Tipy na knihy aneb Imaginární přítel a Červená, bílá a královsky modrá

22:05


Jedna od druhé snad už víc odlišná být nemůže, a přesto jsou obě naprosto skvělé! A o kterých knihách že mluvím? Že vám nic neříká Imaginární přítel a Červená, bílá a královsky modrá? Ale jděte!



Pokud vám něco říká Muffin a čaj, pokud jste dokonce četli jejich pokračování v podobě Koláčků a spiklenců a pokud rádi zabrousíte do vod literatury s LGBT tématikou - Červená, bílá a královsky modrá je pro vás přesně, ale naprosto přesně to pravé ořechové!


Červenou, bílou a královsky modrou byste mohli hledat v sekci young adult literatury - nicméně by nebylo od věci ji oprášit kabátek a přesunout ji o kategorii dál. Ne, že bych byla puritánka, ale přeci jen se v ní vyskytují docela podrobně popisované erotické scény, tudíž - za mě bych ji šoupla do new adult, ale jak se říká, proti gustu...!


Ale ruce pryč od kategorií a škatulek a něco málo k příběhu. Zkuste si představit britskou královskou rodinu, pak k ní připojte rodinu prezidentky USA, do každé rodiny dosaďte gaye, kteří se zprvu extrémně nenávidí, ale jsou nuceni spolu nějaký ten čas vydržet. Říkám vám na rovinu - román jsem si neskutečně užila. Ať už díky britské královské rodině (kterou mám ve skutečnosti nadmíru ráda) či díky tomu "hate-love" tanečku mezi hlavními protagonisty. 

Co se stane, když se syn americké prezidentky zamiluje do britského prince? Alex Claremont-Diaz je pohledný a nesmírně charismatický mladík. Pro Bílý dům představuje marketingový poklad. Jediný problém je, že si dvakrát nerozumí s Henrym, princem na opačné straně Atlantiku. Když se navíc v bulváru objeví závěry, na nichž se Alex hádá s Henrym na královské svatbě, má to neblahý dopad na americko-britské vztahy. Hlavy rodin a států proto sestaví plán, jak napravit škody – Alex a Henry pro veřejnost sehrají divadýlko a uzavřou příměří. Jejich fingované přátelství ale postupně přerůstá v cosi mnohem hlubšího a taky nebezpečnějšího. Kdyby se totiž jejich přísně utajovaný vztah provalil, mohlo by to zmařit probíhající prezidentskou kampaň a zcela změnit vztah obou národů...
Vůbec se nedivím, že Červená, bílá a královsky modrá se minulý rok stala v zahraničí takovým hitem. Za mě jedno skutečně velké doporučení. Pokud hledáte knihu, která vám zlepší náladu, knihu plnou sarkasmu a knihu, kterou prostě a jednoduše neodložíte, Alex s Henrym pro vás budou perfektní společníci! 

***

Imaginární přítel je za mě jedna z nejlepších knih letošního roku.  Jestli jste viděli Stranger Things, asi si dokážete představit atmosféru, která se line celým příběhem i hlavního hrdinu, který je ještě malým klukem. Hned od začátku je vám jasné, že se "něco" bude dít. Už během čtení prologu mi běhal mráz po zádech.  


Příběh jako takový je neskutečně čtivý - s přibývajícími stránkami napětí a záhady stoupají. S každým dalším otočením stránky anebo s dočtením další kapitoly si myslíte (při nejmenším doufáte), že maličko nadzvednete pomyslnou pokličku. A ono ne.  Ale!  Na další stránce objevíte další stopu, která vás zkrátka donutí se do další kapitoly začíst. Mimochodem - kapitoly jsou kapitoly samy i sobě! Není nad ty krátké, které prostě dodávají pocit, že čteme rychlostí blesku - minimálně na mě to takový účinek mají. Takže když jsem zjistila, že jedna taková kapitola má třeba i tři stránky, nemohla jsem se odtrhnout a četla jsem vskutku hodně pozdě do noci.

Napínavý hororový příběh od autora bestselleru Ten, kdo stojí v koutě. Kate Reesovou život naučil, že násilníkovi, co přísahá, jak se polepší, není radno věřit. A tak sebere uprostřed noci svého sedmiletého syna Christophera a společně se vydávají hledat nový život. Cesta je zavede až do malého městečka Mill Grove v Pensylvánii, které je tak odlehlé a zapomenuté, že by je tam nikdy nikdo nehledal. Jenže když necháte jedno nebezpečí za zády, neznamená to, že další na vás už nečeká. A přitom se z počátku zdá, že konečně našli klidné místo k životu. Jenže pak Christopher zmizí. Šest dlouhých dní po něm není ani stopy. Dokud zničehonic nevyjde z lesa na kraji města. Není zraněný, je na něm ale něco divného. Nevrací se totiž sám. V hlavě slyší hlas, který mu napovídá, co má dělat. Hlas, který pro něj má jasný úkol. Christopher musí do Vánoc v lese postavit stromový domek. Pokud to nedokáže, stane se všem v Mill Grove včetně jeho milované maminky něco nepopsatelně strašného...

Za mě vážně výborný hororový příběh, od kterého jsem se nemohla odtrhnout. Opakovala bych se, kdybych říkala, že napětí houstne s každou stránkou. Chbovsky píše vážně výborně - bez zbytečných a sáhodlouhých popisů, které mnohým z nás dvakrát nevoní. A co se týče samotného konce - ten už na mě kapánek byl moc, nicméně zážitek se mi jím nezkazil. Pořád si stojím za tím, že to je jedna z nejlepších knih, které jsem letošní rok přečetla. A jen tak závěrem. Asi se už nikdy nebudu dívat stejně na stromové domky nebo na mé milované jeleny. Jako, člověk už vlastně ani neví, co by se mohlo stát, kdyby prošel dveřmi, že?

 PS. #ImaginarniPritel je můj velký #tipnaknihu během podzimu!

 
Tak, a to bychom měli dnešních pár tipů, 
na kterých má ohromnou zásluhu Knižní klub!


Mohlo by se vám líbit

1 komentářů

  1. Obě knihy mám v hledáčku od chvíle, co vyšly. :) Zaujalo mě tvé označení nejlepší knihy letošního roku u Imaginárního přítele... o to víc jsi mě nalákala. :)

    OdpovědětVymazat

Spolupracuji

Nejlepší knihy, žebříček knih ČBDB.cz

Flickr Images

Back to Top