„Hledám Linh Cindera,“ řekl princ. „Je tady?“

22:36

Cinder

Autor: Marissa Meyerová
Originální název: Cinder
Nakladatelství: Egmont
Rok vydání: 2012; originál: 2012
Překlad: Jana Zejmanová

Počet stran: 400
Série: Měsíční kroniky


„Ne ne, Popelko, ani šaty na to nemáš

a tancovat taky neumíš.

Tam by se ti leda vysmáli!“


Do rukou se mi dostala vskutku zajímavá knížka - lépe řečeno - pohádka. Pohádka v podobě retellingu a už podle názvu jste mohli uhodnout, že jde o Popelku. Ale nenechte se zmást! Jestli čekáte, že na vás vykoukne tak dobře známý a nazpaměť naučený děj, hodně se mýlíte!


S otevřením knihy a začtením se do prvních řádků se ocitáme v budoucnosti, ve které se běžně mezi lidmi pohybují androidikyborgové a technologie je na tak vysoké úrovni, že si to v dnešní době sotva dokážeme představit.




Kvůli čtvrté světové válce, která kdysi na Zemi proběhla, je svět rozdělen do unií a společenství, která si žijí v celku poklidným životem. Ale. Všichni na Zemi mají jednoho společného nepřítele, u kterého se obávají, že rozpoutá další velkou válku. Tímto nepřítelem je veleznámá Levana, Měsíční královna. A když vám řeknu, že z této ženy nemají strach jen pozemšťané ale i měsíčňané, je to co říct. (A to mi věřte!)

Další hrozbu představuje smrtící nákaza, která se šíří světem a kvůli které umírá čím dál tím větší počet lidí a na kterou nebyl stále vynalezen žádný lék ani žádná protilátka. Vědci však neztrácí naději a stále hledají něco, co Letomózu vyléčí.

Cindeřina vnitřní síť převzala kontrolu nad jejím mozkem jako pokaždé, když Cinder nedokázala myslet sama za sebe. Zahájila vyhledávání, navazovala spojení a zásobovala ji informacemi, které nechtěla vidět.

Letumóza. Modrá horečka. Celosvětová epidemie. Statisíce obětí. Příčina: neznámá, léčba: neznámá.
Teď se ale pojďme podívat na hlavní postavy.

Hned na prvních stránkách se seznamujeme s šestnáctiletou mechaničkou Cinder, která vyrůstá se svými nevlastními sestrami - Perlou, která je vždy nafouknutá jak guma u pneumatiky, a Pivoňkou, která jí naopak žití s nevlastní rodinou aspoň trošku usnadňuje. A pak je tu samozřejmě macecha jménem Adri, která jí rozhodně nic nenechá zadarmo. Žití s nevlastní rodinou není samo o sobě žádný med, ale když k tomu připočtete to, že je Cinder z podstatné části i kyborg a tím pádem ji i macecha svým způsobem vlastní, člověka to pěkně otráví, unaví a sníží sebevědomí. 

„Jsi hodná, Iko, děkuju ti. Jen doufám, že si toho nevšimne Adri. Roztrhla by mě, kdyby věděla, že jsem utratila šest set univů za nohu.“ Utáhla poslední šroub a natáhla nohu. Hýbala kotníkem dopředu a dozadu a vrtěla prsty. Noha byla sice trochu zatuhlá a nervové senzory budou potřebovat ještě pár dní, než se sladí s novými dráty, ale aspoň už nebude muset kulhat. 


To, že je Cinder kyborg, má ale i své výhody - díky velkému mozkovému rozhraní, které ji umožňuje opravovat věci tak, jak to nikdo jiný nedokáže, se stala vyhlášenou mechaničkou po celém Novém Pekingu. A to až tak známou, že si ji jednoho dne nevyhledá nikdo jiný, než sám princ Kai, který od ní potřebuje opravit porouchaného androida. A díky porouchanému androidovi se začne Cinder dozvídat takové věci, které nejen jí navždy změní život.


Setkal se s jejím pohledem, překvapený, jako by zapomněl, s kým mluví. Potom jí nabídl: „Můžete mi říkat Kai.“ Zamrkala. „Prosím?“ „Už žádné, Vaše Výsosti. To slyším pořád od... všech ostatních. Říkejte mi prostě Kai.“ „Ne. To se nehodí -“ „Nenuťte mě, abych vám to dal jako královský rozkaz.“ Pousmál se.


Když jsem se dozvěděla o retellingu Popelky, hodně jsem zbystřila. Když jsem však četla anotaci, a tam narážela na slovíčka jako je android, kyborg a tak dál, v hlavě mi začalo šrotovat, že to asi nic pro mě nebude. Rozhodně se neřadím do skupiny lidí, kteří mají rádi scifi. Přesto mě plno kladných hodnocení a pění chvály právě na tuto knížku a vlastně nejen na ni, nýbrž na celou sérii! ... popostrčilo k tomu, po této knížce sáhnout. A? Absolutně ničeho nelituji a nechápu, vůbec nechápu, proč jsem ji nepřečetla dřív.




V knize postupně narážíme na prvky, které odkazují k již zmiňované Popelce, ale znovu opakuji, rozhodně se nemusíte bát, že byste se při čtení nudili a měli děj prokouknutý. Naopak, myslím si, že vás kolikrát překvapí. Autorka pro nás otevřela nový, zajímavý svět - vlastně dva světy. Zemi a její pozemšťany a Měsíc a jeho měsíčňany. Do toho všeho zakomponovala onu smrtící nákazu a velkou politickou hrozbu v podobě královny Levany. Navzájem to propojila a to všechno na motivy tak známé a omílané pohádky, ve které nechybí ani princ a ani Popelka. Stejný a přesto naprosto jiný příběh. Teď bych tak ráda spoilerovala a více se rozepsala, ale to vám přeci nemůžu udělat. A i přesto, že jsem si čtená báječně užila, si myslím, že tohle byl jen začátek jedné obrovské jízdy a že s dalšími díly se veškerý příběh jen prohloubí a dokonale vyšperkuje.

Znáte ten pocit, kdy musíte číst dlouho do noci, ba dokonce až do rána a ráno musíte vstát do práce či do školy, ale přesto vám knížka nedá spát? Tak to je přesně případ Cinder.

Kdo nečetl, nepochopí a nechť to co nejdřív napraví!


Moje hodnocení 4,5/5 (nechávám si rezervu na další díly!)



Za tento recenzní výtisk srdečně děkuji portálu DOBRE-KNIHY.cz Toto vydání najdete v sekci fantasy, sci-fi, horory a knihu můžete zakoupit zde.


Mohlo by se vám líbit

12 komentářů

  1. Ach jo, stále se na ní chystám, už abych se k ní dostala :-). Pěkná recenze :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za pochvalu! :) Určitě se do ní co nejdříve pusť! :)

      Vymazat
  2. Cinder byla úplně úžasná! :3 já už mám za sebou Scarlet a taky byla úplně boží! :D A co je nejlepší? Už na mě doma čeká i Cress :D jinak povedená recenze, i když rezervu v hodnocení bych si nevynechala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mockrát ti děkuju za pochvalu! :) Z prvního dílu Měsíčních kronik jsem doopravdy nadšená a nemůžu se dočkat dalšího dílu! :D (ten jsem si dnes v bazaru objednala :D)

      Vymazat
  3. Četla jsem a naprosto s tebou souhlasím :)

    OdpovědětVymazat
  4. Moc krásná recenze. Knihu jsme zaregistrovala, ale nečetla. Možná, že napravím :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju ti za pochvalu, jsem ráda, že se recenze líbí! :) Určitě se po ní podívej. Myslím, že by se ti mohla líbit! :)

      Vymazat
  5. Pěkně napsáno. Já jsem knihu přečetla relativně nedávno a souhlasím ! Začala jsem číst pozdě v noci a knihu zavřela až v brzkých ranních hodinách po přečtení posledního slova.
    Už jsem zvědavá na další díly :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! :) Také jsem zvědavá na další díl. Mám ho objednaný, tak snad přijde co nejdříve :D

      Vymazat
  6. Moc pěkná recenze :) Já se na ni pořád chystám :D Ale je vidět, že na této sérii určitě něco bude, když si ji všichni chválí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také jsem neodolala "tomu tlaku" :D a nechala se strhnout "měsíční vlnou" :D

      Vymazat

Spolupracuji

Nejlepší knihy, žebříček knih ČBDB.cz

Flickr Images

Back to Top