„Un, deux, trois... hop!“

10:08



Dobří koně se zdatnými jezdci 
zvládnou únik i z beznadějných
situací.
XENOFÓN: O JEZDECTVÍ


Krasojezdkyně

Jojo Moyesová


Jméno britské spisovatelky Jojo Moyesové vám může být povědomé a není se vůbec čemu divit. Její slavný román Než jsem tě poznala, který si dokonce zasloužil filmového zpracování, obletěl téměř celý svět a pěla se na něj chvála ze všech stran. Dnes už nezbývá mnoho žen a dívek, které by se s autorčinou tvorbou doposud nesetkaly a u nás, v České republice, můžeme napočítat celých šest jejích knih, přičemž Krasojezdkyně, poslední přeložená a hlavně nezkrácená verze románu, je knihou sedmou

Příběh Krasojezdkyně nás v jedné ze svých dvou linií zavede do současného Londýna za malou dívkou jménem Sarah, která, jak už to tak bývá, se od ostatních dětí krapánek liší. Obrovské přičinění na tom má její dědeček, který kdysi sám a nutno podotknout, že profesionálně, jezdíval na koni v té nejprestižnější francouzské škole La Cadre Noir. A právě dědeček vede malou Sarah již od malička ke koním a učí ji na koni nejen jezdit. Ostatně, asi vás nepřekvapí, když vám povím, že přestože žijí v Londýně, vlastní koně, kterého mají právě v Londýně ustájeného. 

„Ještě jednou obešli celý park, aby si Boo protáhl svaly a odpočinul si, a pak zamířili na cestičku k východu. Papy byl očividně ponořený v myšlenkách a Sarah nevěděla, co říkat. V duchu s pořád viděla, jak Papy sedí v sedle. Takového ho neznala. Věděla, že Papy býval jedním z nejmladších jezdců v Le Cadre Noir. Nana jí kdysi říkala, že černou uniformu se zlatými prýmky, znak mistra jezdeckého umění, jich smělo nosit jen dvaadvacet. (str. 71)

Nemyslete si však, že se snaží o "pouhopouhou" koňskou drezuru. Čtrnáctiletá Sarah chce jít ve šlépějích svého dědečka a tvrdě pracuje na tom, aby se s jeho pomocí a díky jeho zkušenostem a dovednostem naučila tak jako on téměř vzdorovat gravitaci. Nelehký ale vskutku reálný to úkol

V druhé linii Krasojezdkyně se seznamujeme s úspěšnou, ale skoro rozvedenou právničkou Natashou. Kolem ní totiž krouží hrozivý vykřičník značící prodej domu a rozvod s charismatickým a zanedlouho bývalým manželem. Mac je typ chlapa, který chtě nechtě na ženy zkrátka působí a do toho je ještě fotograf, takže si asi dovedete představit, jak se vedle něj Natasha kolikrát cítila a (nejen) co všechno mohlo být příčinou rozpadu jejich fungujícího manželství. 

A právě osudy těchto lidí se v Krasojezdkyni s postupem času zamíchají a na povrch začnou vyplouvat zásadní situace, kterým se tito hlavní hrdinové musí postavit. 

Román je psaný s lehkostí v ruce a určitě nebudete mít problém se začíst. Sama za sebe musím říct, že mě Krasojezdkyně upoutala už svým samotným prologem, ve kterém si přijdou na své jak milovníci zvířat, tak i romantické duše. Zajímavé je, že jednotlivé kapitoly jsou uvedeny citátem o jezdectví, jejichž autorem je starořecký spisovatel Xenofón. Mnohdy se dočtete opravdu veliká moudra, která člověk ví a zná, ale která jsou přesto třeba si uvědomit. Při čtení se občas stane, že narazíte na slova ve francouzštině, kterým člověk nemluvící tímto jazykem nerozumí, avšak sama za sebe musím říct, že jsem neměla jediný problém danou větu pochopit z kontextu. 

Jak už jsem napsala výše, Krasojezdkyně je zprvu rozdělena na dvě linie - pohled  čtrnáctileté, poslušné a milující Sarah a pohled Natashy, která se čtenářům může ze začátku jevit jako rezervovanější. Tyto linie se s postupem času sjednotí a vznikne jedna hlavní, ve které figurují obě dvě.


Dál už jejím slovům nerozuměl, ale stejně ji skoro nevnímal. Byl jako v transu už z její pouhé přítomnosti a z vědomí, že ji po tolika měsících zase svírá v náručí. „No tedy!“ O krůček ustoupila a změřila pohledem jeho dokonalou uniformu od černé čapky se štítkem až po konce nohavic, pak mu z jedné zlaté epolety setřela neexistující smítko. S povděkem postřehl, že prsty odtáhla jen neochotně. Ani po tolika měsících žádné rozpaky, uvědomil si užasle. Žádné koketní upejpání. Byla dokonale bezelstná. Dívka z jeho snů se opět stala skutečností. (str. 9)

Jako u každého z autorčiných románů se i v tomto nachází téma vztahu, a to nikoliv jen jednoho, ale rovnou jeho čtyři podoby.  Koneckonců, asi sami víte či tušíte, jaké pouto si vytvoří maličkatý človíček ke své babičce a dědečkovi, k lidem, kteří vás od malinka vychovávají. Do toho přimíchejte vztah, který si člověk ať už dospělý či jako dítě vytvoří ke zvířeti.  Vztah k němému tvoru, za které jste zodpovědní a které je odkázané jen a pouze na vás.

Nezapomeňte do mixu přimíchat vztah dvou lidí, kteří spolu strávili značnou část života, ale po čase jim to přestalo fungovat. Konkrétně tyto pasáže se mi díky napětí mezi manželi dost líbily a musím říct, že jsem byla hodně zvědavá, jak Natasha a Mac na konci knihy skončí (avšak ne že bych nebyla zvědavá i na ostatní charaktery!). A samozřejmě bychom neměli opomenout  na důležitost rodiny jako takové.

U Jojo Moyesové jsou její čtenáři zvyklí na lehkost a čtivost jejích románů, které nechybí ani Krasojezdkyni. Jojo zkrátka ví, jak psát. V Krasojezdkyni si najdou autorčini čtenáři jistojistě zalíbení a téměř každý v románu narazí na to "své", díky čemuž knihu málokdy odloží. 



                                                      
Krasojezdkyně
Autor: Jojo Moyesová
Originální název: Horse Dancer
NakladatelstvíIkar (ČR)
Rok vydání: 2017, originál: 2009
Počet stran: 448
                                                      


Za recenzní výtisk děkuji Euromedia  Group!

Mohlo by se vám líbit

12 komentářů

  1. Pěkná recenze, od autorky jsem četla Než jsem tě poznala a líbila se mi moc. Tahle kniha mě zaujala na první pohled a rozhodně si ji chci přečíst. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že se ti recenze líbí! Než jsem tě poznala je perfektní román, který si své vysoké hodnocení zasluhuje. Jojo zkrátka umí... :)

      Vymazat
  2. Moc pěkná recenze a fotka :) Od autorky jsem zatím nic nečetla, ale ráda bych začala třeba právě Krasojezdkyní :) Kniha vypadá vážně skvěle :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za pochvalu! :) Určitě by sis od Jojo měla něco přečíst. Minimálně Než jsem tě poznala stojí stoprocentně za hřích :)

      Vymazat
  3. Jo, Krasojezdkyně je moc povedená :-) Kromě toho jsem četla akorát Než jsem tě poznala a ta mě zas tak neuchvátila, ale tohle bylo super. Dojemné tak akorát a pár Natasha a Mac byl zkrátka skvělý :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Páni! Než jsem tě poznala se tě neuchvátilo? Já se do příběhu zamilovala :). A v Krasojezdkyni byli Mac s Natashou vážně skvělí, jejich linku jsem si užívala :). Od Jojo ti ještě můžu doporučit Poslední dopis od tvé lásky, ten by se ti mohl také libit :)

      Vymazat
  4. Jojo je jedna z "romantických" autorek, která k tomu, že vytváří krásné romantické příběhy, umí i psát a vytvářet dobrou psychologii postav. Krasojezdkyně mě rozhodně láká a po tvojí recenzi mě láká ještě víc, musím si ji pořídit! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že jsem tě na Krasojezdkyni nalákala. Sama jsem od Jojo přečetla až na jednu výjimku všechny knihy a všechny byly moc pěkné. Jojo zkrátka umí ♥

      Vymazat
  5. Krásná recenze, já jí sice nečetla, ale dala jsem knížku k Vánocům mamce. Tak si ji pak asi od ní půjčím ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju ♥. Mamce se bude určitě líbit. Sama si nenechám žádnou autorčinu knihu ujít :)

      Vymazat
  6. Povedená recenze. Chystám se si knihy od Jojo vypůjčit u "tchýně", protože to nejsou zrovna knihy, které bych musela doma mít, ale zase si je ráda přečtu. Čtu na ně jen samou chválu, tak jsem moc zvědavá. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! Za sebe ti můžu doporučit Než jsem tě poznala a Poslední dopis od tvé lásky. Ty se mi moc líbily :) Ale s žádnou knihou od Jojo podle mého nešlápneš vedle :)

      Vymazat

Spolupracuji

Nejlepší knihy, žebříček knih ČBDB.cz

Flickr Images

Back to Top