Jsme přátelé. Ze... Skotska

23:11



Heslo našeho klanu 
je však ve francouzštině,“ 
pokračoval Jamie s nádechem hrdosti. 

„Je suis prest.“


Panicové
Diana Gabaldon

Americkou autorku Dianu Gabaldon zcela jistě mnoho z vás zná především díky sérii s názvem Cizinka, jejíž první díl byl vydán už roku 1990. Knihy jsou spojením více žánrů - a to od historické fikce, romantiky až po fantasy

Hlavní hrdinkou Cizinky je Claire Randallová, zdravotní sestra žijící ve 20. století, která se však záhadným způsobem ocitla v 18. století ve Skotsku, kde narazí na charismatického skotského horala Jamieho Frasera. Dnes má tato série celkem osm dílů a na tom devátém Diana pracuje, a jak sama říká, momentálně ke knize provádí historický průzkum. Kdy knihu dokončí? To je teprve ve hvězdách.

„Ciasteal dhoon!“ zahřměl Ian, mávl mečem a naplocho jím udeřil útočníka. Ten zůstal jako opařený, zaklopýtal a spadl na kolena. Velký Georges ho popadl za pačesy a zuřivě ho kopl do obličeje. „Ciasteal dhoon!“ zakřičel Jamie co nejhlasitěji a Ian k němu na chvíli se širokým úsměvem obrátil hlavu. (12)

Novela s názvem Panicové v sobě obsahuje události, které se stali ještě před celou sérií Cizinky. Lusknutím prstu se ocitáme v roce 1740 ve Francii a hlavní postavou tu je devatenáctiletý Jamie a jeho nejlepší, o rok starší přítel Ian Murray. Oba se živí jako žoldáci a jejich úkolem je většinou zabezpečovat bezpečný převoz lidí i věcí do míst určení. Ne vždy je však práce žoldáka lehká a málokdy v ní nikdo nepřijde k úhonu. A tak se dvojice nachomýtne k úkolu, ve kterém mají dopravit mladou ženu ke svému budoucímu manželovi. Cestou je potká ne jedno a ne vždy milé překvapení!

Novela Panicové se skládá ze dvou částí. Prvních téměř devadesát stránek jsou samotní Panicové, příběh Jamieho a Iana. Poté následuje intermezzo - vložený komentář autorky, a pak začíná děj ze samotné Cizinky. Nebudu vám lhát, myslela jsem si, že se celá knížka bude věnovat ději před Cizinkou, a že si užiji plnými doušky téměř dvě stě stránek Jamieho (kdo by si ho neoblíbil, že?), a tak jsem byla poměrně dost překvapená, že tomu tak bohužel není. 

„Klan Fraserů. Akorát má hned několik větví a každá z nich má vlastní válečný pokřik i vlastní heslo.“ Vytáhl košili ze studené vody a vyždímal ji; skvrny od krve byly stále vidět, ale zbyly  z nich pouze hnědé fleky a Ian souhlasně kývl. (15)

Nic však nemění to, že Diana Gabaldon píše velice poutavě a protože je příběh Jamieho opravdu kratičký, dlouhé popisy scén anebo nudné pasáže tu nenajdete. Panicové se čtou velice svižně, času vám moc nezaberou a vy je zcela jistě slupnete jako malinu za pouhý jeden večer. Následné kapitoly z Cizinky, které na vás v půlce knihy čekají,  vás akorát tak navnadí pokračovat v celé sérii od prvního dílu. Co se mi líbí a co bych ráda zmínila je to, že jsou v knize cizí slova, která Jamie a Ian používají a která dodávají knize na zajímavosti. Přeci jen je v originále použité skotské nářečí, které se do českého překladu asi jen tak nedostane, a tak takováto slova, byť v podobě bojových pokřiků, mile potěší. A samozřejmě, jak už sám název knihy vypovídá, nechybí narážky na počestnost obou mužů, kterou v tolika letech, světe div se, stále neztratili!  A jestli jste Cizinku nečetli a tím pádem nevíte, jak autorka píše, vězte, že si Diana skrze své postavy moc servítek nebere, a sexuální scény či sexuální narážky vám popíše jako správný skotský horal. 

Myslím si, že Panice ocení a hlavně docení převážně fanoušci Cizinky, kteří už mají alespoň jednu knížku ze série za sebou a vědí, kdo je Jamie i Ian zač. Obávám se, že čtenáři, kteří se sérií do styku prozatím vůbec nepřišli, Panice tolik ocenit nemusí, leč pro fanoušky Claire a především Jamieho bude tato novela příjemným doplněním příběhu a připomenutím si skvělého mužského charakteru, který se v Jamiem skrývá. 

                                                      
Panicové
Autor: Diana Gabaldon
Originální název: Virgins
NakladatelstvíOmega
Rok vydání: 2017; originál: 2013
Překlad: Anna Polanská
Počet stran: 176
                                                      

Za poskytnutí tohoto výtisku děkuji nakladatelství Omega. Více informací o knize se můžete dočíst zde a zakoupit ji můžete zde.

Mohlo by se vám líbit

12 komentářů

  1. Krásně napsaná recenze. Také jsem knihu dostala a již přečetla a mám úplně stejné pocity. Čte se opravdu sama, až na to velké zklamání, že je tak krátká a zbytek je z Cizinky.

    OdpovědětVymazat
  2. Zaujímavá recenzia! :) Na túto knihu sa chystám. Čítala som už veľa recenzií, ktoré ma docela nelákali. Rovnako ako tvoja. :) Tak som zvedavá, ako to bude. :D Maj sa krásne a prajem príjemný víkend. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! :) Určitě si je přečti. Fanoušci Cizinky je určitě ocení :)

      Vymazat
  3. Pěkná recenze a jsem ráda, že jsem se konkurzu neúčastnila. Aspoň jedno dobré rozhodnutí, tedy co se mě týče :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! :) Ale Panicové nejsou špatní...jen je to vlastně takový malý doplněk příběhu :)

      Vymazat
  4. Povedená recenze :) Knihu jsem četla a měla jsem z ní podobné dojmy :) Čekala jsem, že bude trochu delší..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju. No, také jsem ji čekala poněkud delší, no :)

      Vymazat
  5. Je to skvělý příběh, ale už se moc těším na plnohodnotnou knihu... i když další novely neodmítnu :D

    OdpovědětVymazat
  6. Krasna recenze! Bohužel tato série si ke mně cestu nenašla. Ale nyní ma pted sebou od autorky její novinku tak jsem zvědavá.

    OdpovědětVymazat

Spolupracuji

Nejlepší knihy, žebříček knih ČBDB.cz

Flickr Images

Back to Top