Dvanáct minus jedna

15:37

Jedenáct


Autor: Mark Watson
Originální název: Eleven
Nakladatelství: Knižní klub
Rok vydání: 2012; originál: 2010

Překlad: Pavel Kříž
Obálka: Kateřina Stárková
Počet stran: 280

Abych řekla pravdu, nikdy jsem se nezamyslela nad tím, že svým chováním můžu ovlivnit, bůh ví kolik lidí, kteří se ani nikdy nemuseli potkat. Ba dokonce o sobě vůbec vědět. Zpětně by mě zajímalo
, komu a jak jsem nevědomky tak trošku přispěla do mlýna... A upřímně doufám, že pokud jsem tedy někomu přispěla, že to bylo jen v tom dobrém!


Hlavním hrdinou románu Jedenáct je Xavier Ireland, který se společně se svým kolegou Murrayem živí jako londýnský moderátor v rádiu pořadu Noční linky. V Nočních linkách se Xavier stává "neodborným" specialistou na jakékoliv lidské útrapy a strasti, co člověka v průběhu života potkají. Lidé se mu svěřují se svými tajemstvími a on se jim na oplátku snaží - ať už v živém vysílání či jen po emailech - poradit a pomoci. Vysílání Nočních linek má proto vcelku kladné ohlasy a Xavier si tak žije poměrně příjemným, místy až dokonce nudným, životem. Ten nabyl určitého rytmu, který se skládá buď z Nočních linek, nebo občasného povyražení v podobě sobotních turnajů ve Scarbble. Na další osoby v Xavierově životě zkrátka není čas nebo spíše potřeba. Tedy až na svéráznou uklízečku Pippu, kterou si do svého malého a pořádně zaneřáděného bytu najme a která v něm po dlouhé době zažehne malou jiskřičku.

Takovýto život ale vždycky neměl.

Xavierovo skutečné jméno bylo Chris Cotswold. Kdysi patřil do party čtyř nerozlučných přátel, kteří se znali již od útlého věku a nedali bez sebe ani ránu. Přesto se pomyslná pouta potrhala, až se v jeden okamžik přetrhla úplně a Chris z Austrálie přestal existovat a objevil se místo toho londýnský moderátor Xavier - ten, který v osudovém okamžiku nepomůže tomu, kdo zrovna pomoc nutně potřebuje a tím spustí koloběh situací, které zásadním způsobem ovlivní životy cizích, na sobě nezávislých lidí.


"Co by nemělo být v pořádku?" Doopravdy je v životě každého člověka v každé chvíli spousta věcí, které nemusí být v pořádku. To je jeden z důvodů, proč je Xavier ve své kůži při rozhlasovém pořadu, kde se může pět minut zabývat problémy ostatních jako rychloseznamovač v oblasti poradenství a pak je vypustit zpátky do světa s přáním všeho nejlepšího. Mimo ten pětiminutový formát jsou problémy mnohem hůře zvládnutelné, mívají doložky a námitky, mění tvar jako inkoust ve vodě. Říká, že je lepší se do nich nezaplétat než do nich fušovat, nešťourat do vosího hnízda, pokud člověk neví, co má dělat, když vosy vyletí. (str. 69)

Proč si ale Chris změnil svou identitu a proč se pouta zcela přetrhala? Co se myslí tím osudovým okamžikem, který změní jedenáct životů? Kdo jsou ti lidé, kterým se změní život? To vše se budete muset dočíst.

Mark Watson alias autor tohoto románu si pro sebe ukrojil poměrně velké sousto. No, sepsat jedenáct osudů na 280 stránek není málo a já byla zvědavá, jak se tohoto úkolu zhostil. Musím přiznat, že jsem se bála, že v knize bude plno jmen a já budu neustále tápat, kdo je kdo a než se pořádně začtu, budu na konci knihy. Chyba lávky! Tento román mě opravdu (a když už to musím říct z plných plic) nehorázně překvapil! Styl, kterým autor píše, se mi neskutečně líbí, používání slovních spojení, které se ne vždy a rozhodně ne běžně pospolu vyskytují a nečekaná nahlédnutí do budoucnosti různých osob z příběhu mě kolikrát překvapily? Nadchly? Vytrhly ze čtení? Avšak v dobrém slova smyslu. 

Postava Xaviera mi byla sympatická a kapitoly, ve kterých vzpomínal na minulost, kdy žil ještě se svými přáteli v Austrálii, pomalinku odhalují podstatný důvod, proč svůj domov opustil. A přestože jsem zmínila, že hlavní postavou je Xavier, je román psaný z pohledu oněch jedenácti lidí, kteří jsou v příběhu propletení a čím více stránek člověk přečte, tím více se jejich životy propletou. A tak se příběh nabaluje a nabaluje, až je člověk v napětí, jak to všechno skončí. 

Rozhodně knihu doporučuji všem, ať už si chcete užít pořádnou dávku britského čtení nebo zjistit více o všech jedenácti lidech!


Moje hodnocení 5/5


Mohlo by se vám líbit

4 komentářů

  1. Díky za tip, přidávám si ji do seznamu knih, které musím mít :D

    OdpovědětVymazat
  2. díky,koukám na jeho knihy v knižním klubu už dlouho a tys mi to rozhodnutí ulehčila :-)

    OdpovědětVymazat

Spolupracuji

Nejlepší knihy, žebříček knih ČBDB.cz

Flickr Images

Back to Top