Co mě zaujalo ... aneb Knižní novinky za Červen 2017

23:51

Krásný pátek, knihomolové!



Opět tu máme první pátek v měsíci a já vám přináším červnovou várku knižních novinek, které mě v tomto měsíci zaujaly. Myslím si, že snad každý čtenář objeví či narazí na tu svou vyvolenou.

Jdeme na ně!


***
Plíseň - Havraní kruhy
Siri Pettersenová
nakl. Host
Představte si, že jste lovnou zvěří v neznámém světě. Ve světě lidí, který pomalu umírá. Ve světě, odkud pocházíte a kde jste doufali, že konečně naleznete domov. Jenže to jste se pořádně spletli. Hirka opustila Ymslandu, aby ji zachránila, a obětovala tak možnost být nablízku Rimemu, přestože po tom touží ze všeho nejvíc. Teď ji místo něj provázejí lovec nemrtvých a slepý. Boj o přežití není ovšem ničím ve srovnání s tím, co přijde, když Hirka pochopí, kým ve skutečnosti je a jakým nástrojem v mocenské hře se má stát. Původce plísně touží po tisíci letech konečně dosáhnout svobody. Svobody, kterou mu může dát pouze Hirka.



***
Harry Potter Kámen mudr
J. K. Rowlingová
nakl. Albatros
Až do svých jedenáctých narozenin si o sobě Harry myslel, že je jen obyčejný chlapec. Pak ale dostal soví poštou dopis, kterým byl zván ke studiu na prestižní soukromé Škole čar a kouzel v Bradavicích, a jeho život se rázem proměnil. Leccos se dozvídá o minulosti svých zemřelých rodičů, získá pár dobrých kamarádů, naučí se mistrovsky hrát famfrpál a kvůli Kameni mudrců podstoupí smrtelný souboj se zloduchem Voldemortem...






***
Titáni
Leila Meachamová
nakl. Knižní Klub
Dějištěm strhujícího vyprávění o lásce, bolestných ztrátách i zradách je Texas, který se kolem roku 1900 ocitá na prahu ropné konjunktury, jež odstartuje období prudkého hospodářského růstu. Na pozadí dramatických změn pronikajících na texaský venkov prožívají svůj osudový příběh dvě nezapomenutelné postavy: Samantha, privilegovaná dědička rozlehlého dobytkářského ranče, a Nathan, okouzlující mladík z farmy na severu.







***
Malý život
Hanya Yanagihara
nakl. Odeon
Když se čtyři spolužáci z malé vysoké školy v Massachusetts přestěhují do New Yorku, aby se pokusili prorazit, jsou bez peněz, ztracení a kupředu je pohání jen jejich přátelství a ctižádost.Je tu hezký laskavý Willem, začínající herec; bystrý, občas krutý malíř DžejBí s ostrým jazykem, který se chce prosadit ve světě umění; utrápený architekt Malcolm, nešťastný ve špičkové firmě; arezervovaný, geniální, tajemný právník Jude, kolem něhož se jejich životy točí. Během několika následujících desetiletí se vzájemné vztahy prohlubují a nabírají temnější odstíny, poznamenané závislostí, úspěchem a pýchou. Ale jak si každý z nich dříve či později uvědomí, největší výzvou je pro ně pro všechny Jude sám; ve středním věku děsivě nadaný soudní advokát, ale v soukromí stále zlomenější člověk, s myslí i tělem zjizvenými hrůzným dětstvím a poznamenaný takovým traumatem, až se sám bojí, že je nikdy nedokáže překonat – a že jeho minulost bude navždy určovat jeho život. Malý život je příběh o sexuální orientaci, zneužívání a sebepoškozování, o lásce a obětavosti, krutosti a neschopnosti bojovat s osudem. V pozoruhodně vybroušeném románu Hanya Yanagihara mistrovsky vylíčila, jak se láme srdce, a podrobila nelítostnému zkoumání tyranii zkušenosti a paměti.


***
Do vody
Paula Hawkins
nakl. Ikar
Vyhýbejte se tichým vodám, nikdy nevíte, co se skrývá pod hladinou… Na dně řeky se najde tělo svobodné matky – a zrovna na místě, kde bylo toho léta objevena mrtvola mladého děvčete. V historii malého městečka Beckford to sice nejsou první ženy, jejichž osud se na onom místě uzavřel, jsou to však právě ony dvě, jejichž smrt rozčeří nejen hladinu řeky, ale i poklidné životy místních obyvatel. A z temných vod začínají najednou na světlo dne vyplouvat dlouho zamlčovaná tajemství…







***
Spící obři
Sylvain Neuvel
nakl. Knižní klub

Deadwood, Jižní Dakota. Jedenáctiletá Rose se prohání na kole poblíž domova, když tu se náhle propadne pod zem. Probere se na dně jámy v krychlové místnosti, na jejíchž stěnách září tajemné složité symboly. Hasičům, kteří ji přispěchají zachránit, se naskytne ještě podivnější pohled: Rose leží na dlani obří kovové ruky. Uběhlo sedmnáct let, avšak záhada bizarního artefaktu, jeho původu či tvůrců zůstává nevyřešena. Určení stáří se vzpírá logice, vojenské zprávy jsou cenzurované, nové teorie zuřivě zamítané. Pár lidí však neúnavně pátrá po odpovědích, mezi nimi i Rose, toho času již vystudovaná fyzička a vedoucí tajného týmu pokoušejícího se rozluštit záhadné symboly. Brzy je jasné, že se ocitli na cestě k odhalení objevu, který přepíše dějiny lidstva. Buď mu přinese definitivní mír, nebo hromadnou záhubu…


***
Osm
Radka Třeštíková
nakl. Motto
Příběh o několika láskách s jednou detektivní zápletkou. Začíná nečekaně skoro koncem a končí začátkem. Hlavní hrdinka Míša je následkem střelného poranění v bezvědomí. Kdo jí chtěl ublížit a proč, když ji všichni měli rádi? A co se stane, až se Míša probudí a ze svého života si bude pamatovat jenom něco?









***
Ta druhá
Marta Rojalsová
nakl. Host
Výjimečný román o tajemství, vztazích a nutnosti zapomínat.
Anna je osmatřicetiletá grafička. Žije v Barceloně se svým přítelem Manelem. Je to tvrdá žena postrádající empatii, která se neustále snaží najít ve svém životě rovnováhu. Ona i Manel patří ke generaci, která vyrostla v době ekonomického růstu a kterou k zemi srazila krize ve Španělsku. Manel přišel o zaměstnání, nastěhovala se k nim jeho sestra a Anna mezitím potkala Tea, neslyšícího jednadvacetiletého muže, s nímž má poměr. Ale proč? Ekonomická krize, mateřství, izolovanost i sociální sítě, tajemství a konec všech tužeb — Marta Rojalsová svižným a osobitým stylem, se smyslem pro humor a skvělými dialogy ukazuje současnost i minulost jako přesné mechanismy, neúprosně se stahující kolem hlavní hrdinky, která se snaží něco udělat se svým životem.



Tak, objevili jste červnovou novinku, která vám nesmí uniknout?
Věřím, že ano! 
No, a pokud ne, určitě máte doma pořádné zásobičky (koneckonců - i já je mám), které se budete v létě snažit o něco málo zredukovat :)
Vzhůru do čtení a užívejte krásného počasí!


Mohlo by se vám líbit

17 komentářů

  1. Zaujala ma kniha Do vody. Od autorky som čítala Dievča vo vlaku a tá sa mi veľmi páčila :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dívku ve vlaku jsem ještě nečetla, ale mám ji doma v originále. Tak se na ni přes léto určitě vrhnu :)

      Vymazat
  2. Spící obři a Do vody :) To jsou knihy které musím mít :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Spící obři mají krásnou obálku. Ta mě upoutala hned na první pohled :)

      Vymazat
  3. Za mě se rozhodně těším na Plíseň. Hned příští týden objednávám :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jóo, tak to bych se asi taky bývala byla těšila, kdybych přečetla Dítě, že? :D No, musím to dohnat :D

      Vymazat
  4. Z tvých zmíněných určitě Do vody a Osm. Tyto si chci natuty pořídit :D

    OdpovědětVymazat
  5. Chci Harryho! Hrozně moc se mi líbí ta obálka, už jsem kvůli ní uvažovala i o knihách v angličtině... i když možná by to bylo užitečnější :D Sice mám doma česky jen ilustrovanou verzi, ale... no asi by to chtělo speciální knihovnu na všechny druhy Harryho :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to nás bude víc, protože ta obálka je parádní! :D. Ale nové vydání si kupovat nebudu. Doma mám původní a ještě si pravidelně dokupuji ilustrovanou verzi. Třikrát jedna a ta samá série je i na mě moc :D Ale nový kabátek Harrymu sluší :)

      Vymazat
  6. Na Plíseň se už moc těším, ale než si ji koupím, chci dočíst knihy, které se mi doma vrší. Jsou jen čtyři, takže myslím, že příští měsíc bych si mohla Plíseň pořídit (je trochu zvláštní psát, jak se těším, až budu mít plíseň :D). Ódinovo dítě se mi líbilo, tak doufám, že druhý díl nebude zklamáním.
    Jinak HP vypadá krásně, ale jen kvůli ilustracím si ho znovu pořizovat nebudu. Stačí, že to dělám s každým zajímavým vydáním Hobita od J.R.R. Tolkiena :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsme na tom dost podobně. Také bych ráda přelouskala všechny knížky, co už mám doma. Akorát mi to bude trvat pravděpodobně mnohem déle, než to bude trvat tobě :) A s Harrym, no, já mám doma původní verzi, pak si průběžně dokupuji tu ilustrovanou a další vydání už asi chtít nebudu. Ale myslím si, že nový kabátek je vcelku super tah, který by mohl přilákat nové čtenáře HP :)

      Vymazat
  7. Zaujaly mě knihy Do vody, Plíseň, Osm a hlavně nové vydání HP. :) Ostatní knihy jsem neznala, ale díky za tipy. :)

    OdpovědětVymazat
  8. O knihu Do vody právě soutěžím, tak bych byla moc šťastná, pokud by mi to vyšlo ^^

    OdpovědětVymazat
  9. Paulu jsem si take objednala, jsem na ni zvědavá! Ja Dívku ve vlaku žeru a myslím,ze tady také nebudu mít problém... Nova edice HP je také krásná ale já zůstávám u své ilustrované jenž mi vychází každý listopad ;D

    OdpovědětVymazat

Spolupracuji

Nejlepší knihy, žebříček knih ČBDB.cz

Flickr Images

Back to Top