Džusy a smoothies

21:04



Navíc s pomocí džusů a smoothie se hned na 
začátku dne pozitivně naladí
a připomenu si, 
že o sebe musím pečovat. 
(6)


Lahodně s Ellou
Džusy a smoothies pro každý den

Ella Woodward 

Díky nakladatelství Omega se mi do rukou dostala malá kuchařka, na které se zasloužila britská foodblogerka Ella Woodward. Její jméno už vám možná něco říká, a to je jedině dobře, protože už u nás vyšly dvě (teď už tři) její kuchařky - Lahodně s Ellou, Lahodně s Ellou každý den a v květnu se chystá její čtvrtá kuchařka s názvem Lahodně s Ellou a s přáteli.

A mně se dostala do rukou v pořadí její třetí kuchařka z malé edice s názvem Lahodně s Ellou: Džusy a smoothies pro každý den. Tato menší knížečka obsahuje 30 receptů na smoothie, džusy a kaše. Anotace knížky zní vážně dobře a rozhodně můžu říct, že mě na svůj obsah navnadila.

Hned na úvod nám Ella prozrazuje něco málo o džusech a smoothies, jaký je mezi nimi rozdíl, kdy si sama ráda smoothie či džus udělá, a jak jsou pro ni důležité. Samozřejmě, že se s námi podělí o své tipy a rady, ohledně samotných příprav. 


Co se samotných receptů týče - Ella u hodně smoothies používá ořechové máslo a ořechové mléko, jejichž výroba není nejlevnější, a používá takové ingredience, na které nejsem zvyklá. Například nepoužívám a ani doma nemám datlový sirup, mandlové máslo či extrakt z kořene macy peruánské, a proto bych je do svého smoothie doma nepřidala. A věřím, že právě tyto suroviny dodají samotnému smoothie jinou chuť, a právě díky nim se od ostatních smoothies a džusů liší a jsou jedinečné. Ve finále by byla jedině škoda, kdyby se z Elliiných receptů vynechaly a tím smoothies s džusy ztratily na své unikátnosti. A když jsem u těch receptů, je jedna věc, které jsem si všimla a která mě po několika receptech udeřila do očí. Každý recept začíná se slovy: tohle smoothie, tahle směs, tenhle koktejl, a právě tento doslovný překlad jde na vrub překladatelky a zbytečně narušuje zážitek ze čtení.

Moje džusy a smoothies jsou výhradně z čerstvých surovin rostlinného původu a obsahují vše co potřebujete, abyste se ctili skvěle. Navíc jsou časově nenáročné na přípravu, takže si je snadno dokážou připravit i ti z vás, kteří jste velmi vytížení, ale není vám lhostejné vaše zdraví.

Na druhou stranu musím říct, že mnoho smoothies vypadá opravdu dobře a většinu surovin nebude žádný problém sehnat. Tak třeba takové smoothie z mražených malin, broskví a pomerančů už samo o sobě křičí léto a to samé papája s mangem a limetou. Nebo takový melounový džus s mátou zní opravdu báječně a to ani nemluvím o smoothies z citrusů anebo z ananasu.



A pokud máte problém s ovocem a upřednostňujete spíše zeleninu, zoufat si nebudete, protože si pro nás Ella připravila několik zdravých a doslova a do písmene brčálově zelených džusů, na které se sama těším, až je vyzkouším. V nich většinou dominuje okurka, špenát a nechybí kadeřávek, řapíkatý celer či petrželka. A nechybí ani zástupci červené zeleniny, jako jsou třeba rajčata s červenou řepou.



Ještě bych se ráda zmínila o formátu této kuchařky, který mě zaujal tím, že je menší a vidím v tom docela výhodu, protože pokud si budete dělat smoothie každý den, knížka vám v kuchyni určitě překážet nebude. Většinou má každý recept pro sebe dvojstránku, kde na jedné straně je text s receptem a na druhé jsou opravdu vydařené fotografie s hotovým smoothie, džusem či kaší. A ještě nesmím opomenout, že na konci kuchařky je několik stránek věnovaným vlastním poznámkám. Ty mi přijdou hodně praktické, protože si sem člověk může zapsat své poupravené recepty či své vlastní ozkoušené oblíbence.



Všehovšudy ten, kdo by si rád pořídil knížku o smoothies a džusech, které v dnešní době nabírají na své oblíbenosti a které nejsou v obchodech zrovna nejlevnější, a chce do sebe dostávat velké množství vitamínů, ať se nezapomene mrknout i do této mini kuchařky!

                                                      
Lahodně s Ellou
Džusy a smoothies pro každý den
Originální název: Deliciously Ella Smoothies Juices
Autor: Ella Woodward
Nakladatelství: Omega
Rok vydání: 2017, originál: 2016
Foto: Clare Winfield
Obálka: Pavel Tůma
Překlad: Zuzana Dyková
Počet stran: 80
                                                      

Za poskytnutí tohoto recenzního výtisku děkuji nakladatelství Omega. Více informací o knize se můžete dočíst zde a zakoupit ji můžete zde.

Mohlo by se vám líbit

6 komentářů

  1. Knížka vypadá parádně :) Možná si ji časem pořídím, na léto by se hodila :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mrkni se do ní! :) Nějaké recepty tě určitě zaujmou! :)

      Vymazat
  2. Velmi pěkná recenze a krásné fotky :-) A ano názor máme velmi podobný a některé suroviny mě zaskočily stejně jako tebe :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že se ti líbí! Jééé, no tak to je super, že v tom nejsem sama :D

      Vymazat
  3. Vypadá opravdu skvěle. :) Určitě se po ní mrknu.

    OdpovědětVymazat

Spolupracuji

Nejlepší knihy, žebříček knih ČBDB.cz

Flickr Images

Back to Top