100 ikonických okamžiků ve světě módy

21:00


„Během let jsem 
zjistil, že na šatech
je nejdůležitější žena,
která je nosí.“

YVES SAINT LAURENT

Šaty
Megan Hess

Šaty. Troufám si tvrdit, umělecký kousek, který vzešel z pera a barev módní umělkyně Megan Hess. Úvodem by se určitě slušelo pronést o ní pár slov, protože věřím, že její jméno ne každému hned něco řekne. Megan Hess je australská mezinárodní módní ilustrátorka, která svá díla vytváří pro ty nejprestižnější módní designéry a pro luxusní značky napříč celým světem - jako je například Dior, Fendi, Prada, Luis Vuitton, Cartier, Montblanc a pro mnoho dalších, světových značek. 

„Tyto šaty nebyly možná ty nejdražší nebo ty nejexkluzivnější, jejich záměrem nebylo oslnit, ale když si je žena oblékla, něco se stalo. Přeměnily se z pouhého kusu oděvu na významnou událost. Staly se ikonou.“

V zahraničí od Megan Hess vyšlo  několik knih a k nám se letos dostaly rovnou dva kousky. Jedním z nich je ilustrovaný svět módní ikony Coco Chanel, který vypadá stejně dobře, jako její další kniha, která nese název Šaty.  

Šaty v sobě obsahují 100 ikonických okamžiků ze světa módy, ve kterém, jak sama autorka v úvodu poznamenává, se pohybuje jak ryba ve vodě. Mnohokrát kreslila z prvních řad velkolepých módních přehlídek a nesčetněkrát ilustrovala šaty, které zdobily jak topmodelky, tak i celosvětově známé herečky. 



Kniha je rozdělená do šesti kapitol, které jsou i tématicky rozdělené. V první kapitole s názvem Návrháři nalezneme slavné návrháře či světové značky a jejich šaty, které se zkrátka vryly do paměti. V celé knize je každým šatům věnovaná dvojstrana, přičemž na jedné je nádherná ilustrace a na té druhé je odstavec, který obsahuje informace o dotyčném kousku. V něm se můžeme dozvědět, do jaké kolekce tyto šaty patří, kdy byly vytvořeny a samozřejmě i kdo je navrhl. 



Druhá a třetí kapitola nese název Ikony a Svatby. Megan do těchto kapitol použila šaty, které jsou pevně spjaty s jejich nositelkami. V těchto pasážích nalezneme známá jména jako jsou například Michelle ObamováTwigi, Carrie Bradshawová či Elizabeth Taylorová, Jacqueline Kennedyová a Vera Wang. A opět je každá dvojstrana věnovaná ilustraci v podobě významné ženské postavy a jejím nádherným šatům, které jsou doprovozené odstavcem obsahujícím informace o příležitosti, kdy je měly dotyčné na sobě. 



Další a zároveň i poslední tři kapitoly jsou věnované hudbě, filmu a Oskarům. V těch nalezneme slavná jména, jako je Lady Gaga a její módní kreace ze syrového hovězího masa, nezapomenutelnou Madonnu a její hravé "svatební" šaty s páskem se slavnou sponou s nápisem "Boy Toy", které na sobě měla v roce 1984 na předávání cen MTV Video Music Awards a díky kterým na sebe strhla plnou pozornost. Nalezneme zde také nezapomenutelnou Julii Roberts a její šarlatové šaty odhalující ramena z filmu Pretty Woman. Nechybí ani Marilyn Monroe a její legendární šaty z filmu Slaměný vdovec - ten, kdo by její ilustraci neznal, jako by snad ani nebyl. 



V kapitole Předávání Oskarů zas nalezneme nádherné splývavé či nadýchané róby, nad kterými ne jedno srdce zaplesá. I na těchto stranách je zkrátka si z čeho vybrat a ani zde oči neví, kam se dříve podívat.


Šaty jsou opravdu výjimečným kouskem, který se musí, ale opravdu musí v každé knihovně vyjímat, který zaujme na první pohled a který se jen tak hned neokouká - ta grafická stránka je naprosto úchvatná! A obsah? Co šaty, to další a další nádherná ilustrace. Odstavce, které jsou u nich uvedené, v sobě obsahují zajímavosti, které bych pravděpodobně sama nikde nevyhledala a také obsahují trefné postřehy či poznámky samotné autorky. Ale hlavně a především - musím je opět zdůraznit - ty ilustrace! Jsem z nich opravdu nadšená a dokázala bych si je prohlížet dlouhé hodiny

Na každé ilustraci se mi také líbí to, jak Megan trefně a věrně vystihla tváře známých hereček, ikon i zpěvaček a možná nebudu sama, když řeknu, že bych si některé ilustrace ráda vystavila byť třeba v podobě mnou pořízených fotografií. Šaty vám všem, kteří máte rádi ilustrované knihy a ti, kdo se zajímáte o módu, určitě doporučuji a věřím, že z nich budete nadšení stejně tak, jako jsem já

„Od jednoduché elegance malých černých Audrey Hepburnové ve Snídani u Tiffanyho k příslibu romantické pohádky ve svatebních šatech princezny Diany až po absurdní model z masa, který oblékla Lady Gaga, vyzdvihuje Megan Hess vrcholné okamžiky jednotlivých šatů a bere čtenáře na unikátní nezávaznou procházku historií luxusní módy.“

                                                      
Šaty
Autor: Megan Hess
Originální název: The Dress: 100 Iconic Moments in Fashion
NakladatelstvíEsence
Rok vydání: 2017; originál: 2014
Překlad: Ivana Nuhlíčková
Počet stran: 224
                                                      

Za recenzní výtisk děkuji Euromedia Group!


Mohlo by se vám líbit

11 komentářů

  1. Moc pěkná recenze. Kniha vypadá naprosto úžasně a nejradši bych si ji rovnou prolistovala. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za pochvalu! :) Ilustrace jsou nádherné! Určitě si knížku prolistuj! :)

      Vymazat
  2. Tak tahle recenze se ti fakt povedla! Včera jsem na ni v knihkupectví koukala a ty šaty o můj bože jsou nádherné! Myslím, že se pro ni vrátím. :))
    www.susanandherlife.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) A co se týče ilustrací - musím souhlasit! :) Je to zkrátka nádherný kousek :)

      Vymazat
  3. O knize slyším/čtu prvně a vůbec nevypadá špatně. :-) Děkuji za poutavou recenzi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že jsem přišla s něčím neokoukaným :). Šaty jsou zvenku i zevnitř doslova nádherné, určitě si je alespoň prolistuj :)

      Vymazat
  4. Ach můj bože. Tu knihu musím mít!!
    To je taková nádhera!!!!

    OdpovědětVymazat
  5. Zajímavý článek

    OdpovědětVymazat
  6. Zdravím, tuto knihu mám. Je to zajímavé čtení o módě. Jen mě napadá, že tyto modely předvádí modelky. Některé z nich určitě mají upravené poprsí. Já jsem se zajímala jen orientačně zde na cenu zákroku. Z pozdravem.

    OdpovědětVymazat
  7. Dobrý den, zrovna tuto knížku mám doma. Velmi zajímavá kniha o módě. Mě třeba se líbí náčrt kde jsou červené šaty. Tyto si může dovolit nosit jediné kdo má pevné poprsí nebo musí koupit podprsenku bez ramínek. Takovou jsem si objednala na této webové stránce. Přeji hezký den.

    OdpovědětVymazat

Spolupracuji

Nejlepší knihy, žebříček knih ČBDB.cz

Flickr Images

Back to Top