Některé večery mají zvláštní náboj

14:28


Podělaným navrch
Becky Albertalli


Americká autorka Becky Albertalli je v knižním světě poměrně známou spisovatelkou. Velký boom zažila díky svému úspěšnému titulu Probuzení Simona Spiera. Její debut u nás vyšel už minulý rok v nakladatelství Yoli, a pokud jste tuto young adultovku ještě nečetli, myslím, že nastává ta správná chvíle, poněvadž v letošním roce nás Simon očekává na filmových plátnech!

Od Simona se dostáváme ke spisovatelčině horké knižní novince, kterou taktéž vydalo nakladatelství Yoli. Řeč je o  young adultovce Podělaným navrch. Na rozdíl od autorčina debutu, kde byla hlavní postava mužská, v její nové knize vystupuje sedmnáctiletá hrdinka jménem Molly.


Ta je jednou z dvojčat, přičemž by se dalo říci, že jedna bez druhé nedá ani ránu. Co se ale stane, když ve svých sladkých sedmnácti letech všichni mluví o klucích a holkách, o líbání a o všem, co je s randěním spojené? Sesterským poutem to pořádně zatřese, ale to zkrátka k životu už patří, anebo ne?


Protože jakmile jednou s někým sdílíte dělohu, nic takového jako tajemství mezi vámi neexistuje. (str. 19)

Podělaným navrch je doslova a do písmene milým příběhem, který vás zahřeje u srdíčka. Samozřejmě, že na tom má velký podíl právě Molly, kterou si díky její miloučké a vtipné povaze nejde nezamilovat, její naprosto rozdílné dvojče Cassie a jejich společní kamarádi. Autorka píše velice lehce a čtivě, a proto se také není čemu divit, když se mnohdy nad trefnými poznámkami, které Molly či ostatní vypustí z pusy, usmějete.

Mám jednu frustrující vlastnost: když jsou všichni ostatní šťastní, většinou nedokážu zůstat naštvaná. Moje nálady jsou jak ovce. Je to na nic, protože člověk občas fakt chce být naštvaný. (str. 31)

Sedmnáctiletá hlavní hrdinka je krapet uťápnutá, chytrá, vtipná holčina a čtení z jejího pohledu jsem si vážně užila. Dokonce jsem si v knize založila hned několik krásných, k zamyšlení vhodných a pravdu dících myšlenek, které nám Molly zprostředkovává.

Na to, že samotný příběh čítá 273 stran, se v knize vyskytuje poměrně dost vedlejších postav. Přesto se autorce musí nechat, že všechny postavy, a to i ty vedlejší, skvěle popsala. Jasně, že mezi nimi najdete ty, kteří se vám budou líbit, a i ty, se kterými byste si  čerstvě upečené sušenky asi moc nedali.

Pro to, že jsem se šestadvacetkrát zamilovala a nikdy neměla přítele, existuje důvod. Tak docela nechápu, jak vlastně kdokoli dokáže najít přítele. Nebo přítelkyni. Pravděpodobnost toho je úplně maličká. Musí se vám líbit přesně ten správný člověk přesně v tu správnou chvíli. A vy se mu musíte líbit taky. Dokonalé prolnutí pocitů a okolností. Je to skoro nepředstavitelné, že se to děje tak často. (str. 18)

Příběh je ve své podstatě vlastně jednoduchý a možná dokonce i předvídatelný, ale díky němu a hlavně díky Molly si zavzpomínáte na své první lásky, na ty obavy spojené se vším nepoznaným a na to odhodlávání udělat ten či onen krok k vašemu vysněnému protějšku. Koneckonců, "protějšek" to být ani nemusí, v knize totiž podobně jako u Simona dostává slovo a prostor LGBT (víc takových knížek!). 

Podělaným navrch je čtivý young adult příběh, který pohladí na duši. Pokud byste si rádi přečetli milý příběh o prvních láskách a prvních krůčcích, sourozeneckých vztazích a kamarádství, Podělaným navrch je bezesporu tou správnou volbou. Já jsem si čtení krásně užila!



                                                      
Podělaným navrch
Autor: Becky Albertalli
NakladatelstvíYoli
Rok vydání: 2017, originál: 2018
Počet stran: 280
                                                      

Zaujalo vás Podělaným navrch 
a ještě jste nepřečetli ani Probuzení Simona Spiera?
Obě knihy si můžete pořídit za skvělou cenu jako komplet přímo tady!


Nezapomeňte také sledovat 
Knižní klub na Facebooku

Mohlo by se vám líbit

12 komentářů

  1. Pěkná recenze, o knize jsem zatím nikde neslyšela. Mě osobně LGBT knihy moc nelákají, možná časem... :)

    OdpovědětVymazat
  2. Já se momentálně v dohledné době chystám spíše na Simona, kterého jsem ještě nestihla přečíst a navíc bude brzy v kině a tentokrát bych si možná ráda přečetla první knihu než koukla na film, tak uvidím, jestli se mi to podaří :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simona si chci také přečíst a navíc... mám ten samý plán, jako máš ty. Než se mrknu na film, chci si ho přečíst. A jsem na něj vážně zvědavá. Kudy chodím, tam na něj slyším chválu :)

      Vymazat
  3. Simona jsem přečetla nedávno a strašně se mi příběh líbil. Takže ani kniha Podělaným navrch nesmí chybět v mém přečtenu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se na Simona teď chystám. Jsem strašně zvědavá, všude na něj slyším chválu :)

      Vymazat
  4. Knihu mám rozhodně v plánu. Není to moje priorita, takže až na ní bude čas, tak bude. Ale jsem zvědavá :)

    OdpovědětVymazat
  5. Pěkná recenze :) Od autorky jsem zatím nic nečetla, tak mám nejdříve v plánu Simona jako knihu a pak film :) A později snad dojde i na tuhle knihu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! Na Simona se také chystám. Dej mi pak vědět, jak se ti líbil! :)

      Vymazat
  6. Jojo, víc takových knížek! Simona jsem četla a naprosto ho miluju. Na tohle slýchávám rozporuplné názory, tak jsem zvědavá. Plánuju si ji koupit na Světě knihy, tak doufám, že to bude dobré :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Další člověk, který je blázen do Simona! Jsem vážně zvědavá, co na něj sama řeknu :D Všichni mě tak děsně lákáte! :D Jéé a o Světě knihy mi ani nemluv! Straaaašně se na něj těším! :D

      Vymazat

Spolupracuji

Nejlepší knihy, žebříček knih ČBDB.cz

Flickr Images

Back to Top