Pages

pátek 12. května 2017

Jsme přátelé. Ze... Skotska



Heslo našeho klanu 
je však ve francouzštině,“ 
pokračoval Jamie s nádechem hrdosti. 

„Je suis prest.“


Panicové
Diana Gabaldon

Americkou autorku Dianu Gabaldon zcela jistě mnoho z vás zná především díky sérii s názvem Cizinka, jejíž první díl byl vydán už roku 1990. Knihy jsou spojením více žánrů - a to od historické fikce, romantiky až po fantasy

Hlavní hrdinkou Cizinky je Claire Randallová, zdravotní sestra žijící ve 20. století, která se však záhadným způsobem ocitla v 18. století ve Skotsku, kde narazí na charismatického skotského horala Jamieho Frasera. Dnes má tato série celkem osm dílů a na tom devátém Diana pracuje, a jak sama říká, momentálně ke knize provádí historický průzkum. Kdy knihu dokončí? To je teprve ve hvězdách.

„Ciasteal dhoon!“ zahřměl Ian, mávl mečem a naplocho jím udeřil útočníka. Ten zůstal jako opařený, zaklopýtal a spadl na kolena. Velký Georges ho popadl za pačesy a zuřivě ho kopl do obličeje. „Ciasteal dhoon!“ zakřičel Jamie co nejhlasitěji a Ian k němu na chvíli se širokým úsměvem obrátil hlavu. (12)

Novela s názvem Panicové v sobě obsahuje události, které se stali ještě před celou sérií Cizinky. Lusknutím prstu se ocitáme v roce 1740 ve Francii a hlavní postavou tu je devatenáctiletý Jamie a jeho nejlepší, o rok starší přítel Ian Murray. Oba se živí jako žoldáci a jejich úkolem je většinou zabezpečovat bezpečný převoz lidí i věcí do míst určení. Ne vždy je však práce žoldáka lehká a málokdy v ní nikdo nepřijde k úhonu. A tak se dvojice nachomýtne k úkolu, ve kterém mají dopravit mladou ženu ke svému budoucímu manželovi. Cestou je potká ne jedno a ne vždy milé překvapení!

Novela Panicové se skládá ze dvou částí. Prvních téměř devadesát stránek jsou samotní Panicové, příběh Jamieho a Iana. Poté následuje intermezzo - vložený komentář autorky, a pak začíná děj ze samotné Cizinky. Nebudu vám lhát, myslela jsem si, že se celá knížka bude věnovat ději před Cizinkou, a že si užiji plnými doušky téměř dvě stě stránek Jamieho (kdo by si ho neoblíbil, že?), a tak jsem byla poměrně dost překvapená, že tomu tak bohužel není. 

„Klan Fraserů. Akorát má hned několik větví a každá z nich má vlastní válečný pokřik i vlastní heslo.“ Vytáhl košili ze studené vody a vyždímal ji; skvrny od krve byly stále vidět, ale zbyly  z nich pouze hnědé fleky a Ian souhlasně kývl. (15)

Nic však nemění to, že Diana Gabaldon píše velice poutavě a protože je příběh Jamieho opravdu kratičký, dlouhé popisy scén anebo nudné pasáže tu nenajdete. Panicové se čtou velice svižně, času vám moc nezaberou a vy je zcela jistě slupnete jako malinu za pouhý jeden večer. Následné kapitoly z Cizinky, které na vás v půlce knihy čekají,  vás akorát tak navnadí pokračovat v celé sérii od prvního dílu. Co se mi líbí a co bych ráda zmínila je to, že jsou v knize cizí slova, která Jamie a Ian používají a která dodávají knize na zajímavosti. Přeci jen je v originále použité skotské nářečí, které se do českého překladu asi jen tak nedostane, a tak takováto slova, byť v podobě bojových pokřiků, mile potěší. A samozřejmě, jak už sám název knihy vypovídá, nechybí narážky na počestnost obou mužů, kterou v tolika letech, světe div se, stále neztratili!  A jestli jste Cizinku nečetli a tím pádem nevíte, jak autorka píše, vězte, že si Diana skrze své postavy moc servítek nebere, a sexuální scény či sexuální narážky vám popíše jako správný skotský horal. 

Myslím si, že Panice ocení a hlavně docení převážně fanoušci Cizinky, kteří už mají alespoň jednu knížku ze série za sebou a vědí, kdo je Jamie i Ian zač. Obávám se, že čtenáři, kteří se sérií do styku prozatím vůbec nepřišli, Panice tolik ocenit nemusí, leč pro fanoušky Claire a především Jamieho bude tato novela příjemným doplněním příběhu a připomenutím si skvělého mužského charakteru, který se v Jamiem skrývá. 

                                                      
Panicové
Autor: Diana Gabaldon
Originální název: Virgins
NakladatelstvíOmega
Rok vydání: 2017; originál: 2013
Překlad: Anna Polanská
Počet stran: 176
                                                      

Za poskytnutí tohoto výtisku děkuji nakladatelství Omega. Více informací o knize se můžete dočíst zde a zakoupit ji můžete zde.

12 komentářů:

  1. Krásně napsaná recenze. Také jsem knihu dostala a již přečetla a mám úplně stejné pocity. Čte se opravdu sama, až na to velké zklamání, že je tak krátká a zbytek je z Cizinky.

    OdpovědětVymazat
  2. Zaujímavá recenzia! :) Na túto knihu sa chystám. Čítala som už veľa recenzií, ktoré ma docela nelákali. Rovnako ako tvoja. :) Tak som zvedavá, ako to bude. :D Maj sa krásne a prajem príjemný víkend. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! :) Určitě si je přečti. Fanoušci Cizinky je určitě ocení :)

      Vymazat
  3. Pěkná recenze a jsem ráda, že jsem se konkurzu neúčastnila. Aspoň jedno dobré rozhodnutí, tedy co se mě týče :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! :) Ale Panicové nejsou špatní...jen je to vlastně takový malý doplněk příběhu :)

      Vymazat
  4. Povedená recenze :) Knihu jsem četla a měla jsem z ní podobné dojmy :) Čekala jsem, že bude trochu delší..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju. No, také jsem ji čekala poněkud delší, no :)

      Vymazat
  5. Je to skvělý příběh, ale už se moc těším na plnohodnotnou knihu... i když další novely neodmítnu :D

    OdpovědětVymazat
  6. Krasna recenze! Bohužel tato série si ke mně cestu nenašla. Ale nyní ma pted sebou od autorky její novinku tak jsem zvědavá.

    OdpovědětVymazat