Barevně ve škole čar a kouzel!

21:11

Harry Potter a Tajemná komnata

Autor: Joanne Kathleen Rowling
Originální název: 

Harry Potter and Chamber of Secrets
Nakladatelství: Albatros
Rok vydání: 2016; originál: 1998
Překlad: Vladimír Medek

Ilustrace: Jim Kay
Počet stran: 312

Po dočtení prvního dílu Harryho Pottera jsem se téměř hned vrhla na díl druhý s názvem Harry Potter a Tajemná komnata, který jsem nečetla snad už deset let. A musím upozornit, že toto nové vydání je snad vše, jen ne obyčejné!


Jako správný Pottermil jsem měla ilustrované vydání Harryho a Tajemné komnaty ve svém knižním seznamu jako obrovské číslo jedna. Minulý rok jsem dostala ilustrované vydání prvního dílu, na které můžete najít recenzi zde a které mě naprosto nadchlo, proto jsem si nemohla nechat ujít ani tuto žhavou potterovskou novinku. Pojďme se na ní podívat!


Harry tráví prázdniny u své tety a strýce, kteří ho nemůžou v žádném případě vystát. On je však na tom podobně a už odpočítává dny, kdy se bude moci vrátit do Bradavic, školy čar a kouzel, ve které se cítí víc doma než kdekoliv jinde. Než se však vrátí do školy, navštíví ho malý, umolousaný, domácí skřítek jménem Dobby s velkým varováním. 

"Harry Potter je tak statečný a odvážný! Čelil v životě už tolika nebezpečím! Dobby ovšem přišel Harryho Pottera chránit, přišel ho varovat, i když si za to bude muset přivřít uši do dvířek u trouby...Harry Potter se nesmí vrátit do Bradavic!Jestliže se Harry Potter vrátí do Bradavic, hrozí mu smrtelné nebezpečí!"

No, co si budeme povídat, pokud byste byli u někoho, koho nemáte rádi, a někdo by vám říkal, abyste od toho člověka vůbec neodjížděli, poslechli byste ho? Jasně že ne. Dobby se snaží Harrymu všelijak zabránit, aby se do školy vůbec dostal. Nakonec, přes všechny útrapy, které mu domácí skřítek přichystal, se dvanáctiletý Harry opět dostává do čarodějnické školy.

Ve škole se Harry setkává se známými ale i novými tvářemi. Jednou z nových postav, která nás již od samého začátku knihy doprovází, je nový učitel Obrany proti černé magii a není to nikdo jiný, než slavný Zlatoslav Lockhart, který vrhá úsměvy a podpisy snad do všech světových stran, chvástá se, jak vlastně kdekoho přemohl, komukoliv pomohl a bůh ví koho, zachránil. Nejhorší na tom je, že mu to každý (bohužel převážně dívky a ženy) věří! Zkrátka opravdový chlap k zulíbání a ocenění... Samozřejmě, že ne podle mě!

Ve škole se ale začnou dít prapodivné věci. Začne to kočkou, kterou má místní školník a kterou najde Harry, Ron a Hermiona na chodbě mrtvou, nebo lépe řečeno zkamenělou a téměř mrtvou a nad ní na stěně nápis:

"Tajemná komnata je znovu otevřena.Nepřátelé dědice, mějte se na pozoru."

Tento nápis vyvolá ve škole naprostý rozruch a nedlouho na to se začínají objevovat  další a další "zkamenělí" studenti, a to má za následek to, že ve škole panuje naprostý strach. Harry, Ron i Hermiona mají tip, kdo by za těmito útoky mohl stát a tím člověkem není nikdo jiný, než jejich nepřítel číslo jedna - samolibý a arogantní Draco Malfoy. Proto se rozhodnou, že se do pátrání po onom útočníkovi pustí sami na vlastní pěst a jako prvního si proklepnou Malfoye.

Do toho všeho se však v Harryho hlavě dějí prapodivné věci. Před každým dalším útokem slyší hlasy lačnící po krvi. Má to ale jeden háček. Nikdo jiný ty hlasy neslyší.

***
V knížce se nám znovu otvírá všem tak známý svět, na kterém plno z nás vyrůstalo (a to včetně mě).

Dursleyovi. Hedvika. Ron a Hermiona. Spěšný vlak. Snape. Zlatoslav. Protiva. Velká síň. Moudrý klobouk. To vše v Tajemné komnatě bylo a znovu mi připomnělo, jak skvělý je to svět. V tomto dílu nám autorka o něco více otevřela vrátka do svého kouzelného světa a my tak mohli o něco hlouběji nahlédnout pod pomyslnou pokličku. Jednotlivé charaktery jsou mnohem více rozepsány, a tak si o jednotlivých postavách můžeme vytvořit o něco větší či přesnější obrázek. Například Hermiona na mě nepůsobí tak nafoukaně jako v Kameni mudrců a takový Fred s Georgem tu jsou vykresleni jako ti praví šprýmaři (v některých částech, kde vystupovali, jsem se musela i v metru usmívat). 

Vzhledem k tomu, že Harryho znám a vím, jak co bude pokračovat, tak si všímám i drobností, které se v knížkách objevují. Uznávám a především smekám před autorkou, protože má vše bravurně promyšlené a vymyšlené. Děj ubíhal stránku za stránkou a člověk se ani na chvilku nenudil. S žádnými rozvláčněnými popisky v knížce nepočítejte. Zaručuji vám, že se rozhodně nestane, že byste se do čtení museli nutit kvůli sáhodlouhým popiskům.

Toto vydání je opět speciální a to především díky svým ilustracím, které opatřil nadaný britský ilustrátor Jim Kay. Ilustrace v knize jsou různé, ale všechny jsou opravdu nádherné. Některé z nich jsou téměř dvojstránkové, jiné jsou menší a text obtéká kolem nich. V knize mě zaujaly stránky, které byly na tmavém pozadí, což beru jako velmi zajímavé zpestření a abych se přiznala, při čtení jsem se těšila, až dočtu/dojdu na konec stránky a budu  moci stránku otočit a podívat se, jaká další ilustrace na mě vykoukne. A právě díky těmto ilustracím jsem si čtení Harryho opravdu užívala.

Více informací o autorově tvorbě můžete najít na jeho webových stránkách či se můžete podívat na inspirativní, pětiminutové video. V tomto videu nám Jim například svěřuje, kde hledá inspiraci. A kde? Převážně v přírodě - konkrétně v rostlinách. Ty ho inspirují jak v barvách, struktuře, tak i svým pohybem ve větru, stínem, který na ně dopadá či v jednotlivém rozložení rostlin. Rozhodně vám doporučuji se na jeho webových stránkách či u videa alespoň na chvilku zdržet a mrknout na jeho tvorbu

Na ukázku jsem pro vás vybrala několik ilustrací, jako v minulé recenzi, tak jdeme na ně!



***
"Tenhle týden je to už potřetí!" hřímal přes stůl. "Jestli té sově nedokážeš poručit, musí z domu!"Harry se mu to už poněkolikáté pokusil vysvětlit."Když ona se nudí," řekl. "Je zvyklá létat venku. Kdybych ji prostě mohl na noc pustit..."(str. 9)

)

***
"Domácí skřítek se musí na svobodu jedině propustit, pane. A tahle rodina Dobbyho nikdy nepropustí...Dobby bude své rodině sloužit, dokud neumře, pane..."(str. 19)


***
Letící auto se snášelo níž a níž. Mezi stromy už teď prosvěcovalo jasně červené slunce.(str. 31)


***
"Rone! Rone! Nestalo se ti nic?" křičela Hermiona.Ron otevřel pusu, aby jí odpověděl, nezmohl se však na jediné slovo; místo toho mohutně říhl a z úst se mu vysypalo několik slimáků.(str. 96)


***
"Fawkes je fénix, Harry. Fénixové shoří, když přijde jejich chvíle, a z popela se znovu narodí. Podívej se..."Harry se podíval na zem a uviděl, jak z popela vystrčil hlavu maličký, svraštělý, právě narozený pták. Byl stejně ošklivý jako jeho předchůdce.


***
Harry se zděšeně díval, jak se jeho ústa víc a víc otvírají, až místo nich zela veliká černá díra.V tom se cosi pohnulo v kamenných ústech sochy: něco se plazilo z těch temných hlubin ven. (str. 247)


Věřím, že nádherné ilustrace nalákají nové a třeba i starší čtenáře, kteří v minulosti z jakéhokoliv důvodu Harryho nečetli, anebo si toto vydání pořídí kvůli svým dětem, kterým pak po večerech budou z tohoto krásného vydání předčítat a prohlížet si spolu stránku za stránkou. Kdo váhá, zda si knihu pořídit, tak za mě rozhodně říkám obrovské ANO!

Za tento recenzní výtisk srdečně děkuji portálu DOBRE-KNIHY.cz Toto vydání najdete v sekci fantasy, sci-fi, horory a knihu můžete zakoupit zde.


Moje hodnocení 5/5



Mohlo by se vám líbit

2 komentářů

  1. Kdyz jsem videla skritka Dobbyho malém jsem umrela smichy 😂😂
    Ja knizku dostanu k svatku, snad 😂
    Mam první dil a je to bozi :)
    Katy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D on je to vlastně takový malinkatý tydýtek :D
      Já si ilustrovaná vydání nemůžu vynachválit a všem kolem sebe je doporučuji! :)

      Vymazat

Spolupracuji

Nejlepší knihy, žebříček knih ČBDB.cz

Flickr Images

Back to Top