, tak rozhodně hlasuji pro knihu! :)

      Vymazat
  4. Hezká recenze :) Psí poslání je kniha, na kterou bych se v budoucnu moc ráda podívala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! :) Psí poslání si určitě přečti. Je to kraťoučký román a litovat určitě nebudeš! :)

      Vymazat
  5. Nebýt filmu, asi bych o knize ani neuvažovala. Když jsem o ní slyšela poprvé, neznělo to, jako kdyby se v ní skutečně odehrával nějaký příběh. Ale teď mám knihu i film jako věrný pejskař v plánu :) Jen musím najít tu správnou dobu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sama jsme se o knize dozvěděla právě díky filmu, ale ten jsem si chovala až po přečtení knihy. A tobě doporučuji to samé... nejdřív knihu a až pak film. A tedy za sebe musím říct, že kniha byla mnohem lepší! ♥

      Vymazat

Spolupracuji

Nejlepší knihy, žebříček knih ČBDB.cz

Flickr Images

Back to Top